Cand inlocuiti intrebarea “De ce mi se intampla mie?” cu intrebarea “Ce pot invata din aceasta situatie?”, totul se schimba. V-ati insusit notiunea de Amor fati.

In primul rand incetam sa mai fim victime.

Trebuie sa realizam faptul ca situatiile au tendinta sa se repete la nesfarsit pana in momentul in care invatam ceea ce avem de invatat, respectiv ceea ce Universul incearca sa ne predea. In momentul in care am deprins invatatura necesara, ciclul repetitiv inceteaza. Si chiar daca apar anumite situatii care par sa fie similare, acestea au un efect din ce in ce mai mic asupra noastra.

Joseph Campbell (n. 1904 – d. 1987, profesor american de literatura la Sarah Lawrence College, scriitor, a carui filozofie de viata se exprima intr-o propozitie: „Follow your bliss” – cauta-ti fericirea) a exprimat acest lucru intr-un mod foarte frumos:

Nietzsche a fost acela care a facut totul in locul meu. Intr-un anume moment al vietii lui i-a venit ideea notiunii <dragostea soartei tale> (the love of your fate, latina amor fati, termen folosit pentru a descrie o atitudine in care tot ceea ce se intampla in viata cuiva, inclusiv suferinta sau pierderea, este perceput ca fiind ceva pozitiv, sau cel putin necesar ca lectie de viata). Oricare ar fi soarta ta, indiferent de ceea ce ti se intampla, tu iti spui clar si ferm: <de aceasta aveam nevoie!>. Indiferent ca arati ca o epava, ca situatiile prin care treci te impacteaza extrem de puternic, tu privesti totul ca fiind o oportunitate, o provocare. Daca intampini cu dragoste orice situatie – fara pic de descurajare – vei gasi si forta necesara pentru a depasi momentul. Oricarui dezastru caruia ii supravietuiesti reprezinta un instrument de slefuire al caracterului tau, a pozitiei tale, a vietii tale. Ce privilegiu! Acesta este momentul in care spontaneitatea si naturaletea naturii tale umane va iesi la iveala fara oprelisti”. 
Friedrich Nietzsche despre Amor fati

Cand imi privesc viata, bucuria pe care o simt, implinirea din inima mea, nu ar fi existat daca nu as fi trecut prin situatiile prin care am trecut. Indiferent cat de dificile mi s-au parut la vremea respectiva, am invatat lectiile care au fost de invatat si am mers mai departe.

Asa cum a spus Rumi „daca te irita fiecare frecare, cum iti vei putea lustrui oglinda?”.

Cand privesc inapoi, imi dau seama si de faptul ca din anumita perspectiva, nu era chiar necesar sa trec prin atatea situatii dificile si sa experimentez acel gen de durere si suferinta (mare parte fiind o exacerbare a mintii mele cauzata de rezistenta mea in ceea ce privea disponibilitatea de a imi invata lectiile), insa nu as renunta la nici o secunda din ceea ce mi s-a intamplat daca asta ar insemna ca eu sa fiu acum cum eram inainte de schimbare!

 Seicul m-a intrebat: „Care este cea mai ieftina piatra de pe aceasta planeta?”
 I-am raspuns: „Carbunele!”
 Seicul a continuat: „Si care este cea mai costisitoare?”
 I-am raspuns: „Diamantul!”
 Seicul nu s-a oprit: „Si din ce sunt facute ambele pietre?”
 „Din carbon!”, i-am raspuns.
 El a continuat: „Asa este, dar stii care este diferenta dintre cele doua?” .... „Presiunea!”.
Sursa necunoscuta 

Presiunea creaza lucruri extraordinare si atunci cand Dumnezeu sau Universul te testeaza punandu-te in diferite situatii, este pentru ca el vrea sa te modeleze in cel mai frumos chip posibil pentru a obtine in final – cea mai buna versiune a ta! – Sufi sayings