Ce este meditatia? Meditatia – intelepciunea pe care o caut se afla in interiorul meu ~ ne spune Louise Hay in cartea Meditatii pentru a-ti vindeca viata.

Pornind de la acest motto va rog sa considerati faptul ca s-a demonstrat stiintific faptul ca mintea constienta repre­zinta doar 5% din ceea ce suntem. Restul de 95% reprezinta un set de stari programate, subconstiente, prin care corpul nostru a preluat rolul de minte. Pentru a intra in sistemul de operare al programelor noastre subconstiente, va trebui sa trecem dincolo de mintea analitica, un instrument puternic in acest sens fiind meditatia.

Asadar, ce este meditatia?

Sursa: Dr. Joe Dispenza, Distruge-ti obiceiurile nocive

Meditatia ne intoarce spre sinele nostru, fiind „calea cunoasterii de sine. […] Meditatia este starea non-actiunii. Ea inseamnă <a fi>  si nu <a face>, repaosul luminos in echilibrul inalterabil pe care il constituie centrul fiintei noastre. […] Retineti ca ea inseamna non-actiune, non-mental, sau altfel spus pace mentala si vid mental. […] In acest stadiu nu mai vedem lumea, ci percepem adevarul. Peretii care ne separă de noi insine se darama, incarcatura cerebrala se anuleaza, gandurile incetează de a ne mai parazita spiritul si intelepciunea se manifestă. Nu mai gandim, ci cunoastem. Apar zorii viziunii, ai realizarii, ai iluminarii.” (Osho Rajneesh). Este un mod de a trece dincolo de mintea si gandurile noastre.

Meditatia poate fi de multe feluri – crestina, mindfulness, buddhista, ghidata, neghidata, a sunetelor, taoista, vipassana, a iertarii, a compasiunii, afirmatii etc. Meditatia este o excelenta tehnica de calmare a mintii si gandurilor noastre, si pentru a vedea ce tip de meditatie ni se potriveste, ele trebuie in primul rand incercate.

Stiintific vorbind, In timpul proceselor de meditatie, rugaciune, focusare interioara, undele cerebrale devin mai lente, fiind in stare theta (4-8 Hz). Acest tip de unde sunt intalnite la granita dintre vis si realitate, reprezentand legatura constientului cu subconstientul, si apar in conditii normale in timpul somnului.

 „Ceea ce ne propunem in cadrul meditatiei este sa devenim asemenea unui copil, traversand starile de la undele Beta, la undele Alfa, catre Theta si, pentru avansati sau pentru mistici, la Delta.” ~ Dr. Joe Dispenza, Distruge-ti obiceiurile nociveCursantii care au practicat de-a lungul anilor diferitele mele practici de meditatie au invatat cum sa-si schimbe undele cerebrale, dar si sa-si ascuta focusarea de care este nevoie ca sa fii prezent suficient de mult pentru a produce efecte masurabile. [...] Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta oamenii in meditatie este aceea de a iesi din unde beta inalte (chiar si beta mediu) si de a trece pe unde alpha si apoi pe unde theta. Este absolut vital sa faca asta, pentru ca atunci cand isi incetinesc undele cerebrale pe aceste frecvente, nu mai sunt atenti la lumea exterioara si la toate gandurile pe care s-au obisnuit sa le aiba cand sunt stresaț” ~ Dr. Joe Dispenza, Devenind Supranatural. 

Cei care ma cunosc, m-au auzit vorbind in trecut despre stereograme si caleidoscop. Ambele instrumente au rolul de a capta atentia, in asa fel incat prin utilizarea lor se activeaza glanda pineala, numita si al treilea ochi (datorita reactiei sale la stimuli luminosi).

Dr. Joe Dispenza ne spune faptul ca glanda pineala, o mica glanda situata in centrul creierului uman, se afla la intersectia dintre stiinta si spiritualitate. Cu sute de ani in urma, glanda pineala a fost supranumita „sediul sufletului” de catre filozoful, matematicianul si omul de stiinta Rene Descartes, care a observat ca experientele spirituale, vizionare sau transcendente sunt legate de anatomia fizica a acestei zone a creierului uman. „Glanda pineala este ca un receptor radio al creierului si poate fi activat doar printr-un anumit proces. […] In acel moment, creierul trece in ceea ce se numeste modelul de unde cerebrale gamma. Cei care au parte de asa ceva, au o experienta senzoriala completa, fara sa aiba nevoie de simturi. Iar acum persoana se afla literalmente intr-o alta lume, intr-o alta dimensiune. De aceea, glanda pineala este numita cel de-al treilea ochi, pentru ca ea produce o viziune profunda”.

Asadar, are sens ca atunci cand folosesti caleidoscopul pentru a-ti schimba undele cerebrale - cu ochii deschisi, in loc sa-i tii inchisi in meditatie - poti cobori volumul mintii analitice pentru a deschide usa dintre mintea constienta si mintea subconstienta. Si cand continui cu un film mintal - cu scene cu tine sau imagini in legatura cu modul in care va arata viitorul tau - te programezi pentru un nou viitor” ~ Dr. Joe Dispenza, Devenind Supranatural.

„In autocontrol meditatia este primul pas cu ajutorul caruia poti ajunge foarte departe in deblocarea fortelor curative ale organismului propriu sau al altuia si prin care ii poti reda energiile imprastiate, anihiland tensiunile aparute sau create” ~ Dan Seracu, Autocontrolul pas cu pas.

Pentru incepatori si nu numai puteti urmari si acest serial difuzat de Netflix:

Netflix series – headspace Guide to Meditation

Alte resurse utile:

Dr. Joe Dispenza – despre caleidoscop si rolul utilizarii lui

Notiuni despre Mindfulness