Pe masura practicarii tehnicilor mindfulness am identificat cele 5 etape ale practicii mindfulness, pe care practicand la randul vostru, veti incepe sa le observati.
1# relaxarea
Initial, practicarea mindfulness va aduce cu sine o stare de relaxare. S-ar putea sa va placa aceste exercitii tocmai datorita acestei stari de relaxare pe care o induc.
In mindfulness a sta fara sa faci nimic d.p.d.v. fizic nu este considerat lipsit de sens, cum deseori consideram chiar noi, cei permanent in miscare.
Concentrarea pe respiratie si ascutirea simturilor va vor permite atat sa va domoliti gandurile cat si sa va relaxati.
2# constientizarea momentului prezent
Pe masura ce veti exersa relaxarea, veti incepe sa observati constient momentul in care gandurile reapar si va desprindeti de prezent.
Incercati sa va spalati pe maini concentrati, atenti la ceea ce simtiti – apa, sapunul, observand culoarea, intensitatea lichidelor, textura spumei, senzatia din corp asociata cu temperatura apei etc. Veti observa cum sirul gandurilor cotidiene dispare, precum si faptul ca nu ati mai fost niciodata atat de atenti la un proces, atat de banal, ca spalatul pe maini.
Vor mai fi momente in care va veti spala pe maini pe pilot automat, cu mintea plina de ganduri, la serviciu in fuga, sau dupa o masa luata la restaurant, cu gandul deja la nota de plata sau la plecare.
Veti observa acest lucru.
Va veti aminti insa, acel moment in care v-ati simtit relaxati si prezenti, si veti cauta sa il repetati.
3# observarea gandurilor
In momentele in care incercam sa ne linistim mintea, observam ca reusim acest lucru uneori doar pentru cateva fractiuni de secunda, pana cand soseste un gand pe magistrala noastra feroviara.
Inchipuiti-va o gara cu un flux abundent de trenuri si trafic intens. Asa este mintea cu gandurile noastre. 60.000-80.000 de trenuri pe zi care vin si pleaca fara oprire. Nu le prindem, dar nici nu reusim sa le stopam. Daca analizam mai profund, ne dam seama ca nici macar nu incercam sa le stopam, pentru ca ele fac parte din noi, iar noi nu ne gandim cum ar fi viata doar cu acele ganduri relevante pentru noi.
Ce imi place mie in mindfulness este ca daca ma sui intr-un tren si prind un gand, mi se ofera sansa sa-l observ… si chiar daca alerg putin dupa el, observ insiruindu-se in fata mea o intreaga cale ferata, o naratiune mentala (poveste, chiar scenariu de film uneori) nesfarsita… Observand mai departe, realizez ca multe dintre aceste naratiuni nici nu fac sens si ajung sa imi pun la indoiala veridicitatea propriilor mele ganduri.
Pornind de la un simplu gand, tesem scenarii, ne inchipuim lucruri, anticipam, facem ipoteze si tot noi „vedem” si rezultatul. Si ce parere aveti? Aceste naratiuni mentale sunt oare complet adevarate? Transpus in realitate, rezultatele sunt intr-u totul cele din gandurile noastre?
De cate ori nu lasam aceste tesaturi mentale sa ne intervina in relatii? De cate ori nu presupunem ca stim deja ce si cum gandeste partenera/-ul, felul in care va actiona si reactiona, adevarul din spatele gandurilor sale, si uitam a asculta?…
4# constientizarea emotiilor din corp
Pe masura ce avansam cu practica mindfulness incepem sa asociem gandurilor si emotii. Incepem sa observam acele triggere din mediu care ne fac sa reactionam. Incepem sa sesizam tipare, energia din corp, sa facem asocieri intre ganduri si emotii, intre locuri si emotii, intre oameni si emotii, intre actiuni si emotii si asa mai departe…
Aici intervin si ancorele mentale. Respiratia si concentrarea pe respiratie poate fi o ancora mentala de reintoarcere in prezent.
Pentru mine rugaciunea Tatal nostru este o excelenta ancora mentala. De cate ori simt ca imi este frica, sau am o stare de rau care imi induce frica, sau ganduri care imi induc emotii si finalmente frica, daca nu ajung sa stapanesc gandul pana cand acesta a generat emotia… ma intorc la Tatal nostru…
5# eliberarea
Eliberarea intervine atumci cand intelegi si accepti impermanenta. Cand intelegi si accepti ca orice ai face nu ai puterea de a controla totul intr-atat de bine incat sa fii permanent in siguranta sau lucrurile sa fie exact asa cum iti doresti sa fie. Nu ai cum controla o relatie si nici persoanele implicate in ea. Poti doar alege sa faci tu, tot ceea ce tine de tine, pentru ca partenera/-ul sa aiba alaturi cea mai buna versiune a ta.
Eliberarea intervine atunci cand intelegi ca ego-ul e finalmente inutil, ca exista ceva mai presus de tine si ca tot ceea ce poti face este sa te lasi in voia acestei minti universale (Dumnezeu, Univers, sau cum vrea fiecare s-o perceapa) cu increderea ca tot ceea ce se intampla are un sens in dezvoltarea ta spirituala.
Respira. Esti prezent. Esti in aici si acum. Esti in locul in care trebuie sa fii. Esti energie. Esti iubire. Simte cursul natural al vietii si doar fii!
Mai multe articole despre mindfulness.