„Eul este constiinta de sine. […] Eul cuprinde cunostintele si imaginea de sine, atitudinile constiente sau inconstiente fata de valori” – P. Popescu Neveanu, 1978. Sa fii impacat cu tine insuti inseamna „sa renunti la cele patru consecinte principale ale eului: autoevaluarea, autoatacul, autosuspiciunea şi autosabotajul”, ne spune Ben Renshaw in ghidul de dezvoltare personala Succesul e o stare de spirit.
Autoevaluarea – sintagme de genul “nu am ce cauta acolo”, “nu sunt suficient de bun / capabil / pregatit / educat”, „nu am nimic important de spus”, „nu sunt suficient de atragator” sunt generate de tendinta eului de autoevaluare. Din nefericire aceasta autoevaluare ajunge uneori sa se cronicizeze, iar tendinta eului nostru de a ne subevalua ne face sa consideram intotdeauna ca am fi putut face mai bine, ca am fi putut fi mai buni, ca nimic nu este vreodata suficient.
Suntem educati in asa fel incat comparatia sociala isi pune amprenta asupra noastra. Crestem si ne dezvoltam fiind inoculati cu ideea ca daca nu ne incadram in anumite tipare nu suntem suficienti de buni, nu meritam sa fim apreciati, iubiti, respectati. Suntem crescuti cu ideea ca trebuie sa devenim perfecti si uitam de fapt ca noi suntem perfecti prin insasi natura noastra umana.
„Nimic nu e vreodata suficient atata timp cat continui sa crezi ca nu esti suficient de bun” – Ben Renshaw, Succesul e o stare de spirit.
Pentru eliminarea acestei deprinderi, in primul rand trebuie sa ne dam seama ca o detinem. Prin atentia indreptata catre noi insine, prin observatie si constientizare putem realiza faptul ca trecem prin viata fara sa ne apreciem, fara sa ne pretuim, fara sa ne consideram suficienti, traind practic intr-un pattern negativ cu un mindset dominat de lipsa de incredere in sine.
"De fiecare data cand va surprindeti autoevaluandu-va, amintiti-va ca e vorba de un tipar negativ care va indeparteaza de adevaratul vostru sine. Apreciati-va, pretuiti-va ACUM, nu cand v-ati corectat deja toate defectele: doar astfel indreptati autoevaluarea care v-a facut sa uitati cine sunteti cu adevarat" Ben Renshaw, Succesul e o stare de spirit
Autoatacul – este o consecinta a manifestarii eului nostru, si deriva din scaderea progresiva a stimei de sine. Momentele in care simtim ca nu meritam anumite lucruri (nu cerem salariul pe care am merita sa il primim corespunzator cu munca depusa, experienta si cunostiintele detinute; consideram ca nu meritam o sotie / sot mai buna / bun / o relatie mai buna; consideram ca nu meritam fericire si alte variatiuni aparent infinite ale sintagmei „nu merit!„), sau ne autopedepsim pentru faptul ca ne consideram nedemni in anumite situatii sau de anumite persoane, momentele in care incercam sa facem pe plac tuturor in defavoarea propriilor dorinte, reprezinta cateva exemple de autoatac la propria persoana.
Stima de sine este direct proportionala cu folosirea frecventa a acestor afirmatii si cu faptul ca ele au devenit pentru multi dintre noi parte din noi insine, credinte limitative si blocaje subconstiente.
"Incepeti prin a observa daca va atacati pe voi insiva, direct sau indirect. Recunoasterea poate activa sentimentul de rusine si de jena, ceea ce va va face sa disimulati comportamentul. Se intampla frecvent si este modul in care eul va impiedica sa obtineti sprijinul de care aveti nevoie. Insa e de ajuns sa va impartasiti sentimentele si comportamentul unui psihoterapeut sau unui bun prieten, pentru ca modul in care va purtati cu voi insiva sa se schimbe". Ben Renshaw, Succesul e o stare de spirit
Autosuspiciunea – „Suspiciunea este hrana eului”. Prin autosuspiciune ajungem sa ne punem la indoiala intuitia, talentul, cunostiintele, capacitatile, experienta, creativitatea. In timp ne subminam increderea de sine. Ajungem timizi, retrasi, rezervati, incapabili sa comunicam, apeland permanent la scuze. Ne obisnuim sa ne multumim cu putin si sa nu ne dorim mai mult. Sa nu actionam spre mai mult. Ne limitam la venituri mici, la relatii mediocre, la o viata spirituala mediocra, ne stabilim si ne auto impunem sa traim avand visuri mici.
"Indoiala te tradeaza, pentru ca impune vietii tale limitari inutile. Nu mai esti subminat de indoiala daca reusesti sa ramai deschis in fata nesfarsitelor sanse si posibilitati din viata". Ben Renshaw, Succesul e o stare de spirit
Autosabotajul – apare atunci cand suntem aproape de a obtine ceea ce ne dorim sau am obtinut deja si fara explicatie renuntam. Subconstientul ne fixeaza limite si cumva gaseste motive pentru a ne stopa.
Sabotajul provine cel mai frecvent din vinovatie sau teama de esec. Sunt persoane care sunt aproape de succes si cumva din teama ca nu vor face fata, din rusine si vinovatie fata de cei la care ar putea sa renunte pentru a obtine acel succes, se autosaboteaza.
Vinovatia de a nu pierde persoane, familie, confort, prietenii etc. ne poate determina sa ne autosabotam. Vinovatia se bazeaza pe ideea ca nu meritam mai mult decat spre exemplu a meritat familia noastra, iar teama se bazeaza pe credinta ca daca obtinem succesul vom fi nevoiti sa oferim ceva la schimb. Sunt persoane care se autosaboteaza pentru ca pur si simplu nu pot tine pasul cu modificarile benefice survenite in vietile lor.
Pentru a putea sa modificam aceste credinte limitative, si a reusi sa renuntam la aceste patru consecinte principale ale eului, principala actiune este de a le constientiza. Este evident faptul ca trebuie sa lucram la capitolul incredere in sine, la a accepta faptul ca „meritam” ceea ce ni se intampla, la deschidere in a imbratisa viata si a identifica ceva bun in tot ceea ce ni se intampla.
"Pentru a pune capat autosabotajului trebuie sa fii dispus sa-ti schimbi ideile despre tine insuti si sa vezi ca meriti fericirea si succesul". Ben Renshaw, Succesul e o stare de spirit
„Eul este o stare de spirit nerezonabila si irationala” iar „ego-ul este o iluzie la care putem renunta”. In momentul in care intelegem acest lucru totul devine mai simplu. Prezenta si constientizarea propriilor credinte limitative ne aduc mai aproape de momentul in care sa putem spune „M-am eliberat! Acesta pe care il vedeti – este realul EU! Cel autentic!”