In primul rand, cand vorbim despre credinta limitativa „nu am timp”, este important de retinut faptul ca perceptia asupra timpului este una pur umana si pur emotionala.
De cate ori, atunci cand faceti ceva placut nu vi se pare ca timpul zboara, pe cand atunci cand faceti ceva ce nu va place, sau sunteti intr-o stare de asteptare sau de agitatie, timpul sta pe loc si stati cu ochii pe ceas numarand trecerea orelor?
„O parte din timp ne este rapita, alta ne este sustrasa, alta se scurge. Dar cea mai urata pierdere este aceea datorata neglijentei. Si daca vrei sa bagi de seama vei vedea ca cea mai mare parte a vietii noastre o pierdem facand ce nu trebuie, mare parte facand nimic, intreaga viata facand altceva decat aspiram sa facem.” ~ Seneca
De asemenea este extrem de important sa fim sinceri cu noi insine si sa analizam daca nu cumva folosim sintagma „nu am timp” ca scuza pentru a nu face ceva anume, pentru a nu ne asuma o anumita responsabilitate, sau pentru a desemna ceva ce de fapt „nu este chiar important pentru noi”, nefiind de fapt o prioritate.
Stiati ca folosind aceasta sintagma scapam de fapt de vinovatia nerealizarii unui obiectiv propus, pasand responsabilitatea in afara noastra?
Cum putem combate „lipsa de timp” si demonta credinta limitativa „nu am timp”?
Sunt cateva actiuni de luat in considerare pentru a putea combate aceasta „lipsa de timp” si pentru a putea demonta credinta limitativa „nu am timp”:
- Asuma-ti responsabilitatea si fi sincer cu tine – verifica cand anume si mai ales in ce context si scop folosesti sintagma „nu am timp”; Daca intr-adevar constati ca nu te ascunzi in spatele acesteia si nu fugi de responsabilitate, afla in urmatoarele randuri ceea ce poti sa faci.
- Programeaza-ti actiunile tinand cont de propriul tau ritm, de ritmul tau natural; fiecare dintre noi are un ritm al sau natural pe care daca il fortam, presiunea emotionala devine din ce in ce mai mare; Asta nu semnifica faptul ca iti permiti sa actionezi „in reluare” sau sa profiti de scuza „ritmului natural” pentru a trage de timp sau pentru a amana. Important este sa te analizezi si sa constientizezi care este acel ritm al tau in care functionezi la capacitate optima, fara a pune presiune pe tine si fara a te surmena, pentru a evita sa intri in stare de burnout.
- Evita multitasking–ul! Trecerea de la o activitate la alta, chiar daca aparent activitatile par simple, consuma nu numai energie, dar si timp. Contrar a tot ceea ce se credea pana acum, multitasking-ul nu economiseste timp. Exista falsa impresie ca daca abordezi mai multe lucruri in acelasi timp, le realizezi mai repede. In realitate, daca vei analiza si contoriza cu atentie, vei observa ca vei aloca mai mult timp pentru a finaliza doua sarcini sarind de la una la alta, decat daca le-ai realiza una cate una, pe rand. Aceasta constatare se poate face si in cazul activitatilor pe care le realizam pe pilot automat (sofatul, vorbitul la telefon, mancatul, spalatul etc).
- Imparte sarcinile grele in sarcini mai mici; creierului nostru nu ii prea plac sarcinile abstracte si daca ii spui ca are de facut cash-flow-ul lunar nu prea stie cu ce si de unde sa inceapa. Cel mai probabil va gasi scuze sa mai amane. Insa daca identificam in mod specific ce anume presupune realizarea cash-flow-ului lunar, respectiv analiza mai multor rapoarte (de incasari previzibile, plati previzibile, alocarea de resurse extra la capitolul „altele” etc), si realizam fiecare activitate pe rand alocandu-i o perioada de timp rezonabil, lucrurile se vor simplifica, iar obiectivul va fi realizat mai organizat si mai eficient din punct de vedere al managementului timpului.
- Aloca-ti in programul zilnic o perioada de timp „pentru a nu face nimic”, cel putin nu ceva din ceea ce ai de realizat pentru atingerea obiectivelor, referindu-ma aici la acel timp alocat pentru un nimic constructiv; este un timp pentru tine insuti (de meditatie, gandire, rugaciune, contemplare), un repaos pentru minte in care in mod oficial ii permiti acesteia sa se relaxeze. Prin acest tip de relaxare, obtii claritate si o mai buna viziune asupra modului in care te poti organiza pentru a obtine rezultatele si obiectivele dezirabile.
- Aloca-ti timp pentru a face ordine; se stie faptul ca ordinea in lucruri genereaza ordine in gandire, prin urmare asigura-te ca ai ordine la locul de munca sau oriunde iti desfasori activitatile.
- Insereaza anumite obiceiuri care sa vina in sustinerea ta pentru realizarea obiectivelor pe care ti le propui:
- trezitul la o anumita ora (inclusiv in weekend) te ordoneaza mental spre reusita. Iti permite sa iti organizezi un program clar pentru dimineata, sa inserezi un ritual, sa te ordonezi in actiuni si sa capeti claritate mentala. Se spune ca trezitul la aceeasi ora stabilizeaza ritmul circadian, cu efect direct asupra calitatii somnului al nivelului de energie si a optimismului si starii generale de bine; Poti citi in acest sens cartea lui Robin Sharma – Clubul 5 a.m.
- Jurnalul sau agenda in care sa iti organizezi activitatile aplicand ceea ce se numeste „reorganizare emotionala”, mai precis sa aloci cateva minute fie dimineata fie seara pentru a scrie in jurnal sau in agenda, respectiv pentru a iti face o lista cu ceea ce ai de facut peste zi, astfel incat obiectivele, sarcinile tale sa poata fi realizate. Lista se va intocmi tinand cont de urmatoarele:
- Se noteaza nu numai sarcinile de realizat ci si timpii alocati unor activitati de rutina (inclusiv pauze de masa, timp alocat pentru pregatirea pentru plecare, pentru transport, pentru revenirea de la birou, pentru masa de seara, timp petrecut pe retele de socializare, alocat pentru cumparaturi, iesit in oras etc); pe scurt – observa pe unde esti imprastiat!
- Se evalueaza durata fiecarei actiuni identificata, cat mai realist si rational posibil; In aceasta etapa, asa cum ne indeamna Florina Badea „intreaba-te: e ok sa duci viata asa? Adica sa cheltui timp, in loc sa il investesti? E ca atunci cand toci toti banii pe care ii ai, fara sa economisesti si sa investesti nimic. Timpul trecut nu se mai intoarce, banii cheltuiti dusi sunt. Ba cu timpul e si mai rau, ca zilele se taie una dupa alta din calendarul vieti, fara intoarcere, dar banii se mai fac la loc, daca iti pui mintea cu ei”.
- Se grupeaza aceste actiuni pe categorii de importanta:
- Actiuni pe care este musai sa le fac;
- Actiuni pe care ar fi bine sa le fac;
- Actiuni pe care sa le fac in cazul in care mai ramane ceva timp;
- Se realizeaza activitatile in decursul unei zile pornind de la cele incadrate in prima categorie de mai sus, astfel incat emotional sa fi impacat cu tine insuti ca ai facut actiunile cu incarcatura emotionala cea mai mare, respectiv tot „ceea ce aveai important de facut”.
- Inserarea ritualului de seara tinand cont de importanta celor 5 minute inainte de somn.
Evident, in multe dintre cele enumerate mai sus te poti folosi de avantajele tehnologiei, de programe de planning, organizatoare, casuta postala electronica, programe de internet banking pentru plata facila (si putin consumatoare de timp) a datoriilor lunare etc.
Prin urmare, data viitoare cand mai folosesti sintagma ”nu am timp”, pune-ti urmatoarele intrebari: ”oare chiar nu am timp?”, ”cu ce anume imi umplu de fapt timpul”, ”ce este cu adevarat important pentru mine?”, „dau valoare cu adevarat timpului pe care il am intr-o zi?”.
"Cand tragem linie, de fapt ne e frica sa avem timp, chiar daca ne plangem ca niciodata nu avem destul. Ne e frica de ceea ce s-ar intampla daca nu ne-am mai intrerupe singuri sau daca am inceta sa ne mai umplem clipele si, in schimb, am sta doar in acum, chiar si pret de cateva respiratii. Poate ca avem exact cantitatea potrivita de timp, dar am uitat cum sa fim intr-o relatie inteleapta cu el". ~ Jon Kabat-Zinn, Mindfulness pentru vindecare - Noul mod de a fi
Andy Szekely – 6 piedici in calea succesului
PS: Prietena mea Stella, la initiativa careia am scris acest articol, a scris foarte frumos intr-o postare pe GRUP:
"Cand fac multitasking, inteligenta scade, fac multe si prost, deci nu te astepta sa fiu profunda, sunt superficiala! Si daaa! Cand alerg grabita prin viata, nu am timp sa aprofundez! Aaa! Dac-as trece în slowmotion, as savura clipa, as afla Adevarul din ea, as fi Prezent total, in acest "Prezent" care este viata! Practica timpul intentionat cu tine si vei avea constientizari nebanuite! Fii acum, aici in viata ta, ca sa nu pierzi cumva esentialul! Focuseaza-te pe clipa, pentru a castiga claritate! Traieste in iubire si garantat te vei apleca cu atentie si grija asupra sensurilor vietii!"