Inainte de a vorbi efectiv despre modalitati care asigura cultivarea inteligentei emotionale, doresc sa punctez cateva aspecte teoretice cu privire la aceasta notiune.

Inteligenta emotionala este o metacunoastere. Este o confuzie generala care se face considerand faptul ca inteligenta emotionala este despre ceea ce stii (ca si nivel de cunostiinte) sau despre ceea ce faci. Mai degraba este o capacitate de a te simti bine cu tot ceea ce esti.      

„Inteligenta emotionala este abilitatea de a percepe emotiile, de a avea acces si de a genera emotii, astfel incât sa ajute gândirea, pentru a intelege emotiile si cunostintele emotionale, precum si de a reglementa reflectiv emotiile, astfel incât sa promovezi cresterea emotionala si intelectuala.” ~ Mayer & Salovey, 1997

Daniel Goleman a imbunatatit si extins conceptul elaborat de Mayer si Salovey incluzand cinci piloni esentiali pentru inteligenta emotionala (EQ).

Constiinta emotionala de sine – capacitatea noastra de a intelege starile altora, de a simti in mod adecvat si de a ne auto-evalua starea de spirit la un anume moment dat. Capacitatea de a intelege si de a avea tact cu privire la modul in care aceste stari afecteaza comportamentele noastre si ale celorlalti.

Auto-reglementarea – capacitatea de a ne gandi inainte de a actiona. Putem face referire la proverbul chinezesc care spune ca „daca ai rabdare intr-un moment de furie, vei scapa de o suta de zile de durere”. Putem astfel sa ne redirectionam emotiile si sa anticipam consecintele inainte ca acestea sa se petreaca.

Motivarea – capacitatea de a folosi factorii emotionali pentru a ne atinge obiectivele stabilite. Se refera foarte mult la perseverenta si la motivatia interna de a realiza anumite obiective, insa nu se pierde din vedere ceea ce este important in viata.

Empatia – detectarea emotiilor celorlalti; capacitatea de a „citi” informatiile din perspectiva celorlalti, de a ne pune in „papucii celorlalti”. De a fii constienti social si cultural. Empatia are rolul de a diminua emotiile negative. Aici intervin neuronii oglinda aflati in creierul nostru.

Abilitati sociale – capacitatea de a gestiona relatiile, de a ii inspira pe ceilaltii. Abilitatea de a gasi un numitor comun.

Howard Gardner a elaborat Teoria Inteligentelor Multiple prin care a definit sapte forme de inteligenta emotionala.

Pornind de la ideea ca viziunea asupra capacitatii intelectuale este una limitata, Howard Gardner a explicat existenta a opt tipuri de inteligente, si a acentuat faptul ca pare sa existe si o a noua si anume inteligenta emotionala existentiala. Conform teoriei sale, fiecare fiinta umana este o combintatie unica de abilitati si talente, capacitatea de memorare sau logica nefiind singurele elemente care o definesc.

Nu doresc sa scriu multa teorie cu privire la acest subiect. Ceea ce ma intereseaza sa intelegeti este ca inteligenta emotionala poate fi cultivata si sa va prezint succint cateva modalitati cu privire la cultivarea inteligentei emotionale.

„Inteligenta emotionala poate face diferenta dintre o viata traita in bucurie sau nu. O poti dezvolta prin practica, cu rabdare si putina munca, deoarece inteligenta emotionala este o abilitate care poate fi exersata” ne spune Florin Rosoga.

Cum putem cultiva inteligenta emotionala (exemplele de mai jos nefiind sunt limitative)?

Invatand sa nu mai luam la modul personal ceea ce ni se intampla. Invatand sa facem un pic de haz de necaz si sa reusim sa radem (la modul pozitiv) de noi insine.

Inserarea in vocabular a unor sintagme si cuvinte precum „Imi pare rau”, „Ai dreptate”, „Imi cer scuze”, „Multumesc”. Puterea lor energetica este foarte ridicata, plecand inclusiv de la esenta descrisa de Ho’Oponopono.

Stimularea capacitatii de a ne automotiva sau de a reusi sa ne controlam modul in care simtim la un moment dat sau modul in care dorim sa simtim intr-o anumita situatie (navigarea emotiilor). Cand devenim Observatorii propriilor noastre ganduri, vom constientiza si ce anume emotii stimuleaza acele ganduri si vom putea decide ce ganduri lasam sa treaca de la sine fara a ne mai agata de ele. Vom reusi sa identificam cu usurinta acele ganduri autosabotoare.  

Exista o serie de alimente care ne pot ajuta la crearea unei stari emotionale de bine, prin stimularea anumitor substante precum serotonina. Bananele si ciocolata se inscriu intre aceste alimente, desi tind sa va sugerez sa gasiti acele alimente care au efecte benefice asupra sanatatii si nu sunt pline de zahar procesat. Puteti citi daca va intereseaza despre acest subiect in cartea „The Good Mood Diet” scrisa de Judith Wurtman.

Ordinea in lucruri genereaza ordine in gandire si ordine emotionala. Chiar daca nu va dati seama, a fi ordonati, automat atrage dupa sine o eliberare emotionala. Cu cat este mai multa dezordine in jurul nostru cu atat mai multa dezordine vom avea si mental.

Cultivarea optimismului ca si capacitate de a ne readuce atentia la o perceptie optimista asupra tuturor lucrurilor si situatiilor, la identificarea de solutii in loc de a vedea numai probleme (atentie la capcanele utilizarii frecvente a cuvantului probleme), la schimbarea mentalitatii de victima.

Sa invatam sa zambim din ce in ce mai mult. Atunci cand zambim, indiferent de felul in care ne simtim de fapt, in corp sunt eliberate substante chimice care genereaza buna dispozitie, reduc incordarea, cultiva aparitia starii generale de bine. Mai mult decat atat, propriul tau zambet, schimba starea de spirit a celor din jurul tau si ciclic, propria ta stare.

Sa nu ne abtinem in a solicita ajutorul. Sunt situatii in care avem o reala nevoie de ajutor si a invata sa solicitam si mai ales sa acceptam ajutorul celor din jur nu este o dovada de slabiciune, din contra de foarte multe ori este un semn al unei inteligente emotionale superioare.

Gasirea unei persoane in care sa avem incredere si careia sa ii vorbim deschis despre grijile noastre. Vorbind, lasam tensiunea interioara sa se elibereze. Mai mult decat atat putem primi perspective asupra situatiei cu, care, ne confruntam, sau uneori, prin simpla zugravire in cuvinte a situatiei, aceasta capata automat o noua perspectiva.

Citind carti motivationale, participand la webinarii (sunt multe astfel de webinarii gratuite si care aduc plus valoare), vizionand filme motivationale, ascultand podcast-uri si audiobook-uri. Toate acestea ne vor largi perspectiva si ne vor oferi noi subiecte de analiza si de gandire, posibil chiar sa ne conduca catre o serie intreaga de constientizari.

Acordand atentie vocabularului pe care il folosim si cum ne raportam la noi insine. Va las aici o serie de articole care v-ar putea fi de folos in acest sens. Ele se refera la puterea cuvantului, cuvinte si sintagme blocante precum si la cuvinte si mindset.

Animalele de casa. Conexiunea emotionala cu un animal de companie ofera liniste emotionala stapanilor lor si stimuleaza o serie de capacitati, sentimente si comportamente: acordarea atentiei, responsabilizare, empatie, blandete, stimulare si descarcare emotionala, sentimentul de siguranta si lipsa de singuratate. 

Stabilirea de obiective si mai ales de obiective SMART (specifice, masurabile, abordabile, realiste, incadrate in timp), inserarea unor obiceiuri precum si a unor ritualuri.

Sa nu uitam despre idealurile inalte, raspunzand la intrebari precum Ce las in urma mea? sau Daca toti ar fi / ar proceda ca mine cum ar fi lumea?. Practic sa ne constientizam locul in lume, in UNIVERS. Un exemplu simplu – arunci o hartie pe jos… inainte de a face acest lucru automat te gandesti … Daca toti ar proceda in acelasi fel in acelasi moment cum ar arata locul in care ma aflu?

Sunt multe alte exemple de modalitati care asigura cultivarea inteligentei emotionale. Important este sa intelegem ca totul cere timp, ca nimic din ceea ce ne propunem pe termen lung nu se rezolva maine si sa avem rabdare, perseverenta, consecventa si mai ales constientizare!

Tipuri de inteligenta emotionala – Shakespeare School

Teoria Inteligentelor multiple – Howard Gardner

Finding Joe – Un film motivational de exceptie (engleza)