Curiozitatea ca sursa permanenta de evolutie: „Lucrul cel mai important este sa nu incetezi sa pui intrebari. Curiozitatea are propria ratiune de a exista” – Albert Einstein
In ceea ce ma priveste, curiozitatea pare sa apara in doua tipuri de momente:
– ca “leac” pentru plictiseala, moment in care caut cu curiozitate ceva care sa-mi alunge starea; am redus considerabil momentele de aparitie ale aceste stari;
– ca si forma de cunoastere, cand ma intereseaza un subiect despre care consider ca nu stiu suficient de multe si vreau sa aflu, sa absorb informatii.
Personal, nu simt sa am curiozitati in privinta oamenilor pe care ii cunosc sau de care ma inconjor. Intr-adevar, exista teoria prin care fiecare om pe care il intalnesti este un potential mentor, insa nu am simtit niciodata in mod constient si suficient de puternic o anume curiozitate in aceasta privinta. Lucrurile vin de la sine in toate relatiile interumane.
Edward Deci, prin anii 1970, afirma faptul ca curiozitatea reflecta motivatia noastra interioara „de a cauta noutate si provocari, de a ne extinde si de a ne exercita capacitatile, de a explora si de a invara”, afirmatie cu, care, in mod personal rezonez.
Asadar, explorez, invat de cate ori am ocazia, incerc sa imi largesc orizontul, caut sa gasesc perspective diferite asupra lucrurilor, caut provocari si le gasesc inclusiv in capacitatea personala de a face conexiuni, de a pune cap la cap informatii.
Imi place sa scriu despre teme care ma intereseaza sau ma conduc catre introspectie si evolutie, si pentru a putea scrie am nevoie de informatii, pe care de fiecare data le caut cu avant si curiozitate.
In ultima vreme abordez teme diverse, sunt introspectii diferite izvorate si din completarea zilnica a Jurnalului Terapeutic scris de Dr. Biolog Lavinia Melania Bratu, care deseori ma provoaca sa inteleg mai bine notiunea, pentru ca introspectia sa fie cu atat mai profunda si mai valoroasa. Din acest punct de vedere consider acest Jurnal Terapeutic daruit noua tuturor de catre autoare, nu numai un instrument de introspectie si de autocunoastere, cat si un instrument de largire a orizontului de cunoastere in general, cu privire la notiuni, nuantele lor, implicatiile lor.
La prima vedere, curiozitatea pare specifica copiilor, in procesul lor de invatare, insa, considerand toate studiile privind invatarea continua, curiozitatea este o calitate, un factor de permanenta la orice varsta.
O consider a fii acea particularitate a fiintei umane care ne tine conectati, acea resursa interioara care ne impulsioneaza „sa descoperim lumea” sub toate formele si aspectele ei.
Fie ca sunt simplu calator prin viata si prin lume, fie ca am o meserie care ma provoaca, fie ca sunt intr-un proces de autocunoastere si evolutie spirituala, fie ca citesc sau vad un film, sau astept cu interes urmatorul episod dintr-un serial, indiferent de momentul si locul in care ma aflu, curiozitatea ma ajuta sa imi satisfac anumite nevoi personale.
Curiozitatea imi hraneste mintea, imi hraneste sufletul, ma tine in contact cu realitatea, atat cu lumea cat si cu mine insumi. Imi faciliteaza cunoasterea si mai presus de toate evolutia!
Exista acea zicala romaneasca conform careia „curiozitatea a mancat pisica!” Expresia incearca sa ne arate latura negativa a curiozitatii, riscurile asociate de a fi prea curios, si vrea sa ne convinga parca sa renuntam la a mai avea aceste instincte.
Din perspectiva mea, copilul va invata atunci cand, din curiozitate, va atinge o cana fierbinte sau se va taia la deget, stiinta va obtine rezultate importante doar dupa o serie de experimente esuate, si fara curiozitate lumea cu siguranta nu ar putea evolua, drept care din perspectiva proprie aceasta zicala poate cel mult sa vizeze persoanele care sunt „bagacioase” uneori pana la indiscretie in anumite circumstante (mai ales cu privire la vietile personale ale altora).
Ce putem face pentru a ne stimula curiozitatea:
- cultivam atentia si starea de prezenta;
- cultivam curajul de a pune intrebari;
- stimulam pe cat posibil prin discutii cu ceilalti capacitatea noastra de a face conexiuni si legaturi;
- cultivam placerea de a citi, de a fi informati;
- ne setam spre a fi deschisi si open-minded in tot ceea ce priveste lumea (inclusiv oamenii); nu punem etichete mentale si nu judecam. Acestea reprezinta blocaje care impiedica curioziatea;
- punem la indoiala si cautam raspunsuri alternative, perspective care sa ne diversifice perspectivele, sau informatii care sa ne intareasca convingerile;
- suntem atenti la propria persoana – suntem curiosi cu privire la ganduri, comportamente, reactii; cautam in permanenta raspunsuri, facem asocieri ganduri – sentimente – emotii – senzatii;
- ne permitem sa fim curiosi (nu indiscreti sau bagaciosi); curiozitatea da nastere pasiunii si stimuleaza curajul; fara curiozitate ne cufundam in plafonare si mediocritate.
- continui sa completez jurnalul indiferent cat de grele sau provocatoare par temele ridicate la fileu de catre autoare; daca nu intelegem notiunile, cautam informatii despre ele intr-atat incat sa ne fie usor sa realizam introspectia; sa beneficiem din plin de internet si de resursele lui, de cartile pe care le detinem, de informatiile persoanelor cu, care, ne inconjuram.
Știati ca:
- Curiozitatea are o influenta pozitiva asupra performantei academice. Cercetatorii afirma faptul ca a fi curios este la fel de important ca a fi constiincios. Un copil caruia ii este stimulata curiozitatea are toate sansele sa obtina rezultate bune la scoala. Daca este si constiincios, atunci poate obtine rezultate mai importante decat cel mai „inteligent copil din clasa”;
- Curiozitatea provoaca placere. Cand suntem curiosi, se activeaza in creierul nostru atat zona care raspunde de memorie, cat si cea care raspunde de placere. Stiinta a demonstrat faptul ca dulciurile si curiozitatea activeaza aceeasi zona cerebrala;
- Curiozitatea faciliteaza invatarea, procesul de invatare fiind perceput a fi mult mai usor. Retinem cu usurinta informatiile pentru care manifestam curiozitate, dar si pe cele adiacente, care insotesc informatiile pe care le consideram interesante;
- Informatiile asupra carora am manifestat curiozitate sunt retinute de creierul nostru pe termen mult mai indelungat;
- Curiozitatea este un puternic factor motivator conducandu-ne catre explorarea unui teren necunoscut. Studiile au demonstrat faptul ca din curiozitate, vom cauta uneori inclusiv experiente cu rezultate neplacute, chiar daca rational stim acest lucru si am putea sa le evitam.
Fiti curiosi! Fiti voi insiva!
Haideti sa folosim toate resursele de care dispunem pentru a ne asigura de faptul ca nu incetam sa privim curiozitatea ca sursa permanenta de evolutie!
Lansarea de carte Cărturești ”Jurnal Terapeutic – 365 de momente de reconcetare cu tine”
Surse pentru curiozitati: