Daca ne shimbam cuvintele, ne schimbam si modul de gandire! Stim deja faptul ca gandurile noastre creaza propria noastra realitate, prin urmare modul in care gandim este foarte important pentru ca ne ajuta sa ne construim increderea de sine si a ne atinge obiectivele. Haideti sa acordam putina atentie pentru cuvinte si mindset!

Constantin Brancusi afirma faptul ca „Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu e sa te pui in starea de a le face!”, facand referire la setarea acelui mod de gandire pozitiv, directionat spre atingerea scopurilor, necesar obtinerii rezultatelor scontate.

Consider ca este important de precizat faptul ca exista doua tipuri de moduri de gandire. Ambele se raporteaza la cum percepem noi insine calitatile pe care le avem (inteligenta, talentul, ambitia, bunatatea, blandetea, consecventa etc.) – ca fiind fixe sau modificabile.

  • mindset fix (persoanele cu mindset fix considera ca s-au nascut cu anume tipuri de calitati, ca ele sunt intrinseci si prin urmare nemodificabile); ca si atitudine, persoanele cu mindset fix renunta mult mai repede, considerand eforturile lor inutile si demoralizandu-se mult mai usor;
  • mindset de crestere (persoanele cu mindset de crestere considera ca orice calitate poate fi dezvoltata, imbunatatita prin munca, efort si dedicatie); ca si atitudine, persoanele cu mindset de crestere se descurca bine in situatii provocatoare si dificile, considerand ca orice situatie este o sursa de invatare continua prin intermediul careia isi pot imbunatati permanent abilitatile si performantele.
Mindset de crestere

Pentru a cultiva acest mindset de crestere este important sa:

Analizam relatia pe care o avem cu vocea noastra interioara (criticul interior). Aceasta poate fi considerata vocea mindset-ului fix. Este important sa observam ce putere ii acordam acestei voci interioare si cat de mult suntem influentati de ea. Ne putem pune intrebarile Ce pot face diferit acum? sau Ce voi putea face diferit data viitoare? Sunt intrebari pe care sa le folosim atunci cand avem un blocaj si nu am reusit sa obtinem sau sa realizam ceea ce ne-am propus. Practic, punand acest gen de intrebari, vom iesi din trecut (din regret, vinovatie), vom favoriza acceptarea a ceea ce este, si ne vom indrepta atentia constienta spre prezent si spre viitor.

Folosim acele cuvinte care ne ajuta sa actionam si sa evitam cuvintele si sintagmele blocante. Unul dintre cuvintele cu impact pozitiv este cuvantul inca. Nu ne vom grabi sa spunem nu pot, nu stiu, nu sunt capabil, ci vom schimba sensul afirmatiilor adaugandu-l pe inca. Asadar vom spune nu pot inca, nu stiu inca, nu sunt capabil inca… Acest inca are o putere fascinanta cand vine vorba despre mindset si incredere in sine si in fortele proprii. El nu afirma incapacitatea noastra de a realiza anume lucru, ci deschide usa spre invatare, formare, educare continua.

Fraze care pot fi folosite pentru in contextul unui mindset de crestere:

  • Cred ca pot deveni mai bun / buna;
  • Nu excelez in acest domeniu inca;
  • Voi aprofunda si voi invata urmand exemplul lui / ei / lor;
  • Ce alta strategie pot utiliza?
  • Invat din greseli. Nu ma dau batut;
  • Este necesar sa incerc in continuare / sa exersez mai mult;
  • Trebuie sa imi dau seama unde gresesc;

Incercam lucruri noi, stimuland in mod constient cresterea limitei noastre de curiozitate si chiar de curaj. Incercand putin cate putin sa iesim din cercul nostru de confort si sa ne asumam (prin politica pasilor mici) anumite riscuri cu capacitate generatoare de crestere si evolutie, putem stimula largirea perspecvitelor si nivelului nostru de cunoastere si autocunoastere. Este adevarat faptul ca acest lucru poate sa insemne accesarea necunoscutului si poate sa determine o relativa crestere a nivelului anxietatii, insa efectele pe termen mediu si lung ale cultivarii acestui gen de comportament aduc rezultate cuantificabile.

Cuvinte si mindset
"Am vazut atat de multi oameni avand acest unic obiectiv consumator de energie, de a se afirma in clasa, in cariera si in relatiile lor. Fiecare situatie devine o confirmare a inteligentei, personalitatii si caracterului lor. Fiecare situatie este evaluata: Voi reusi sau nu? Voi parea inteligent sau nu? Voi fi acceptat sau respins? Ma voi simti ca un castigator sau ca un invins?" - Carol S. Dweck (n. 1946, psiholog)

Va las un link catre un videoclip in care psihologul Carol S. Dweck explica diferenta dintre cele doua tipuri de gandire, puterea de a crede ca poti mai mult si puterea lui „nu inca” in dezvoltarea mindset-ului copiilor nostrii (si de ce nu, chiar a noastra): 

Puterea de a crede ca poti mai mult

Alte resurse:

How to shift your mindset
Growth mindset in schools
Cuvinte si sintagme blocante