Ma gandesc de ceva vreme la acest topic si la impactul negativ al acestor cuvinte si sintagme blocante, folosite repetat, asupra noastra si vietii noastre. Ideea a pornit de la o discutie avuta la un moment dat cu privire la folosirea cuvantului sper care este in continuare destul de prezent in vocabularul meu.

Plecand de la aceasta discutie si ascultand si interviul acordat de Rajko Kuzmanovic (https://rajkokuzmanovic.com/) in cadrul Flow Summit 2021, am decis sa scriu acest articol.

Noi oamenii, avem circa 60.000 – 70.000 de ganduri in fiecare zi, majoritatea repetitive, care transpuse in cuvinte repetitive, genereaza efecte asupra vietii si sanatatii noastre.

Exista o serie de cuvinte si sintagme blocante, prin intermediul carora, prin folosire repetitiva, ne blocam si ne autosabotam drumul spre realizarea obiectivelor noastre si chiar spre implinirea personala si de durata.

Ma doare capul de atata treaba – repetand permanent aceasta sintagma, si o serie de alte sintagme similare, subconstientul nostru memoreaza repetitia si la un moment dat, dupa un numar suficient de repetari, ne va oferi exact ceea ce am cerut. In cazul de fata – durere de cap.

Cuvantul probleme – sintagma am o multime de probleme de rezolvat. Repetand permanent aceasta sintagma vom obtine de fapt schimbarea atitudinii noastre fata de tot ceea ce avem de facut. Totul va fi tratat ca problema. Este foarte important sa facem diferenta intre ceea ce avem de facut si de rezolvat, respectiv situatii si nu probleme, iar problemele trebuie sa ramana doar la matematica, fizica sau in alte stiinte aplicate similare.

Cuvantul sper. Sper atrage dupa sine indoiala. Afirmam de fapt ca nu suntem siguri de capacitatile noastre de a implini ceea ce ne propunem sau ceea ce afirmam ca vom face. Ne blocam singuri in registrul neimplinirii, in nesiguranta si indoiala. Sa inlocuim cuvantul sper cu cuvantul cred sau sunt convins, respectiv cu credinta, increderea ca voi reusi. Este o poarta subconstenta spre manifestarea increderii in sine, automotivarii spre reusita.

Cuvantul grijiGrijile sunt un concept care ne proiecteaza gandirea catre viitor si ne dezorienteaza. Subconstientul dezorientat genereaza stres. Grija zilei de maine nu exista. Ne stresam astazi pentru ceva ce nu exista maine. Sintagma Sa ai grija de tine! este de fapt parafrazarea lui Fii atent!. Ideal este sa inlocuim orice sitagma care aduce grijile in limbaj, care submineaza subconstientul atat al persoanei care le foloseste cat si a persoanei careia i se adreseaza.

Sintagma Lucrurile sunt grele. Cand verbalizam cuvantul greu trebuie sa il asociem automat cu greutatea fizica. Greu trebuie sa ramana asociat doar cu greutatea si nu cu gradele de dificultate. Subconstientul stie deja faptul ca acest cuvant este asociat cu greutatea fizica si folosindu-l repetitiv in diferite contexte care nu au nici o legatura cu greutatea fizica, vom genera efecte la nivel fizic, simptome legate de greutate.

Cuvantul dar. Vreau sa slabesc, dar nu stiu ce dieta sa folosesc. Vreau sa ma schimb, dar nu stiu de unde sa incep. Cuvantul dar atrage dupa sine neimplicarea. Afirm o intentie pe care ulterior o subminez prin folosirea acestui cuvant. Practic gonesc intentia, punand-o pe fuga. Ce intelegem de aici? Fie ca nu am suficienta dorinta pentru a imi materializa intentia, fie ca imi este frica si deci nivelul de incredere in fortele proprii este redus, fie ma folosesc de acest paravam pentru a ma justifica (anticipat) pentru nereusita.

Cuvantul incerc. Nu am ce sa incerc. Subconștientul uman nu intelege ce urmeaza dupa cuvantul incerc si de aceea nu actioneaza. Exista chiar si o asociere de cuvinte intre cuvantul incerc si sintagma in cerc, adica ma invart in cerc si de aceea de fapt nu actionez orientat spre realizarea obiectivelor propuse. Multi ar spune sa il inlocuim pe incerc cu vreau, dar s-a dovedit ca si acest vreau da de furca subconstientului, drept care propunerea specialistilor este sa il inlocuim pe incerc cu fac si pe vreau cu aleg sau actionez. Daca doar incerc nu voi da niciodata 100% si nu voi depune niciodata efortul necesar pentru a si reusi. Asadar Incerc ramane ca si dar in zona scuzelor pe care le folosim pentru a ne justifica (anticipat) nereusita.

Cuvintele niciodata si mereu si importanta lor in procesul iertarii! Este important sa ne dam seama ca cei care ne gresesc nu au facut-o mereu, si ca nu reflecta realitatea sa afirmam ca am fost tratati la fel intotdeauna. Conform lui Napoleon Hill, eliminarea acestor cuvinte creaza spatiu pentru o naratiune noua si mai sanatoasa. Inlaturand aceste absolutizari cand ne aflam in procesul iertarii, putem incepe sa ne aliniem cu legea efemeritatii si sa (ne) eliberam. Legea Buddista a efemeritatii – se refera la eliberarea de atasamente pe care le-am creat fata de versiunea noastra a povestii; o persoana nu poate intotdeauna sa mearga, trebuie sa mai si stea; o persoana nu poate intotdeauna sa lucreze, trebuie sa se si odihneasca… Cei care ne-au gresit nu au fost intotdeauna rai fata de noi.

Folosirea negatiei NU! Nu sunt in stare. Nu pot. Nu merit. Nu stiu cum sa fac. Vorbim aici despre un blocaj major la nivelul constiintei si de o incredere in sine subminata. Negatia reprezinta suferinta. Este o naratiune a mintii. Este o inchisoare mentala in care nimic bun nu are cum sa ajunga la mine si clar nimic nu ma poate salva.

Cum tratam acest lucru? Cu blandete, rabdare, acceptare, iubire si recunostinta. Shift-ul este necesar. Te intorci spre tine insuti si iti spui: Accept faptul ca acum nu pot, dar ma iubesc si ma accept pe mine insumi asa cum sunt acum. Iti accepti toate limitarile si credintele limitative si incepi sa te privesti ca pe un copil care trebuie ajutat. Copilul interior tie sufera. Tu esti singurul capabil sa il ajuti. Sa ai grija de el. Sa il sprijini. Sa ii dai incredere. Sa il scoti la iveala. Vorbeste cu sinele tau ca si cum ai vorbi unui copil. Daca poti chiar vizualizeaza-l.

Asadar fiti atenti la impactul negativ al acestor cuvinte si sintagme blocante folosite in mod repetat:

  1. Observa si asculta-te cu atentie. Este important sa devii constient de expresiile si automatismele din limbaj pe care le folosesti.
  2. Noteaza in agenda / jurnal / telefon cuvintele repetitive pe care le folosesti. Noteaza de cate ori iti trece prin cap o grija sau consideri ca ai o problema.
  3. Schimbarea – de fiecare data cand te auzi rostind un cuvant sau o fraza blocanta (repetitiva), spune in gand STOP sau ANULEAZA, si reformuleaza ceea ce ai spus. Este o simpla metoda folosita in reprogramarea subconstientului.
  4. Pe masura sa faci acest lucru, continui sa notezi in agenda / jurnal / telefon pentru a putea observa progresul.

Meditatia este de asemenea un instrument extrem de eficient folosit pentru rescrierea / reprogramarea subconstientului.

Detalii despre meditatie puteti gasi aici
Cateva concluzii personale privind meditatia puteti gasi aici