Umbra reprezinta partea intunecata a personalitatii noastre, latura noastra ascunsa si aparent inacceptabila pentru noi insine si pentru societate. Ne descoperim Umbra prin intermediul celorlalti. Tot ceea ce observam la ceilalalti (pozitiv sau negativ), este parte din noi insine. Moral vorbind, nu vom accepta prea usor aspectele negative ale personalitatii noastre si nu vom accepta facil Efectul Umbrei. Cand punem eticheta unui om ca fiind egoist, nu ne dam seama ca prin simplul fapt ca am recunoscut aceasta trasatura de caracter in celalalt, este o dovada a faptului ca aceasta exista si in noi insine. Dificultatea de a integra si accepta Umbra este o provocare.

Scriam asta in „Privind inauntru”, in urma cu cativa ani. Desigur ca in continuare oamenii ma cearta fiindca vorbesc despre lucruri la care ei nu vor sa se uite. Le place iluzia ca ar „coase lumina in loc sa descoasa umbra”, cum plastic zicea cineva zilele astea. Or, adevarul e ca una fara alta nu se poate. Umbra nedescusuta, neasumata, nevindecata se vede in comportamente, in decizii, in somatizari, boli, atacuri de panica si multe, multe altele. E o iluzie rizibila si vizibila cu ochiul liber din afara. La care in continuare nu vreau sa fiu partasa. Lucrurile la care refuzi sa te uiti pun stapanire pe tine in cele mai insidioase moduri, buruienile pe care refuzi sa le plivesti sfarsesc prin a creste in nestire, acaparandu-te. Daca iti place sa te minti, ai luat in brate trendul pozitivismului fals si esti un apologet al lui, daca preferi sa te orbesti la adevarul ca trecutul tau & durerea ta reprimata (la care refuzi sa te uiti) urla in tot ceea ce faci si esti, sunt o multime de locuri in care te poti duce ca sa-ti pastrezi iluzia intacta. Acesta nu este unul dintre ele. Eu voi continua sa vorbesc despre lucrurile pe care tu le tii adanc ascunse de tine, voi continua sa impartasesc informatii care s-ar putea sa fie trigger pentru tine, voi continua sa nu ma prefac ca daca pretindem ca ceva nu exista, acel ceva chiar va disparea. - Autor Petronela Rotar.

De ce am preluat acest text?

Pentru ca adevarul este ca orice ascundem sub pres nu dispare. Dimpotriva, se aduna, creste, pana la un moment dat cand da pe afara. Oricat fugim de Umbra, ea este in permanenta cu noi (in noi) si neacceptata ajunge sa ne domine si sa scoata la lumina tot ceea ce nu dorim sa se vada.

Pentru a face pace cu tine insuti trebuie sa te cunosti. In profunzimea ta, indiferent ca iti place sau nu ceea ce vezi. S-ar putea sa nu iti placa de tine, sa nu iti placa faptele tale, sa nu iti placa modul in care te-ai comportat cu ceilalti, sa nu iti placa modul in care ti-ai trait viata, dar tocmai aceasta este esenta, declicul, acel moment de constientizare profunda in care iti dai seama ca este momentul sa incepi sa fii altfel. De acolo incepe lucrul cu tine.

Ce faci cu constatarile tale? Nu le pui sub pres, ci le accepti. Te accepti pe tine insuti in intregimea ta asa cum esti, asa cum ai ajuns pana aici, te ierti daca este nevoie. Incetezi sa te mai judeci, sa te mai acuzi, sa te mai scuzi, sa mai regreti – nu de alta, dar chiar nu mai poti schimba acel trecut. Si mergi mai departe catre un nou TU, construit pe baza constatarilor pe care le-ai facut. Si uimitor s-ar putea sa inceapa sa iti placa de tine. S-ar putea sa constati ca ai puterea sa faci pace cu trecutul, sa inveti din el, si sa privesti inapoi cu maturitate, pe acel TU care ai fost, cum altfel decat „direct in ochi„! Fara teama. Fara judecata. Cu compasiune, intelegere, iertare si multa acceptare.

Revenind la Umbra si la efectul Umbrei:

"Umbra este o problema morala care provoaca eul personal in totalitate caci nimeni nu devine constient de umbra fara a face un efort considerabil. A deveni constient de ea inseamna sa recunosti apectele intunecate ale persoanei tale ca actuale si reale. Acest act constituie conditia esentiala a auto-cunoasterii si, prin urmare, intampina o rezistenta considerabila. Intr-adevăr, auto-cunoasterea ca necesitate psihoterapeutica solicita adeseori un efort dureros foarte multa vreme." - Carl JungCitat din lucrarea Aion: Phenomenology of the Self publicata in The Portable Jung, editata de Joseph Campbell, Penguin Books, 1976, p. 145.

Carl Jung considera ca a-ti cunoaste propria Umbra este o sarcina care implica nu numai rabdare ci si foarte mult curaj. A ajunge sa ne cunoastem Umbra presupune sa reusim sa dezvaluim tot ceea ce cu atata grija ascundem de noi si de toti ceilalti. Invidia, rautatea, egoismul, ura, neincrederea, gelozia, alte emotii si sentimente considerate imorale sunt “depozitate” intr-un spatiu mental dincolo de limita constientului nostru. Ramanand nerezolvate, ele tind permanent sa revina la suprafata (sa ne dezvaluie pe noi cei reali, autentici), lupta cu noi insine pentru a le ascunde conducand la o permanenta frustrare si consum de energie.

Cu toata flexibilitatea si deschiderea, este important sa ne intoarcem privirea catre noi insine. Nu ne putem descoperi Umbra fara curaj, rabdare, atentie si constientizare. Fara dorinta interna, adanca, de a ne (re)descoperi, de a ne cunoaste pe noi insine pana in esenta noastra. Fara sa ne infruntam pe noi insine pentru a ajunge sa ne cunoastem cu adevarat (cu bune si cu mai putin bune) pe drumul personal catre autenticitate. Negandu-ne Umbra ramanem falsi. Falsitatea de a nu cunoaste adevarul despre noi si despre tot ceea ce se afla adanc ascuns in noi insine. Negandu-mi umbra, ma traiesc pe mine insami fara bucurie, fara autenticitate, intr-o permanenta falsitate.

Pentru cei interesati de acest subiect puteti urmarii documentarul numit Efectul Umbrei.

Documentarul vorbeste despre proiectii – acele caracteristici ale noastre pe care le proiectam asupra celorlalti (oglinzile noastre), despre ego si puterea pe care o capata „Umbra” daca nu imbratisam acceptarea si iertarea, despre iertarea de sine si efectele benefice ale iertarii in procesul nostru personal, dar si global de vindecare si de evolutie.
Suntem parte a unui intreg. Umbrele noastre colective duc la distrugere.

Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume” (Mahatma Gandhi)! Incepe cu tine! Infrunta-ti Umbra! Infrunta-te si fa pace cu tine insuti! Fii autentic!