Intentia mea nu este sa scriu inca un articol, in plus fata de atatea altele publicate pe internet, despre ceea ce inseamna aceasta tehnica Hawaiiana, ci mai degraba sa va invit sa descoperiti esenta Ho’Oponopono, sa studiati, si sa faceti cateva conexiuni legate de simplitatea aparenta a acestei tehnici si efectele pe care prin practicare curenta le puteti resimti si dumneavoastra.

Pentru cei care nu cunosc mai nimic despre Ho’Oponopono, termenul defineste dorinta de a corecta emotiile negative, de a indrepta si de a restabili armonia. Ho’o inseamna a provoca, a genera. Pono inseamna indreptatit, corect, in perfecta ordine. Ponopono reprezinta agreat si dorit in unanimitate.

„Practicarea metodei Ho’Oponopono elibereaza o multime de suferinte si temeri, care survin exclusiv din cauza egoului. [...] A-ti rezolva conflictele inseamna a-ti oferi spatiu pentru adevaratele tale aspiratii. Ho’oponopono ingaduie revenirea la armonie si iubire”. ~ Nathalie Bodin, Ho’oponopono, cuvinte de intelepciune pentru rezolvarea conflictelor.

Sunt doua aspecte principale luate in considerare in Ho’Oponopono.

Primul se refera la esenta Ho’Oponopono si anume “Daca vrei sa vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poti face vindecandu-te pe tine.” ~ Dr. Ihaleakala Hew Len. Lumea este nu numai o reflectare a gandurilor noastre dar, conform unor teorii recente, Universul pare sa fie o mare holograma si oamenii, propriile noastre reflectii. Si asa ajungem la al doilea aspect care se refera la efectul de oglinda – reactia noastra apare ca reflectare a sinelului celuilalt prin actiunile / vorbele sale. Iertarea si prin urmare iubirea survin reciproc. Oglinzile sunt menite sa ne faca sa intelegem ceea ce avem de rezolvat, ce anume ne blocheaza si mai ales ce anume ne poate ajuta sa „ne vindecam” si sa evoluam (Reflectii despre familie).

„Ho’Oponopono este un proces de iertare, cainta si transformare. De fiecare data cand aplicam tehnicile sale ne asumam responsabilitatea totala si ne cerem iertare in numele propriei persoane. Tot ceea ce apare in vietile noastre este doar proiectia unor programe preexistente.” ~ Mabel Katz, Calea cea mai usoara

Ho’Oponopono presupune asadar asumarea responsabilitatii nu numai pentru propria noastra viata ci si pentru ceilalti. Cele patru formule de intelepciune utilizate in practica Ho’Oponopono (mantra) sunt: Imi pare rau. Iarta-ma. Multumesc. Te iubesc.

Sursa: Nathalie Bodin, Ho’oponopono, cuvinte de intelepciune pentru rezolvarea conflictelor, p. 67

Pe Harta constiintei umane elaborata de Dr. David R. Hawkins, iertarea si iubirea se afla la niveluri superioare de constienta. Iertarea se afla la nivelul 350-400, un nivel extrem de profund in lupta noastra de reconectare cu noi insine si cu manifestarea scopului pentru care suntem aici. Iubirea se afla la nivelul 500, si ma refer aici la Iubirea ca stare de a fi, neconditionata si totala, iubirea de tine insuti si de tot ceea ce ne inconjoara.

Recitand aceasta mantra Imi pare rau. Iarta-ma. Multumesc. Te iubesc, sau practicand exercitii si meditatii care includ aceasta mantra, reusim sa aducem pace inimii, mintii si vietii noastre in ansamblul sau.

Prin sintagma imi pare rau recunoastem de fapt emotiile negative care apar in noi insine. Spunand iarta-ma, ne iertam pe noi insine pentru convingerile care au provocat de fapt emotiile negative. Imi pare rau! Te rog, iarta-ma! Imi pare rau pentru ca te-am facut ostatic al gandurilor mele si fiindca, prin negativismul gandurilor mele, ti-am influentat  in mod distructiv comportamentul!”

Doctorul Ihaleakala Hew Len afirma ca: „Daca sunteti supraponderali inseamna ca ati activat un program care va face sa fiti astfel. Spunand „Imi pare rau” si „Iarta-ma, te rog” ii transmiteti Divinitatii faptul ca doriti sa fiti iertati pentru ce v-a facut sa fiti astfel. Nu ii cereti Divinitatii sa va ierte, ci sa va ajute ca dumneavoastra insiva sa va puteti ierta.” […] „Nu ii spui Divinitatii te rog sa ma ierti pentru ca Divinitatea are nevoie sa auda asta, o spui pentru ca tu ai nevoie sa o auzi”.

Spunand multumesc acceptam acea convingere limitativa ca facand parte din noi, dar declaram in acelasi timp ca ne asumam dorinta de a o schimba, de a o inlatura definitiv. Exprimam recunostinta pentru faptul ca suntem constienti de punctul in care suntem si pentru capacitatea noastra de a ne schimba si evolua.

Spunand te iubesc ne oferim validarea, puterea de a reusi in demersul de schimbare. „Permisul de trecere spre zona pacii dincolo de orice intelegere, spre zona vindecarii si a realizarii dorintelor, este formula simpla te iubesc. Spunandu-i asta Divinitatii, va purificati totul in interior si astfel veti putea experimenta miracolul acestei clipe: zero limite. Ideea este sa iubiti totul. Sa iubiti kilogramele in plus, dependenta, copilul-problema, vecinul sau partenerul de viata, sa iubiti totul. Dragostea elibereaza energiile blocante si le transforma. Rostirea acestui te iubesc, este parola care va ajuga sa traiti in prezenta Divinitatii.” (extras din Zero Limite, p. 208).

„Scopul vietii este sa fi asezat iarasi in Dragoste, clipa de clipa. Pentru a implini acest scop, individul trebuie sa constientizeze ca este 100% responsabil pentru viata sa, asa cum a creat-o. Trebuie sa vada ca gandurile sale ii determina viata asa cum este ea clipa de clipa. Problemele nu sunt persoane, locuri sau situatii, ci mai degraba ganduri ale individului. Acesta trebuie sa ajunga la intelegerea faptului ca nu exista un acolo exterior.” ~ Dr. Ihaleakala Hew Len, extras din Zero Limite, p. 151

Te iubesc!

"Cand sufletul traieste amintiri ce genereaza probleme, spune-le acestora mental sau in soapta: Va iubesc, amintiri dragi, si sunt recunoscator pentru oportunitatea de a va elibera si de a ma elibera pe mine insumi!. Te iubesc poate fi repetat in tacere la nesfarsit. Amintirile nu-si iau niciodata vacanta si nu se pensioneaza pana nu le fortezi tu s-o faca. Te iubesc poate fi folosit si cand nu esti constient de existenta unei probleme. De exemplu, poate fi rostit inainte de inceperea unei activitati, de pilda inainte de a raspunde la telefon sau de a urca in masina pentru a pleca undeva." ~ Dr. Ihaleakala Hew Len, extras din Zero Limite, p. 224.

Resurse utile:

Link catre audiobook-ul in limba engleza Zero Limite scrisa de Joe Vitale pentru o mai profunda intelegere a notiunilor si mecanismului de functionare al acestei tehnici. Joe Vitale – Zero Limite

Zero Limite” cartea scrisa de Joe Vitale si Dr. Ihaleakala Hew Len, si tradusa in limba romana, care descrie fenomenul Ho’oponopono, metoda secreta hawaiiana pentru atingerea unui nivel inalt de bunastare, sanatate si pace.

Terapia iertarii

O meditatie foarte frumoasa (in limba engleza) bazata pe Ho’oponopono, terapia Hawaiana a iubirii si iertarii de sine. O puteti urmari cu ochii deschisi pentru a va bucura de beneficiile pe care vizualizarea caleidoscopului le are asupra glandei pineale. Despre acest subiect am vorbit in postari anterioare pe grupul de Facebook Ho’oponopono for Self love & Radical Forgiveness

Ho’oponopono cea mai puternica meditatie de vindecare

Ho’Oponopono Song