Pentru ca am facut referire intr-un articol anterior la notiunea de Mindful Eating – mancatul constient, am decis pana la urma sa public in acest articol sub denumirea Exercitiu Mindful Eating (1) – un exercitiu destul de simplu de exersare a prezentei si atentiei constiente. Acest exercitiu presupune parcurgerea a cinci etape principale, fiecare etapa implicand pe rand cate un simt in parte – vizual, olfactiv, auditiv, tactil, gustativ, si a unei etape finale de observatii si concluzii. Puteti nota intr-o agenda, jurnal alimentar, tot ceea ce observati in timpul practicarii acestui exercitiu.

Gasiti-va un loc linistit fara distrageri. Ideal fara zgomote de fond. Relaxati-va facand cateva respiratii constiente. Apoi incepeti:

1. Puneti in podul palmei o bucatica mica de fruct (o boaba de strugure, o stafida, o nuca, o afina, sau o bucatica din orice alt fruct etc.). Imaginati-va ca acest fruct a aparut de nicaieri, ca nu stiti nimic despre acesta si nu l-ati gustat niciodata. Sau si mai simplu, luati din supermarket un fruct exotic pe care nu ati indraznit sa il cumparat pana acum.

Vom experimenta acum utilizand simtul vizual.

Petreceti cateva minute uitandu-va la culoarea și la textura fructului. Explorati fiecare cuta sau pliu al cojii sale, modul in care cade lumina pe bucatica de fruct, cat cantareste, culorile pe care le are coaja, miezul, samburele (daca exista). Rotiti bucatica de fruct intre degete pentru a ii surprinde si constientiza toate detaliile si observati cat de multe lucruri puteti sesiza daca doar acordati putina atentie. Observati de asemenea abilitatile degetelor si ale palmei voastre pentru a putea tine și a roti intr-un mod extrem de delicat bucatica de fruct, cu extrem de multa precizie și dupa bunul vostru plac – fiind in acest moment un act constient de vointa si de prezenta, un act care in mod uzual se realizeaza pe pilot automat. Inregistrati si aceasta observatie.

2. Duceti bucatica de fruct la nas si mirositi. Vom experimenta acum utilizand simtul oflactiv. Simtiti senzatia din bratul vostru in timp ce executa miscarea, senzatia din degetele voastre in timp ce strang bucatica de fruct. Pe masura ce inspirati, observati cu atentie daca fructul are vreo aroma si calitatea acesteia. Observati cum va simtiti cand ii inspirati aroma, cu ce anume seamana, daca ati mai inspirat vreaodata ceva similar, ce amintiri si emotii va evoca. Petreceti cateva minute in liniste constientizand toate acestea.

3. Duceti bucatica de fruct la ureche. Vom experimenta acum utilizand simtul auditiv. Strangeti-o usor intre degetul mare si aratator si ascultati cu atentie sunetul pe care il produce, daca exista vreun sunet. Poate este un sunet foarte usor pentru care aveti nevoie de liniste deplina sau poate nu se aude nimic. Dupa ce ati facut si acest lucru coborati mana pana ce fructul ajunge din nou in raza voastra vizuala.

4. Rotiti fructul intre degetul mare si aratator daca acest lucru este posibil. Vom experimenta acum utilizand simtul tactil. Sesizati textura, de data aceasta nu vizual ci la atingere. Inchideti ochii si conectati-va usor la ceea ce simtiti. Constientizati forma bucatii de fruct, greutatea lui, textura lui, incercand sa nu o faceti prin vizualizare mentala ci strict prin simt tactil. Strangeti usor bucatica de fruct intre cele doua degete si observati ce simtiti.

5. Apropiati bucatica de fruct de gura. Vom experimenta acum utilizand simtul gustativ. Dupa experienta de mai sus cum va simtiti? Salivati? Va este pofta? Daca da, corpul dumneavoastra a declansat deja fazele initiale ale procesului de digestie. Atingeti fructul usor cu buzele si inregistrati mental tot ceea ce simtiti. Puneti-l pe limba si savurati-l putin inainte de a il mesteca. Ca si cum degustati un vin bun. Observati cat de placuta este degustarea! Cat este de diferita de mancatul propriu-zis! Sesizati modificarea de gust si de consistenta a fructului pe masura ce este rupt si maruntit in procesul de masticatie si pe masura ce se dizolva. Prelungiti acest proces cat puteti de mult, pana cand intr-un final inghititi complet bucatica de fruct.

6. Notati cum va simtiti dupa ce ati mancat fructul precum si toate senzatiile de care va amintiti si observati cata placere ofera acest proces de Mindful Eating.

Tare curioasa as fi sa aflu cumva observatiile voastre! Daca doriti, imi puteti lasa un comentatiu!

Sper sa va fie de folos acest scurt exercitiu de Mindful Eating.