Unul dintre pasii spre aprecierea si increderea de sine se refera la a gasi zilnic motive pentru a fi mandru de tine.
Mindfulness ne spune sa nu asteptam pana cand am realizat ceea ce ne-am propus ci sa fim mandri de fiecare pas pe care il facem pentru realizarea obiectivelor noastre.
Important este sa avem un scop si sa nu ne oprim (indiferent de circumstante si reactii externe) din drumul nostru catre realizarea lui.
Cand incepi sa fi mandru de tine, intotdeauna la prezent („sunt mandru pentru ca…” nicidecum „voi fi mandru de mine daca…„), vei observa ce factor motivator si simplu de utilizat este.
Si daca simti ca nu mai poti sau nu poti anumite lucruri, sa nu spui niciodata „nu pot” ci „nu pot inca„. Puterea lui „inca” o vom discuta intr-o postare viitoare.
„Un om mandru este un om care are incredere in sine, in fortele proprii, este vertical si demn, este calm si intelept. Un om mandru tine capul sus si spatele drept, ii priveste pe ceilalti in ochi, este relaxat si asertiv si toate acestea il fac un om fericit cu sine insusi si care are relatii armonioase cu cei din jur” – Sander Mind Consulting.
Revenind.
Ce se intampla atunci cand cauti sa aflii motivul / motivele pentru care esti mandru de tine? Analizezi, te analizezi, te scanezi, iti intorci privirea catre tine si cu deschidere, sinceritate, blandete si empatie iti observi atat punctele forte cat si pe cele slabe. Practic te reconectezi cu tine si reflectezi asupra a ceea ce esti Aici si Acum.
Studiile spun ca acest simplu instrument nu se rezuma doar la a fi un „instrument lingvistic, ci afecteaza perceptia si pregatirea unor actiuni” (sursa Gheorghe Stefanov – Concepte logice un neurostiinta cognitiei). Pentru ca tu nu ai descoperit doar motivul pentru care esti mandru de tine astazi ci si faza in care te afli versus realizarea obiectivelor tale, aspectele care te tin pe loc – si evident vei pregati o actiune.
Mergem si mai departe.
In momentul in care esti mandru de tine automat poti gasi si motivul pentru a fi recunoscator tuturor lucrurilor care te-au adus pana aici. („sunt mandra de mine pentru ca am reusit sa scriu aceste randuri„, genereaza automat o recunostinta „sunt recunoscatoare pentru voi, cei care cititi„). Recunostiinta, fiind un sentiment elevat, implica un camp de putere energetica mai mare decat a ne rezuma doar la a fi mandrii.
Este o intreaga discutie cu privire la faptul ca a fi mandru de tine da dovada existentei ego-ului, insa trebuie sa invatam sa delimitam putin intre ceea ce inseamna ego-ul si manifestarile lui in situatii pozitive generatoare de crestere si dezvoltare (care sunt de apreciere, de motivare) precum cel dezvoltat in tema de fata si ceea ce inseamna ego-ul si manifestarile lui in viziunea prezentata de Eckhart Tolle. Din nou un subiect delicat demn de tratat in postari viitoare.
Pe Harta Constiintei Umane a lui David R. Hawkins, mandria se situeaza la nivelul 175, deci sub 200 fiind considerat totusi un nivel inferior. Mandria se simte bine doar daca este pusa in contrast cu toate celelalte niveluri inferioare. Prin urmare este la limita negativ-pozitiv, insa folosita ca instrument de crestere si evolutie, mandria devine pozitiva, fiind de fapt incurajata.
Prin urmare te provoc sa iti spui tie insuti macar un motiv pentru care „Esti mandru de tine astazi!„
Despre Harta Constiintei Umane gasiti informatii AICI