Formula matematica a succesului si a esecului este foarte simpla si poate fi regasita si sub denumirea “regula 0.99 vs 1.01”.

Doresc sa va explic pe scurt aceasta formula:

 • Formula succesului 1,01 365 = 37,78.

Sa presupunem situatia noastra actuala ca fiind stabila (egala cu 1). Daca incepand de astazi, vom incerca sa aducem o imbunatatire de doar 1% intr-un aspect vizat al vietii noastre, dupa 365 de zile rezultatul va fi nesperat.
Cu alte cuvinte, intr-un an de zile vom fi de aproximativ 38 de ori mai buni decat astazi, legat de acel aspect pe care l-am vizat la inceput. Este o imbunatatire exponentiala.

Formula poate fi aplicata in orice arie a vietii noastre, de la obiceiuri, regim de slabit, organizare la serviciu, relatii personale si orice altceva ne dorim sa realizam.

 • Formula esecului 0,99 365 = 0,03.

Ce credeti ca va rezulta daca facem in fiecare zi un pic mai putin decat ar trebui sa facem? Urmarind acelasi rationament, daca in fiecare zi intr-un anumit aspect vizat depunem cu 1% mai putin efort, intr-un an de zile vom ajunge cu usurinta de la situatia stabila de astazi la esec (vom pierde aproape tot).

Prin urmare sa nu subestimam puterea unui mic si aparent nesemnificativ efort facut continuu in plus sau pe care incetam sa il mai facem.

In cartea Atomic Habits – o cale usoara si eficienta de a ti forma obiceiuri bune si a scapa de cele proaste, autorul James Clear subliniaza importanta acestor mici schimbari precum si a gandirii in perspectiva. Autorul face o analogie interesanta prin care apreciaza efectul asupra schimbarii de 1% a obiceiurilor la o usoara ajustare a inclinatiei unui avion. Facand aceasta, avionul va ajunge cu siguranta intr-o cu totul alta locatie / destinatie decat cea prevazuta initial. In mod similar, „o usoara schimbare in obiceiurile dumneavoastra zilnice va poate ghida viata catre o alta destinatie” ne spune James Clear.

„Facem mici schimbari, dar, pentru ca rezultatele nu sunt spectaculoase, devenim delasatori, reluandu-ne vechile obiceiuri. Din nefericire, ritmul lent al transformarii se adauga si el factorilor care favorizeaza delasarea. Daca te hranesti nesanatos azi, nu te ingrasi prea mult. Daca lucrezi pana tarziu intr-o zi si iti neglijezi familia, vei fi iertat. Cand amani un proiect pentru ziua de maine, de regula dispui de timp ca sa-l finalizezi. O decizie singulara este trecuta usor cu vederea. Dar atunci cand avem zi de zi abateri de 1%, persistand in a lua decizii proaste, dubland greseli neinsmnate si gasindu-ne mereu justificari, micile noastre alegeri se aduna, producand rezultate toxice. Este o acumulare de pasi gresiti, cate un declin de 1% ici-colo, care in final duce la probleme. […] Succesul este produsul rutinei zilnice – nu al schimbarilor facute o singura data in viata.” – James Clear, Atomic Habits, Cap. 1 – Surprinzatoarea forta a micilor obiceiuri.

Considerand cele prezentate, ce ar fi daca incepand de astazi am acorda importanta acestui 1% efort in plus, care facut cu frecventa zilnica, poate sa faca diferenta?!

Si sa nu uitam faptul ca pentru tot ceea ce ne propunem sa facem sa acordam atentie, dedicatie, consecventa si implicare.

Iata cateva exemple de actiuni catre care putem sa ne indreptam atentia:

 1. Organizarea unui program zilnic; o agenda in care sa ne notam ceea ce ne dorim sa realizam in ziua respectiva;
 2. Introspectia; devino propriul tau Observator si constientizeaza-te (cu sinceritate si blandete, ale tale bune si mai putin bune, ganduri, reactii, comportamente, actiuni etc); Indrazneste sa vrei mai mult de la tine!
 3. Distruge-ti obiceiurile nocive – parafrazandu-l pe Dr. Joe Dispenza;
 4. Cultivarea prezentei prin practica zilnica; Despre prezenta cu Eckhart Tolle
 5. Stabilirea unui program de trezire si culcare (ideal sa ne trezim dimineata la aceasi ora);
 6. Practicarea recunostintelor; Magia recunostintei
 7. Inserarea ritualurilor de dimineata si / sau de seara; Ritualurile de dimineata iti pot schimba viata
 8. Atentie acordata celor 5 minute inainte de somn; Importanta celor 5 minute inainte de somn
 9. De cate ori reusesti sa elimini un obicei indezirabil poti inlocui cu introducerea unuia dezirabil; Obiceiurile mele zilnice
 10. Rugaciunea / meditatia sau orice altceva te ajuta sa iti calmezi gandurile; Ce este meditatia?; Concluzii despre meditatie
 11. Sportul si exercitiile fizice, ca forma de focusare a atentiei, de prezenta, de perseverenta si consecventa; Va invit sa faceti cunostinta cu Elena!
 12. Evita sa amani; puteti citi Regula de 5 secunde – Mel Robbins pentru a afla mai multe despre tendinta noastra de a amana uneori pana la evitare; Regula de 5 secunde
 13. Exerseaza empatia si blandete si pune-te mai des in postura celorlalti inainte de a pune etichete mentale si a judeca;
 14. Jurnalul – scrisul de mana si cititul cu frecventa zilnica. Foarte multe informatii relevante despre acest demers aflam de la Dr. Biolog Lavinia Melania Bratu si de la Andy Szekely. De ce să scriu într-un jurnal personal?; 6 ÎNTREBĂRI BUNE în fiecare zi – Al doilea JURNAL TERAPEUTIC; Prof. dr. Vlad Ciurea, despre scrisul de mână; Ce beneficii are scrisul pentru sănătatea ta psihică;
 15. lista evident nu este limitata 🙂
INVATA-MA ARTA PASILOR MICI
Rugaciunea lui Antoine de Saint-Exupery
______________________
Rugaciunea cunoscutului romancier Antoine de Saint-Exupery, scrisa in unul din cele mai grele momente din viata lui, ne aduce aminte despre cele mai importante lucruri.

„Doamne, nu-ti cer minuni si nici lucruri imposibile, iti cer doar putere pentru fiecare zi. Invata-ma arta pasilor mici.
Fa-ma atent si inventiv, ca in rutina zilelor sa ma pot opri in fata descoperirilor si a experientei care m-au intrigat.
Invata-ma sa gestionez corect timpul vietii mele. Ofera-mi un simt al observatiei, pentru a putea diferentia lucrurile importante de cele mai putin importante.
Iti cer sa-mi dai puterea retinerii si a intelegerii, ca in viata sa nu deviez de la ceea ce este important, dar sa-mi planific rational timpul, sa pot vedea si varful muntelui si valea si uneori sa pot gasi timp pentru bucuria artei.
Ajuta-ma sa inteleg ca visele nu sunt un ajutor. Nici dorul fata de trecut, nici dorintele fata de viitor. Ajuta-ma sa fiu aici si acum si sa percep aceasta clipa ca cea mai importanta.
Apara-ma de credinta naiva ca totul in viata trebuie sa fie usor. Ofera-mi constientizarea faptului ca toate greutatile, infrangerile, caderile si nemultumirile sunt o parte fireasca a vietii, datorita careia crestem si ne dezvoltam.
Adu-mi aminte ca inima mereu e in conflict cu ratiunea. Trimite-mi la momentul potrivit pe cineva care va avea curajul sa-mi spuna adevarul, dar sa o faca cu dragoste.
Stiu, multe probleme se rezolva fara sa faci nimic, deci invata-ma sa astept.
Stii cat de mult avem nevoie de prietenie. Ajuta-ma sa merit acest dar al sortii.
Da-mi o fantezie bogata, ca la momentul potrivit, la timpul potrivit, vorbind sau tacand, sa pot oferi cuiva caldura necesara.
Fa-ma omul care poate ajunge si pana la cei cazuti. Fereste-ma de frica evitarii lucrurilor importante din viata.
Nu-mi da ceea ce vreau, da-mi ceea ce-mi trebuie cu adevarat.
INVATA-MA ARTA PASILOR MICI.”