„Iertarea inseamna a te ridica mai sus decat cei care te-au insultat.”Napoleon Bonaparte; Iertarea este raspunsul la orice!

Iertarea este un cadou pe care ni-l oferim noua insine. Iertarea ne elibereaza de trecut, pentru ca este o modalitate de renuntare la acesta, la acele evenimente din trecut care ne-au facut rau.

Ortodoxia defineste „iertarea” prin capacitatea de „a renunta”. Iisus insusi a folosit aceasta comparatie cand i-a invatat pe discipoli sa se roage: „Iarta-ne pacatele, fiindca si noi iertam oricui ne este dator” (Luca 11:4, nota de subsol).

Regasim aceasta notiune si in parabola despre sclavul neindurător unde Iisus echivaleaza iertarea cu anularea unei datorii (Matei 18:23-35). Practic, iertand – renuntam la resentimente si la orice pretentie de a fi in vreun fel compensati pentru durerea pricinuita sau pierderea suferita.

Este povara mea sa o duc? Iertarea devine astfel un proces de renuntare care inchide usa sentimentelor si emotiilor negative si cu frecventa energetica joasa (resentimente, suparare, manie, furie etc.).

Biblia ne invata ca iubirea altruista constituie baza pentru adevarata iertare, intrucat iubirea „nu tine cont de rsul suferit” (1 Corinteni 13:4, 5).

In momentul in care invatam sa inlaturam mania si resentimentele, vom deveni mai calmi, mai linistiti, mai sanatosi si mai fericiti (Proverbele 14:30; Matei 5:9).

Iertarea nu presupune numai iertarea celorlalti ci si a ne ierta pe noi insine si a imbratisa trecutul si actiunile noastre asa cum au fost. Cu intelegere. Cu acceptare.

Considerand efectele psihologice ale procesului de iertare, aceasta este un prim pas spre regasirea drumului catre noi insine. „Cand iert, il inconjor pe cel care mi-a gresit cu lumina si iubire. Port o bunatate iubitoare in inima mea pentru acea persoana si ii doresc fericire si bunastare.“ – Harriet Lerner

Pentru a fi capabili sa iertam este nevoie de bunavointa „voi face tot ceea ce este posibil...” si acest lucru presupune sa fim dispusi si deschisi spre a face acest lucru. Cand ne simtim blocati in anumite aspecte ale vietii noastre, intrebarea pe care este important sa ne-o adresam este „Pe cine trebuie sa iert?”… Neiertarea este un blocaj major pe drumul evolutiei. Neiertarea este un sol toxic pentru ca este hranit intotdeauna cu sentimente si emotii de frecventa energetica joasa (resentimente, furie, manie etc).

Energia resentimentelor si emotiilor cu frecventa joasa ne consuma energia pe care o putem folosi pentru a realiza lucruri senzationala. Visul pe care fiecare din noi il avem ne vrea cu totul. Nu vrea doar o parte din pasiunea, energia, timpul nostru. Vrea toata creativitatea si implicarea noastra. Pentru a ne deschide si elibera calea spre realizarea visului nostru, este important sa ne dedicam intru-totul realizarii acelui vis. Prin urmare iertarea este calea spre eliberare.

Conform lui Napoleon Hill, iertarea este intruchiparea afirmatiei „adaugare prin scadere„. Crestem si evoluam pe masura ce ne scad resentimentele, frustrarea, mania, furia, ura care ne consuma din interior. Si acesta este drumul catre eliberare, pace, si liniste interioara.

Procesul iertarii nu ne face slabi. Suntem educati sa credem ca daca iertam usor dovedim slabiciune. Aceasta afirmatie este complet falsa. Dovedim putere atunci cand obtinem taria si capacitatea de ierta. Pentru ca iertarea are forta bunatatii. A blandetii. A empatiei. Virtuti morale care ne imputernicesc si ne elibereaza.

Conform lui Napoleon Hill, iertarea este cea mai sigura cale spre noi insinte. Spre redescoperirea sinelui nostru superior, un pas important pe scara constiintei umane. Largirea cunostiintelor duce la intelegere (empatie, compasiune). Intelegerea conduce la constientizare. Constientizarea conduce la observare. Observarea conduce spre iertare (ne ajuta sa separam omul de comportamentul lui si sa reusim sa iertam omul din spatele comportamentului).

Fiecare om face tot ceea ce poate conform nivelului sau de constienta. Noi toti facem doar ceea ce suntem constienti ca putem face. Pe masura ce urcam pe scara constiintei umane vom realiza ca usile incep sa se deschida si ca de fapt, putem face din ce in ce mai mult. Inclusiv pe acest drum al iertarii. Decizia eliberarii se afla in mainile noastre!

De ce nu vrem iertarea?” Iertarea este forma cea mai necesara de iubire, in special iubire de noi insine. Pentru ca iertarea nu il elibereaza pe cel care ne-a gresit, ci ne elibereaza noua sufletul de povara greselii lui. Ne elibereazaă noua sufletul, mintea si calea spre un EU linistit!

„Sa ierti inseamna sa eliberezi prizonierul si sa realizezi ca acel prizonier erai de fapt, TU!” – Philip Yancey

Iertarea este forma prin care lasam trecutul in urma, ne debarasam de componenta apasatoare a acestuia, si ne intalnim cu noi insine eliberati in prezent. „A nu fi dispus sa ierti este un lucru ingrozitor pe care ti-l faci tie insuti” ne spune regretata Louise Hay. Amaraciunea este asociata cu otrava sufleteasca, iar a trai in neiertare este o forma sigura de a iti otravi sufletul pic cu pic, zi dupa zi.

Iertarea pentru noi insine si pentru ceilalti ne elibereaza de trecut. Iertarea este raspunsul la orice. Stiu ca atunci cand suntem impotmoliti si nu putem inainta inseamna de obicei ca mai este ceva de iertat. Cand nu putem sa curgem lin cu cursul vietii in momentul prezent, inseamna ca de obicei nu putem lasa sa se duca un moment din trecut. Acesta poate fi: regret, tristete, durere, frica sau vinovatie, invinuirea altora, manie, resentiment si uneori chiar dorinta de razbunare. Fiecare dintre aceste stari vine dintr-un spatiu de neiertare, un refuz de a lasa trecutul sa se duca si de a veni in momentul prezent. Dragostea este intotdeauna raspunsul pentru a vindeca orice si drumul catre dragoste este iertarea. Iertarea dizolva resentimentele”Louise Hay Iubeste-te pe tine insuti si Vindeca-ti viata

Tot Louise Hay ne invata o serie de afirmatii pe care le putem folosi pentru a favoriza iertarii sa patrunda in viata noastra (de la exemplele de mai jos puteti construi orice tip de afirmatie vi se potriveste) precum si un exercitiu prin care putem exersa iertarea:

Afirmatii:

 • Sunt dornic / dornica sa iert din toata inima;
 • Te iert si te eliberez;
 • Pot sa ma eliberez de orice rezistenta interioara;
 • Sunt mai presus de amaraciune. Eu sunt iertare;
 • Ma iert si ma accept asa cum sunt;
 • Ce a fost a trecut. Fac loc in viata mea – iertarii;
 • Sunt responsabil / responsabila pentru viata mea. Pot sa iert;
 • Am grija de copilul meu interior oferindu-i iertare;
 • Ma eliberez din inchisoarea trecutului; in prezent sunt liber / libera;
 • Sunt demn / demna de compasiune si bunatate;
 • Fac pas dupa pas iertandu-ma in fiecare zi mai mult;
 • Aleg sa iert / sa il/o iert.

Exercitiu:

Alege o persoana si spune-i ceva de genul: M-ai ranit profund, dar nu mai vreau sa ma cramponez de trecut. Sunt dornic/a sa te iert din toata inima. Respira din nou și apoi spune: Te iert acum si ma eliberez. Respira iar și apoi spune: Te-am eliberat. Si m-am eliberat si pe mine.

Dacă simți o stare de rezistenta, respira si apoi spune: Doresc sa ma eliberez de orice rezistenta interioara.

Dacă vei continua sa practici acest exercitiu, aplicandu-l asupra ta sau asupra persoanelor cunoscute, vei observa cum treptat, o mare greutate ti se va salta din suflet. Si, mai presus de orice [spune Louis Hay], iarta-te pe tine insuti. Autopedepsirea nu este niciodata necesara. Indiferent cu ce ai gresit, ai făcut cu siguranta ce ai putut mai bine„.

Declaratie:Tata, aleg acum sa eliberez aceasta situatie / persoana, pentru binele lor cel mai inalt si al meu. Iti dau acum aceasta situatie / persoana Tie, stiind ca a ramane legat de aceasta / acesta nu ma serveste si ma impiedica sa exprim tot potentialul pe care mi la-i oferit. Recunosc, in calitate de fiinda creatoare cu stapanire asupra tuturor lucrurilor, ca sunt plin de resurse si sunt imputernicit sa eliberez aceasta situatie / persoana acum si pentru eternitate, in deplina constientizare, ca aceasta nu este povara mea! Iti multumesc Tata! Asa sa fie!” – Napoleon Hill, Think and grow rich

Si nu uitati faptul ca:

 1. Nu stim intotdeauna toata povestea din spatele omului si faptei sale;
 2. Este important sa invatam sa separam omul de comportamentul sau;
 3. Importanta cuvintelor intotdeauna si mereu in procesul iertarii;
 4. Sa va puneti intrebarea: chiar este povara mea sa o duc?
 5. Iertarea este raspunsul la orice!

Resurse utile:

Cuvinte si sintagme blocante
Harta constiintei umane