<<<<< Pot să-mi imaginez cum era lumea in alte vremuri si sunt fascinat de ceea ce probabil simteau in inimile lor acei oameni care au trait inaintea noastra. Si ma fascineaza profund sa imi imaginez ca Pitagora, Buddha, Iisus Hristos, Michelangelo, Shelley, Shakespeare, Emerson, si atat de multi dintre cei pe care ii respectam ca pe niste mentori și lideri spirituali, au pasit practic pe acelasi pamant si au baut aceeasi apa ca si mine azi. Ca au privit la aceeasi luna si au fost incalziti de acelasi soare. Si chiar mai fascinant este ce ar vrea aceste minti, cele mai mari ale tuturor timpurilor, ca noi sa stim.

Am ajuns la concluzia ca, in lumea noastra, pentru a realiza o schimbare spirituala profunda la nivel interior, trebuie sa cunoastem si sa traim in vietile noastre intelepciunea pe care ne-au lasat-o acesti mentori remarcabili din trecut. Multi dintre acesti mentori profunzi au fost considerati instigatori si cativa chiar au fost condamnati la moarte pentru credintele lor. Totusi, invataturile lor n-au putut fi niciodata reduse la tacere, dupa cum sta marturie varietatea subiectelor din diferite ere istorice, ce se afla in aceasta carte. Cuvintele lor traiesc mai departe, iar sfaturile lor pentru a avea o experienta de viata mai profunda si mai bogata se afla aici, ca voi sa le cititi si sa le puneti in aplicare.

Aceasta colectie constituie un compendiu al intelepciunii acestor subiecte si vremuri, si ce simt eu ca acesti ganditori intelepti si creativi ne spun noua acum despre cum sa cream in noi o schimbare spirituala profunda la nivel interior.Intr-o anumita masura, noi, cei care ne aflam acum pe Pamant, suntem legati in multe feluri de toti cei care au trait aici inaintea noastra.

Dispunem, probabil, de tehnologii noi si un confort modern, dar inca impartim acelasi spatiu al sufletului, si aceeasi energie sau forta vitala care a curs prin trupurile lor curge acum prin ale noastre. Acestei imagini mentale si acestei energii impartasite le este dedicata cartea de fata.

Ce au sa ne spuna noua astazi acei carturari din vechime, pe care noi ii consideram a fi fost cei mai intelepti si cei mai avansati din punct de vedere spiritual?

Constatarile lor asupra celor mai importante lectii de viata se gasesc sub forma prozei, poeziei si a discursurilor pe care ni le-au lasat sa le citim si sa le ascultam. Desi au trait in cu totul alte vremuri, in conditii de viata destul de diferite de ale noastre, inca au ceva sa ne spuna. In esenta, aceste minti sclipitoare din trecutul nostru se afla inca alaturi de noi, prin cuvintele lor.

Am ales sa evidentiez saizeci dintre mentorii nostri ancestrali, si toti se bucura de admiratia si de respectul meu. Ei sunt un grup divers, reprezentand vremuri antice, medievale, renascentiste, timpurii moderne si moderne, din intreaga lume. Unii au trait pana la nouazeci si ceva de anii, iar altii au murit pe la douazeci si un pic. Barbati, femei, negri, albi, amerindieni, din Orientul Indepartat si Mijlociu; carturari, soldati, oameni de stiinta, filozofi, poeti si oameni de stat, ei se afla aici si au sa va spuna ceva personal. Alegerea acestor saizeci de oameni nu presupune in niciun fel ca cei care nu sunt in aceasta carte sunt cumva, mai putin importanti.

Fiecare selectie si fiecare autor au reprezentat pur si simplu alegerile mele pentru a explica aceste subiecte. Este foarte simplu. Daca i-as fi inclus pe toti marii mentori din trecut, ati fi avut nevoie sa inchiriati o remorca si o macara doar pentru a ridica aceasta carte, atat de extraordinare sunt contributiile stramosilor nostri!

Am scris fiecare parte intr-un mod care explica in ce fel operele acestor nobili maestri ar putea sa va fie direct de folos, AICI si ACUM. Fiecare contributie e menita sa vi se adreseze voua, personal, cu sugestii specifice la sfarsitul fiecarui scurt eseu, explicand cum puteti sa puneti in aplicare lectiile respective in viata voastra.

Vreau mai degraba sa va furnizez perspective pe care sa le puteti aplica, de la cei mai apreciati mentori ai nostri, in loc sa va pun sa invatati poezia si proza lor si sa concluzionati pasiv: „Foarte bine, e frumos pentru un curs de literatura sau studii umaniste, dar atunci era asa, iar acum e altfel.”

Va recomand sa cititi fiecare selectie cu o deschidere spre ideea ca aceste minti impozante impartasesc cu voi aceeasi divinitate si forta vitala si vi se adreseaza direct, in limbajul lor unic si forma lor artistica proprie, si ca veti aplica intelepciunea lor in viata voastra, incepand de astazi!

In timp ce am scris fiecare dintre aceste eseuri, am privit la un portret sau o fotografie a mentorului pe care il evidentiam si l-am intrebat pur si simplu pe acest om: „Ce ai vrea ca noi, cei aflati aici, astazi, sa stim?” – si am ascultat si m-am abandonat lor. Mi-am dat voie sa simt calauzirea lor, si scrierea mea a devenit aproape automata. Poate ca suna ciudat, dar am simtit efectiv prezenta acelor scriitori si poeti alaturi de mine pe cand scriam fiecare dintre aceste saizeci de fragmente.>>>>>

Dr. Wayne W. Dyer, „Intelepciunea Evurilor

Introducere – Intelepciunea evurilor, Editura Act si Politon
Despre Dr. Wayne W. Dyer puteti citi aici