Introspectia acestui articol este despre atentie. Intoarcerea atentiei catre noi insine…
La ce m-a dus cu gandul aceasta fraza … La formula succesului in viata a lui Lorand Soares Szanz:
A fi x A face = A avea
Copiii se nasc curati, simpli, buni, mindful cum imi place mie sa spun, insa educatia pe care o primim ne contureaza personalitatea indreptandu-ne atentia catre competitie si a face pentru a avea mai mult decat ceilalti, pe zi ce trece mai mult, uneori a acumula in nestire si de cele mai multe ori chiar fara foloase reale.
Am cam uitat de simplitatea copilariei, de simplitatea stramosilor nostrii adaptati timpurilor lor, am cam uitat de noi insine…
„Cel care este neatent – spune Sfântul Ignatie – adesea este contradictoriu: îi lipseşte profunzimea şi puterea emoţiilor, şi astfel este instabil şi fără prea multă viaţă”.
Insa timpurile se schimba. Si timpurile actuale ne indruma din nou pasii catre redescoperirea caii simple si mai ales spre a ne indrepta atentia din nou spre „a fi”, din ce in ce mai mult spre a ne regasi si reconecta cu noi insine. Pentru ca aceste timpuri sunt cu adevarat triggere pentru stres. Stresul solicita schimbare. Schimbarea solicita adaptare. Adaptarea solicita intreaga noastra atentie. Si in special catre noi insine!
Acest shift ne conduce automat spre a ne comuta atentia catre noi insine, lucru care ne solicita foarte mult capacitatile de introspectie si intelegere, de autoanaliza si autoevaluare.
„Adevarat zic vouă: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor” (Matei 18.3).
Am fost atata timp atenti la toti ceilalti, la cum sunt altii, la ce fac altii, la „de ce”-uri permanente in propriile ganduri (de ce unii sunt bogati si eu nu?, de ce vecina este slaba si eu nu?, de ce la varsta aceasta are casa / masina si eu nu? ….), incat noua realitate poate fi debusolanta.
Astazi, imi indrept atentia catre mine insami. Incerc sa ma (re)intorc acasa, sa ma (re)gasesc, sa ma (re)descopar, incerc sa imi analizez reactiile, incerc sa integrez in viata mea acceptarea, incerc sa invat sa ofer celor dragi libertatea pe care o doresc si pentru mine insami, incerc sa ma dezvat de naravul de a fi atenta la ceilalti din motive complet gresite (comparatie, invidie, pizma etc.), incerc sa ma dezbar de ego, si sa fiu atenta la gandurile, sentimentele, dorintele si trairile mele emotionale. Sa fiu atenta la obiceiurile si comportamentul meu vizavi de mine insami si de toti ceilalti. Si abia apoi, descoperindu-ma pe mine, sa imi indrept atentia pozitiva spre ceilalti pentru a le veni in intampinare si poate chiar in intrajutorare.
„A fi atent la tine insuti inseamna a veghea neincetat, fara sovaire, asupra ta, a urmari miscarea gandurilor si a simtamintelor tale si a le chibzui pe toate: cele rele urmand a le respinge, a le alunga si a te mustra pentru ele, iar la gandurile şi simtamintele cucernice, rugatoare, sfinte, urmand a te opri si a ramane in ele”. (1000 de intrebari si raspunsuri despre viaţa duhovniceasca ~ Alcatuite pe baza operelor Sfintilor Parinti si ale nevoitorilor bunei credinte, Editura Cartea Ortodoxa, pp. 119-120)
Imi place foarte mult un citat spus de calugarul Avva Agathon si pe care am dorit sa il impartasesc cu voi:
„In lipsa unei atentii acordate sinelui este imposibil sa izbutesti in dobandirea oricarei virtuti” si cred ca aceste vorbe au o reala valoare si contin un adevar imuabil.
Atentia indreptata catre tine insuti te conduce automat catre introspectie si constientizare, te aduce aproape de sinele tau superior, de pasiunea si de menirea ta, si iti exercita concomitent o serie de virtuti fundamentale – sinceritatea, smerenia, dreptatea, rabdarea, acceptarea, lipsa de judecata si mai presus de toate blandetea. Fara aceste virtuti nu te poti (re)intoarce acasa. Nu te poti cunoaste cu adevarat, pentru a putea mai apoi evolua. Nu poti creste fara aripi, si fara crestere nu poti crea. Si odata integrate, aplicate si indreptate catre tine insuti, modul in care privesti lumea si pe cei din jur se va schimba. Si odata cu ea si relatiile tale. Si cumva – toata viata ta! Intoarcerea atentiei catre noi insine este cheia evolutiei noastre!
Uneori tot ce trebuie sa faci este sa te arati si sa fii atent… si muzica apare. Muzica Ta apare. Orice ar fi ceea ce cauti in viata ta este acolo pentru tine. Isi va face aparitia unde si cand este nevoie. Este intotdeauna in mintea ta. De orice ai nevoie pentru a completa acest proiect, sau orice ai nevoie sa creezi, totul este acolo. Poti sa te pregatesti si apoi sa lasi sa se intample. Este increderea fundamentala ca totul se va intampla in mod perfect. ~ dupa Dr. Wayne W. Dyer, Ambition to Meaning – The Shift (film pe care cu drag vi-l recomand sa il vizualizati).