Am citit un material publicat de John Maxwell Team al carui preambul debuta cu afirmatia ca nu auzim prea prea des afirmatii de genul „imi place ca esti consecvent”, sau „apreciez la tine ca esti consecvent”. In mod sigur nu prea obisnuim sa ne uitam in oglinda admirativ spunandu-ne noua insine „iti apreciez consecventa! Cosecventa te face sa reusesti!” sau sa primim acest sfat: „Invata sa fii consecvent!”
.„Fii autentic si consecvent, astfel incat cine esti in interior sa se vada in performantele tale exterioare” ~ Robin Sharma, Lider fara functie (2010).
Ce vrea sa ne transmita Robin Sharma? Ce reprezinta Consecventa?
A fi consecvent „inseamna sa actionezi conform cu principiile tale, in aliniament cu valorile tale si sa nu te contrazici, adica sa faci ce spui si sa spui ce faci!” aflam tot de la John Maxwell Team.
Consecventa depinde de fiecare dintre noi, de ceea ce ne propunem si ceea ce vrem sa realizam. Cand ne dorim cu adevarat ceva, staruim in a obtine si realiza acel lucru, si cumva suntem consecventi in efortul depus si actiunile intreprinse pentru atingerea obiectivului propus.
„Este important sa stii cine esti, ce sustii si apoi sa ai curajul sa fii tu insuti – in orice fel de situatie, nu doar in cele care iti convin” ~ Robin Sharma, Lider fara functie (2010).
Problema care se pune este sa identificam exact ceea ceea ce ne dorim, sa gasim acel scop de realizat, sa ne stabilim intentia de a-l realiza si mai important decat toate sa fim consecventi in fiecare zi pe drumul nostru spre realizarea obiectivului! In mod concret, acest lucru se refera la a nu te da batut la prima incercare.
Renuntarea este o problema comuna a noastra, a oamenilor. Vrem ceva, ne dorim ceva la nivel mental, insa fie nu actionam deloc (de teama, credinte limitative, lipsa de incredere in sine si fortele proprii), fie actionam, dar renuntam la prima / primele greutati, fie nu actionam la timp, si practic dovedim inconsecventa.
„Este ceva foarte puternic, aproape ca exista magie in a combina consecvența cu timpul. Asta iti aduce rezultate in viata reala. Fii consecvent in fiecare zi, nu doar cand te simti bine inspirat sau doar cand ai chef!” ~ John Maxwell Team.
Viața ni se intampla, zilele trec oricum, unele zile sunt minunate, altele sunt provocatoare, unele zile sunt dificile, altele sunt chiar grele.
Iata cateva lucruri de facut pentru a invata sa fii consecvent:
1. Ritualul de dimineata
Avem o multime de informatii in acest sens oferite cu drag de catre Dr. Biolog Lavinia Melania Bratu:
Ritualul de dimineata a unui om de succes
Tu cu ce obicei iti incepi dimineata? Ce faci pentru activarea potentialului tau?
De asemenea putem urmari postare foarte utila facuta de Elena Condac, Health Coach, cu privire la miscare ca parte integranta a ritualului de dimineata:
Miscarea ca parte integranta a ritualului de dimineata
Chiar si Robin Sharma in celebra de acum carte Clubul 5 a.m. ne indeamna „Fii stapan pe dimineata ta! Fa-ti viata mai buna!”. Exista si o aplicatie pentru mobil pusa la dispozitie de catre Robin Sharma si intr-adevar exista acest club al oamenilor care se trezesc dimineata si aplica regula 20/20/20 descrisa in detaliu in aceasta carte.
Robin Sharma ne dezvaluie in aceasta carte inclusiv Protocolul stabilirii obisnuintelor:
„Adevarul nr. 1: Vointa exceptionala nu este un punct forte innascut, ci o abilitate dezvoltata prin exercitiu neincetat. Trezitul in zori este un antrenament perfect pentru autocontrol. Adevarul nr. 2: Disciplina personala este ca un muschi. Cu cat il intinzi mai tare, cu atat devine mai puternic. Prin urmare, samuraii autoreglarii isi creeaza in mod intentionat conditii grele pentru a-si consolida puterea naturala. Adevarul nr. 3: La fel ca alti muschi, vointa slabeste atunci cand oboseste. Prin urmare, recuperarea este absolut necesara pentru exprimarea maiestriei. Si pentru a gestiona oboseala decizionala. Adevarul nr. 4: Formarea oricarei obisnuinte minunate urmeaza un tipar distinct alcatuit din patru parti, pentru automatizarea rutinei. Urmati-l explicit ca sa aveti rezultate durabile. Adevarul nr. 5: Cresterea autocontrolului intr-un sector al vietii inalta autocontrolul in toate celelalte. De aceea intrarea in Clubul 5 a.m. este o obisnuinta care schimba jocul si va schimba tot ceea ce mai faceti.”
Prin urmare, a incepe ziua intr-un mod organizat, focalizat pe ceea ce iti doresti, ofera claritate in privinta realizarii obiectivelor propuse si asigura consecventa in gandire si actiune.
2. Nu te opri din actiune. Chiar si atunci cand este obosit, lipsit de chef. Exista acea vorba romaneasca conform careia „pofta vine mâncând” prin urmare atunci cand incepi sa actionezi pe calea atingerii obiectivelor tale, actiunea naste actiune, primul pas il genereaza pe al doilea si tot asa pana la realizarea celor propuse. Important este sa incepi!
3. Nu te dezamăgi singur. Fi bland cu tine insuti. Aplicati blandetea in fiecare zi a vietii voastre. Fiti blanzi cu voi insiva atunci cand lucrurile nu merg chiar asa cum v-ati propus. Nu va lasati cuprinsi de dezamagire mai ales in ceea ce va priveste pe voi insiva, pentru ca efectul direct asupra increderii si respectului de sine poate fi distrugator. Actiunile provoaca intotdeauna efecte, si uneori efectele nu sunt chiar cele scontate. Mergeti inainte cu aceeasi incredere si consecventa.
4. Fi atent la drum si la fiecare pas pe care il faci. Nu te uita doar la rezultate. Aici este important sa ne uitam la invataturile Dr. Wayne W. Dyer. In cartea Esti ceea ce gandesti Dr. Wayne W. Dyer ne spune
„Inteleptul […] Cultiva si sporeste lucruri pe care nu le poseda, munceste dar nu cauta recompense; concureaza dar nu se uita la rezultate”. Veti spune desigur ca noi nu suntem intelepti, dar ceea ce incearca autorul sa ne arate este calea de urmat. Conteaza fiecare pas pe care il facem, concentrarea si consecventa asupra drumului, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Ideea aceasta a detasarii de rezultat este reluata sub diferite forme in lucrarile sale. „Ca sa scapi de scuze trebuie sa inveti sa meditezi la ce iti doresti si in acelasi timp sa te detasezi de rezultat” ~ Dr. Wayne W. Dyer, Fara scuze!.
5. Renunță la scuze. Tot in cartea Dr. Wayne W. Dyer, Fara scuze!, gasim un intreg catalog de scuze pe care le aplicam uneori chiar zilnic.
- Va fi greu
- E riscant
- O sa imi ia foarte mult timp
- Va genera o drama in familie
- Nu merit mai mult
- Asa sunt eu
- Nu-mi permit
- Nimeni nu ma va ajuta
- Niciodata nu s-a intzmplat cum mi-am dorit
- Nu sunt destul de puternic/a
- Nu sunt destul de inteligent/a
- Sunt prea batran/a sau prea tanar/a
- Nu se cade sa fac asta
- Ma copleseste
- Nu am destula energie
- De vina e trecutul familia
- Sunt prea ocupat/a
- Mi-e prea frica.
Ce trebuie sa retinem?
„o scuza nu iti ofera decat o viata diferita fata de cea pe care ti-ar placea sa o ai!”
Renunta la scuze si la imaginea negativă despre tine insuti, imaginea de sine care iti spune ca nu esti pregatit să faci ceea ce este necesar să faci pentru a-ti atinge obiectivul. Antidotul fricii este intotdeauna actiunea!
6. Folosește ancore mentale pozitive
„De multe ori cream in mintea noastra PRĂPASTIA SUCCESULUI pe care noi o construim intre locul unde suntem acum si locul în care vrem sa ajungem. Este necesar sa micsorezi aceasta prapastie si o poti face doar prin actiuni zilnice” ~ John Maxwell Team.
Ancorele reprezinta in NLP o legatura neuro-asociativa, respectiv o conexiune care se realizeaza in creierul nostru intre un stimul (vizual, auditiv, tactil etc) si o anume stare afectiva. Putem asocia starea de incredere in sine cu un gest sau o imagine mentala, cu o anume fraza rostita in gand sau o melodie pe care sa o ascultam cand simtim ca avem nevoie sa ne reconsolidam increderea.
Pavlov a demonstrat faptul ca creierul nostru raspunde la asocieri. Pe scurt este important sa alegem starea pe care ne dorim sa o ancoram (spre exemplu increderea in sine), sa ne amintim un moment in trecut in care am simtit aceasta stare si sa il reluam mental cat mai in detaliu, pana se amplifica suficient de mult. Atunci este momentul sa realizam asocierea prin focalizarea asupra imaginii mentale pe care o dorim asociata, punerea melodiei, realizarea gestului tactil, fraza rostita in gand etc. Pentru a verifica daca starea a fost ancorata, repetam gestul, melodia, imaginea vizuala mentala, fraza etc. pentru a ne da seama daca starea de incredere in sine apare la activarea ancorei.
Si inchei prin a va reitera “Cele 3 valori ale celor care isi formeaza obisnuinte eroice:
Valoarea nr. 1: Victoria cere consecventa si persistenta. Valoarea nr. 2: A duce la bun sfarsit ceea ce ai inceput determina dimensiunea respectului de sine generat. Valoarea nr. 3: Asa cum actionezi in particular, la fel o vei face si in public.” ~ Robin Sharma, Clubul 5 a.m.
Si nu uitati, oamenii au mai multa incredere in persoanele consecvente. Persoanele consecvente sunt considerate persoane de baza in societate. Consecventa genereaza adaptabilitate si disciplina. Nu exista evolutie fara disciplina si implicit fara consecventa. „Iti apreciez consecventa! Cosecventa te face sa reusesti! Invata sa fii consecvent!”