Sunt foarte multe resurse pe internet referitoare la importanta si motivele pentru care sa tinem un jurnal. Scriu aceste randuri pentru a intari insa cateva aspecte legate de tinerea unui jurnal personal si gestionarea starilor de anxietate.

Cand ne gandim la scrisul in jurnal cei mai multi dintre noi avem in minte imaginea unei tinere adolescente chicotind si desenand inimioare pe hartie…

Trecand dincolo de acest tipar, scrierea in jurnal, reprezinta terapie pura, fara costuri si la orice varsta. Este un instrument care favorizeaza exprimarea libera si de care ne putem folosi in propria intimitate sau oriunde ne dorim.

“Fie ca tineti un jurnal sau scrieti doar ca forma de meditatie, este acelasi lucru. Ceea ce este important este ca aveti o relatie cu mintea voastra. […] Lucrul pozitiv care vine din scris este ca te conecteazi cu tine insuti in modul cel mai profund si asta este minunat. Obtii o sansa sa stii cine esti, sa stii ce gandesti. Incepi sa ai o relatie cu mintea ta.” ~ Natalie Goldberg.

Pentru persoanele care sufera de anxietate si atacuri de panica, a tine un jurnal are impact direct asupra starii de sanatate mentala si asupra starii de bine in general. Scrisul in jurnal solicita mintea analitica situata in emisfera stanga, rationala, a creierului uman. In timp ce aceasta zona cerebrala este tinuta ocupata, emisfera dreapta este libera sa „circule”. Acest lucru permite creativitatii sa infloreasca generand calmarea mintii si orientarea progresiva catre sanatate.

Totodata jurnalul poate functiona ca o ancora mentala atunci cand starile si emotiile tind sa degenereze. Rutina este foarte importanta in gestionarea starilor de anxietate, prin urmare jurnalul devine un „prieten„, un loc la care sa revenim intotdeauna si sa ne simtim in siguranta.

Cand ne exprimam temerile, angoasele, panicile prin scrisul lor pe hartie, este ca si cum le-am scoate din mintea noastra si le-am pune undeva deoparte, in afara noastra. Inchipuiti-va ca asta facem, si dupa ce le-ati scris, inchideti jurnalul. Facand acest lucru veti observa cum mintea dumneavoastra va resimti un usor sentiment de eliberare.

S-a demonstrat faptul ca scrisul in jurnal si scrisul creativ au impact direct asupra:

  • Starii de dispozitie;
  • Starii generale de bine;
  • Diminuarii stresului acumulat si a gandurilor negative prin eliberarea de bagajul psihologic generat de ganduri;
  • Dezinhibarii si exprimarii libere a gandurilor, emotiilor, sentimentelor;
  • Punerii in ordine a gandurilor si temerilor prin constientizarea lor profunda;
  • Gestionarii evenimentelor, situatiilor, experientelor stresante sau traumatice;
  • Cresterii gradului de atentie acordata sinelui propriu, introspectiei si constientizarii.
  • Atenuarii starilor anxioase, panicoase, fricoase inainte de evenimente importante si in general;
  • Imbunatatirii capacitatii de concentrare si memorare.
  • Stimularii starii de libertate si eliberare emotionala.
”Scrisul in jurnal imi permitea sa gandesc pe hartie, apoi sa ies din mine insumi si sa-mi evaluez obiectiv gandurile si actiunile. Scrisul in jurnal imi oferea sansa de a ma gandi cu adevarat la calitatea gandirii mele.” ~ Robin S. Sharma
"Scrisul este prima forma de actiune a mintii [...] este actiune pura." ~ Andy Szekely

Cateva recomandari personale cu privire la scrisul in jurnal:

  • Desfasurati aceasta activitate intr-un loc confortabil, pe care il considerati sigur si intim;
  • Incepeti sa scrieti gradual, plecand de la un numar redus de minute si crescand progresiv pe masura ce va obisnuiti cu demersul si intrati in flow;
  • Incercati sa scrieti zilnic si in timp sa ajungeti sa scrieti cel putin o data pe zi;
  • Oferiti-va timp si spatiu sa reflectati inainte si dupa scris la subiectele abordate;
  • Scrieti si lasati gandurile sa curga liber; nu judecati; nu puneti etichete mentale; nu va cenzurati; important este sa scrieti complet liber si sa eliberati tot ceea ce va apasa;
  • Mentineti-va jurnalul departe de ochii celorlalti pentru a va asigura ca aveti in continuare libertatea si intimitatea de care aveti atata nevoie;
  • Considerati jurnalul – prietenul dumneavoastra, spatiul dumneavoastra personal, plasa dumneavoastra de siguranta.
„Pentru mine, a scrie este o modalitate de a gandi. Scriu mult in jurnal. Sunt o persoana nerabdatoare, prin urmare scrisul si meditatia imi permit sa ma linistesc si sa imi privesc mintea; sunt spatii care ma tin in loc, ma tin linistita.” ~ Ruth Ozeki (autoarea romanului Poveste pentru timpul prezent. 
Romanul abordeaza teme legate de scriere, de jurnal, de lectura, de spiritualitate, fiind un prilej de dezvaluire a povestii unei scriitoare care traieste pe o insula indepartata, dar si a unei adolescente care se muta in Japonia.)

Jurnalul dumneavoastra poate sa cuprinda motive de recunostiinta, de multumire si apreciere (cunoscuta fiind Magia recunostintei); scrisori netrimise catre persoane carora nu ati reusit sa va adresati sau sa le exprimati direct ceea ce simtiti; vesti bune; impresii; ganduri si temeri; obiective, scopuri si teme de evolutie personala; introspectii si constientizari; activitati si exercitii mindfulness sau menite sa va ajute sa va cresteti stima de sine etc.

"O idee ar fi sa tii un jurnal in care sa-ti exprimi gratitudinea. Pentru aceasta vei avea nevoie de un carnetel neinceput si de cateva minute in fiecare zi in care sa scrii toate acele lucruri pentru care esti recunoscator. Schimbandu-ti atentia de la ingrijorarile pe care le ai legat de ceva ce nu poate fi schimbat la recunostinta pentru lucrurile din viata ta care merg bine, grijile tale vor scadea in importanta". ~ Prof. Dr. Brenda K. Wiederhold, MBA, BCB, BCN, Cucerirea Panicii, Anxietatii si a Fobiilor.

Resurse utile:

Importanta Jurnalului – Andy Szekely

Dr. Lavinia Melania Bratu – Al II-lea Jurnal Terapeutic

Dr. Lavinia Melania Bratu – De ce sa scriu intr-un jurnal personal?