„Sa fim recunoscatori astazi, caci chiar daca nu am invatat foarte multe lucruri, am invatat cu siguranta ceva, iar daca nu am invatat nimic, cel putin nu ne-am imbolnavit, iar daca totusi ne-am imbolnavit, cel putin nu am murit. De aceea, sa fim recunoscatori.”Gautama Buddha despre magia recunostintei, extras din cartea Magia de Rhonda Byrne.

Nu vreau sa scriu in prezentul articol foarte multe despre puterea recunostintei pentru ca puteti gasi aceste informatii oriunde pe Internet, insa pentru mine recunostiinta este oposul starii de lipsa. Lipsa provine din competitie si este o stare care ne-a fost inoculata prin educatie. Tot timpul ne lipseste ceva, si tot timpul percepem aceasta lipsa prin comparatie cu ceva. A fi recunoscator presupune a te detasa de aceasta stare de lipsa si a vedea partea plina a paharului, ceea ce ai deja si ceea ce este important sa apreciezi. Acest shift conduce la abundenta pe toate planurile vietii noastre.

Recunostinta devine astfel un principiu de baza al existentei noastre, fiind una dintre cele mai puternice legi ale Universului. Recunostinta functioneaza ca un magnet pentru abundenta. Cu cat practici acest exercitiu zilnic cu atat mai mult gasesti motive suplimentare de recunostinta. Efectele asupra starii generale de bine devin in scurt timp vizibile.

Apreciaza cu adevarat miracolul faptului ca existi. Al faptului ca esti viu. Ca ai ochi, urechi, picioare si ca esti aici chiar acum in acest vis minunat. Faceti un efort pentru a incepe sa va concentrati pe ceea ce aveti, mai degraba decat pe ceea ce va lipseste... In timp ce sunteti concentrati asupra miracolului ca existati si asupra a tot ceea ce va inconjoara, nu puteti fi concentrati asupra a ceea ce nu sunteti si asupra a ceea ce pare sa va lipseasca" ~ Dr. Wayne W. Dyer, You'll See it When You Belive It

Pentru ca majoritatea nu ne gasim timpul necesar pentru a scrie intr-un jurnal sau intr-o agendă, si pentru ca a gasi motive de recunostinta face parte din procesul de setare al unui mindset pozitiv, exista o alta solutie mai jucausa.

Luati un borcan, numiti-l „borcanul recunostintelor„, asezati-l intr-un loc accesibil, si incercati sa puneti in el pentru urmatoarele 30 de zile, cate un motiv pentru care va simtiti recunoscatori.

Nu conteaza daca motivele se repeta, ci sa va creati obiceiul de a face acest lucru zilnic. Puteti scrie pe ravasul zilnic si mai mult decat un singur motiv de recunostinta, daca va simtiti inspirati si cu adevarat recunoscatori pentru ceva.

Daca va este greu sa scrieti motive de recunostinta, puteti face un borcan al „momentelor frumoase” si sa puneti in el zilnic acele momente frumoase care v-au facut sa zambiti, sa va detasati de grijile zilei, sa fiti voi insiva. La sfarsitul celor 30 de zile, recititi-le cu cei dragi (daca considerati ca a le impartasi va aduce momente placute), și daca v-a plăcut experienta luati-o de la capăt.

Motive pentru a te lasa cuprins de magia recunostintei:

  • Cand esti recunoscator, te focusezi pe lucrurile pozitive – concentrarea pe lucruri negative ne face sa pierdem energia si sa ne simtim prost. Concentrarea pe lucrurile pozitive ne face sa ne energizam. Cand esti recunoscator, te focusezi pe lucruri pozitive si te simti bine. Ce poate fi mai minunat?
  • Cand esti recunoscator te simti bine – un secret uitat dar care te ajuta sa-ti creezi viata visurilor tale este sa te simti bine in acest moment. Odata ce te simti bine, tu atragi mai multe lucruri care te fac se te simti şi mai bine in viata ta (aham, Legea Atractiei). De aceea, fiind recunoscator, tu automat maresti ponderea de a atrage lucrurile care te fac sa zambesti, sa dansezi si sa canti, in suflet inclusiv 😉;
  • Cand esti recunoscator, comportamentul tau se schimba – emotiile dicteaza ce comportament vei avea. Daca te simti prost, vei avea un comportament de victima, care e doar spectator in propria viata. Asta nu e vina ta, lipsa de energie ne face pe noi toti pe alocuri sa avem asa comportament” – Andreea Savulescu, despre Recunostinta.

Un obicei pe care l-am integrat in viata mea si pe care incerc sa il reiau cu frecventa zilnica, mi-a fost oferit de catre Dr. Wayne W. Dyer:

 „la trezire, lasati cuvantul „multumesc!” sa curga de pe buzele dvs., pentru ca acest lucru va va aminti sa incepeti ziua cu recunostinta si compasiune.”

Mi-ar place sa va cuprinda magia recunostintei si sa vad poze cu borcanele voastre pe masura ce le umpleti.

😊

Resurse utile:

Dr. Lavinia Melania Bratu – Recunostinta, una dintre virtuti!
Dr. Lavinia Melania Bratu – Mai multa recunostinta inseamna mai putina depresie!
Andy Szekely – despre recunostinta