Dr. David R. Hawkins cel care a adus in prim-plan harta constiintei umane a fost doctor in medicina si filosofie, renumit expert si conferentiar in procese mentale, a inceput sa practice psihiatria in 1952, a fost ales membru pe viata al Asociatiei Psihiatrice Americane si a condus Institutul pentru Cercetari Teoretice Avansate.
Harta constiintei umane stabilite de Dr. David R. Hawkins prezinta 16 niveluri. Harta este prezentata pe larg in lucrarea „Putere vs Forta – Determinantii ascunsi ai comportamentului uman”.
Primele 8 niveluri sunt niveluri inferioare, destructive, considerate niveluri de forta. O persoana aflata pe primele niveluri ale constiintei umane considera ca traieste intr-o lume trista, infricosatoare, chiar fara speranta. 78% din populatie se afla pe aceste prime 8 niveluri (sub 200).
Dr. David R. Hawkins considera faptul ca situarea majoritatii populatiei sub nivelul 200, atrage dupa sine ca intreaga umanitate sa fie tinuta la un nivel inferior al constiintei umane, iar cei 22% aflati peste 200 nu au puterea necesara pentru a invinge forta maselor si pentru a face diferenta din aceasta perspectiva.
O persoana aflata de la nivelul 9 in sus capata putere si are deja un nivel de constiinta constructiv. Lumea devine incitanta, provocatoare, chiar stimulatoare.
Este evident faptul ca fiecare dintre noi oscileaza intre niveluri, insa este important sa constientizam unde ne aflam la un moment dat si ce putem face pentru a avansa pe scara constiintei umane si pentru a evolua.
Nivelul sub 30 – Rusinea
1. Rusine. Este o stare psihologica distructiva. Afecteaza mentalul persoanelor respective, ducand spre depresie, insingurare, uneori suicid. Persoanele pline de rusine pot degenera frecvent in violenta.
"Deoarece trage in jos intregul nivel al personalitatii, rusinea creeaza vulnerabilitate in fata celorlalte emotii negative, generand ingamfare, manie, vinovatie. [...] Gershen Kaufmann, in cartea sa Rusinea: Puterea raspunderii, face distinctia intre rusine ca emotie pasagera - o reactie normala la o intamplare brusca, neasteptata - si rusinea ca identitate, o stare in care ne simtim alterati, plini de lipsuri, disperati si neputinciosi in general, si care nu este o reactie la un anumit eveniment. [...] Rusinea ca identitate, numita si rusine toxica, inseamna starea in care ne-am pierdut identitatea si valoarea reala ca fiinta umana" ~ Mihaita Toma, Vindecarea prin iubire si iertare
Nivelul 30-50 – Vina
2. Vinovatie. Apar remuscari. Victimizare. Auto-incriminare. Masochism si autopedepsire. Persoanele de pe acest nivel de regula nu sunt capabile sa se accepte asa cum sunt generand in a transpune vinovatia asupra altora si a trai intr-o ura deplina de lume.
Nivelul 50-75 – Apatia
3. Apatie. O stare complet lipsita de energie. Persoanele care sunt la acest nivel traiesc in neglijenta, in saracie, in indiferenta sau disperare, lipsiti de orice speranta ca lucrurile pot fi mai bune. Sunt frecvent dependenti de ceilalti fiind incapabili de a-si purta de grija singuri. De regula starea de apatie se confunda cu lenea pentru persoanele aflate in deplinatatea capacitatilor fizice si mentale.
Nivelul 75-100 – Amaraciunea
4. Durere. Ancorarea in trecut, lipsa de iertare, melancolia, regretele sunt caracteristici ale acestui nivel. Persoanele sunt frecvent depresive.
Nivelul 100-125 – Frica
5. Frica. Este nivelul anxiosilor. A celor care anticipeaza permanent rezultatele posibil negative ale viitorului. Frica este un obstacol major in cresterea noastra ca indivizi, in dezvoltarea noastra personala. Frica de dusmani, de boala, de moarte, de batranete si viitor, de saracie, de singuratate, de respingere etc. Persoanele aflate la acest nivel au nevoie de mentori, indrumatori, persoane capabile sa ii traga sau sa ii impinga de la spate.
Antidotul fricii este iubirea si iertarea.
„Oamenii care traiesc sub regimuri dictatoriale sau cei care sunt implicati in relatii abuzive se afla la acest nivel. Aici se manifesta paranoia, neincrederea, impresia ca toata lumea vrea sa iti fac arau. Suspiciunea si defensivitatea”. (Sursa: Trezirea Interioara)
Nivelul 125-150 – Dorinta
6. Dorinta. Este un nivel al patimilor si al dependentelor. Apar excesele. Dorinta de a avea bani multi, renume, prestigiu, putere. Apare lacomia si patosul. Este considerata insa un nivel superior celorlalte deoarece dorinta poate sa ne duca spre intelegere. Si de acolo se deschide usa catre niveluri superioare.
Nivelul 150-175 – Furia
7. Furia. „Cand oamenii lasa in urma Apatia si Durerea, pentru a-si depasi Frica, ei ajung la Dorinta, care duce la frustrare deci la Furie”. Furia este periculoasa. Este o latura negativa a frustrarii, a lipsurilor, a neimplinirii. Se exprima ca resentiment si razbunare. Furia naste monstrii.
Nivelul 175-200 – Mandria
8. Mandria. Chiar daca este considerata negativa, mandria este incurajata. Se afla la nivelul 175. Are energie si trebuie cultivata in sensuri pozitive. Aici intervine dinstinctia intre ceea ce inseamna ego si care sunt manifestarile lui pozitive si negative.
Cu toate acestea mandria poate fi „un sentiment fals-pozitiv, pentru ca aceasta stare de bine depinde de conditii externe”. De asemenea poate fi sursa rasismului, nationalismului, fanatismului religios, etc.
„Mandria este defensiva si vulnerabila pentru ca depinde de conditii exterioare, in lipsa carora poate reveni la un nivel inferior. Partea inferioara a mandriei este aroganta, negatia si refuzul. Aceste caracteristici blocheaza dezvoltarea ta. Mandria este o piedica foarte vizibila pe drumul dobandirii adevaratei puteri care va pune in locul mandriei adevaratul prestigiu si maretie”. (sursa: Evoluam impreuna)
Nivelul 200-250 – Curajul
9. Curajul. Nivelul 200. Prima bariera spirituala. Puterea apare pentru prima data la nivelul 200. Pana la nivelul 200 ii percepem pe ceilalti ca fiind rivali, ca fiind in competitie permanenta cu noi, iar viata noastra se desfasoara sub egida intereselor personale. De la nivelul curajului incepi sa privesti lumea diferit. Incepi sa accepti oportunitati de invatare, de dezvoltare, incepi sa iti dezvolti aptitudinile existente sau sa capeti altele noi, incepi sa intelegi ca lumea este condusa de principiul “ceea ce oferi – primesti”.
Nivelul 250-310 – Increderea
10. Neutralitate. La acest nivel incetezi sa mai fi atasat de rezultate sau de consecinte. Exact ceea ce ne invata Dr. Wayne W. Dyer – sa ne traim viata fara sa ne preocupe rezultatul. Persoanele care ajung pe acest nivel sunt persoane flexibile si in acelasi timp realiste. Apare simtul bunasatii si incepe sa predomine increderea in sine. Sunt persoane multumite de ele si de viata lor. Acest nivel mai este cunoscut si ca nivel al sigurantei pentru ca o persoana ajunsa la acest nivel nu mai este interesata de competitie, de disputa si nu mai are sentimente de vinovatie. Este o persoana echilibrata, realista, sigura din punct de vedere emotional.
"Emblema acestui nivel e increderea in capacitatile necesare pentru a trai in lume. Acesta e nivelul sigurantei. Cu oamenii de pe acest nivel este usor sa te intelegi si in preajma lor te simti in siguranta, pentru ca ei nu sunt interesati de dispute, competitii si vinovatie. Ei ne transmit incredere, fiind ei insisi netulburati din punct de vedere emotional. Aceasta atitudine evita judecatile si nu conduce la vreo nevoie de a controla comportamentul celorlalti, dar ei nu pot fi controlati." ~ Mihaita Toma, Vindecarea prin iubire si iertare
Nivelul 310-350 – Optimismul
11. Dispozitie sau Bunavointa. Suntem la nivelul considerat poarta spre nivelele superioare ale constiintei umane. Persoanele ajunse la acest nivel degaja o energie pozitiva, incredere, succes, stima de sine, oprimism. Eforturile incep sa fie apreciate si rasplatite. Viata este o sursa infinita de posibilitati si oportunitati. Au o predispozitie spre invatare fiind considerate o sursa de putere pentru societate.
Nivelul 350-400 – Iertarea
12. Acceptare. Un nivel extrem de profund in lupta noastra de reconectare cu noi insine si cu manifestarea scopului pentru care suntem aici. La acest nivel persoanele stiu deja care le este puterea, stiu deja ca sunt atat sursa cat si creatorul propriilor experiente de viata. Aceste persoane nu judeca, nu analizeaza ceea ce e bine sau rau. Ele pur si simplu accepta ceea ce este, asa cum este, si se dedica gasirii celor mai bune forme de rezolvarea a unor situatii la care pot fi la un moment dat expuse. Identificam la ele obiective pe termen lung, autodisciplina, stapanirea abilitatilor si capacitatilor de care dispun.
"Pe acest nivel omul isi asuma responsabilitatea pentru propria viata si are capacitatea de a trai in armonie cu fortele vietii. Aici intelegem ca sursa fericirii e in noi insine si prin asta facem un salt imens in camp." ~ Mihaita Toma, Vindecarea prin iubire si iertare
Nivelul 400-500 – Nivelul intelegerii
13. Ratiune. Nivelul stiintelor. Nivel cu un inalt grad de conceptualizare si intelegere. Nivel marcat de setea necontenita de cunoastere. Oameni de stiinta de renume se regasesc aici, inclusiv Einstein sau Freud. Insa acest nivel reprezinta o bariera spre nivelurile superioare si foarte putina lume de-a lungul timpului a reusit sa depaseasca acest nivel.
Nivelul 500-600 – Fericirea
14. Iubire. Iubirea ca stare de a fi, neconditionata si totala. Iubirea de tine insuti si de tot ceea ce te inconjoara. Un sentiment elevat de o mare profunzime. 0,4% din populatie a atins acest nivel de-a lungul evolutiei omenirii, si una dintre aceste persoane a fost Maica Tereza. Nivelul este caracterizat de dezvoltarea unui camp energetic ce devine in mod progresiv neconditionat, neschimbator si permanent. Uimitor este ca persoanele ajunse aici au o capacitate mare de vindecare pentru cei care stau imprejurul lor datorita acestui camp energetic al iubirii. Sunt persoane pentru care bunatatatea si iertarea devin propria lor natura.
15. Bucuria. Bucuria de a trai. De a iubi neconditionat. Bucuria interioara a existentei pe acest pamant. Bucuria de a putea ajuta si a te pune in serviciul celorlalti. Fara asteptari sau dorinte egoiste.
Nivelul 600-700 – Pacea
16. Pacea. Transcendenta. Abandonul complet. Nivelul Sfintilor si vindecatorilor. Artistilor de mare renume sau vizionarilor. Geniilor cu contributii majore aduse societatii sau persoane care ajung sa fie canonizate.
Nivelul 700-1000 – Iluminarea
17. Iluminarea. Nivelul unde sinele este tot ceea ce este. La acest nivel au ajuns persoane fara echivoc considerate cele mai mari Avataruri – Krishna, Buddha, Isus Hristos, care au avut puterea de a degaja campuri energetice care au influentat si influenteaza in continuare intreaga omenire.
Accesand link-ul de mai jos gasiti un chestionar care va poate ajuta sa stabiliti la ce nivel va aflati. Este un instrument bun de constientizare.
Afla-ti propriul nivel de constiinta