Notiuni de EFT pentru incepatori: perspectiva EFT – Emotional Freedom Technique (Tehnici de eliberare emotionala).

"Cauza tuturor emotiilor negative este existenta unei intreruperi in sistemul energetic al corpului". 
– fraza de capatai in EFT. 

Toate emotiile negative sunt resimtite prin perspectiva intreruperii fluxurilor energetice din corp. Durerea fizica si psihica este strans legata de emotiile negative pe care le resimtim si mai ales de perioada de timp in care suntem expusi sau ne expunem la acest gen de emotii.

Pe masura ce apar, durerile fizice produc la randul lor simptome emotionale si emotii negative. Se intra astfel intr-un cerc vicios, iar vindecarea este important sa vizeze corpul ca intreg, atat cauzele cat si simptomele resimtite.

Corpul uman, ca orice altceva din acest Univers, este energie. Restabilind circuitele energetice care ne traverseaza corpul, adresam emotiile negative care le-au generat de fapt disfunctionalitatea.

Tehnica EFT adreseaza problemele fizice prin intermediul emotiilor negative care genereaza aceste probleme fizice.

Este un instrument minte/corp care favorizeaza eliminarea blocajelor energetice fizice si emotionale folosiindu-ne de propriile degete si de setarea intentiilor.

Tapotarea este un procedeu simplu care nu provoaca durere. Poate fi acesata si invatata de catre oricine, fiind un instrument foarte eficient de self-help si self-healling. Nu este greu accesibil si nici costisitor. Poate fi aplicat oriunde si in orice pozitie.

Radacinile EFT se gasesc in medicina traditionala chineza care era preocupata de mentinerea optima a energiei corpului, denimita ch’i (energia vitala). Energia este o forta dinamica care circula in orice organism viu intr-un flux continuu, neintrerupt. In vremuri stravechi, in medicina traditionala chineza au fost descoperite cca 2.000 de puncte energetice conectate de-a lungul meridianelor energetice pe intreg corpul uman. Dintre acestea 359 sunt puncte standard adresate prin acupunctura, existand convingerea ca prin stimularea punctelor energetice poate fi generata vindecarea si mentinerea starii optime de sanatate a organismului.

In anume privinte tapotarea este similara acupuncturii, pentru ca ambele tehnici stimuleaza meridianele energetice din corpul uman cu scopul de a asigura fluxul continuu, neintrerupt, de energie. Insa tapotarea nu iplica folosirea acelor ci folosirea propriilor degete.

Principalele notiuni de EFT pentru incepatori

I. Meridianele energetice

Exista 20 de meridiane energetice, 12 principale si 8 minore. Energia curge de-a lungul acestor meridiane in mod continuu, neintrerupt, pentru ca starea de sanatate sa fie optima.

Punctele adresate prin tapotare in Tehnicile de Eliberare Emotionala sunt situate pe cele doua meridiane centrale (vasul director si vasul de conceptie) si pe cele 12 meridiane principale aflate la suprafața corpului si accesibile pentru aplicarea procedurilor de acupunctura, presopunctura si tapotare.

Meridianele principale sunt 12 „conductori energetici”, 6 pe partea stanga si 6 pe partea dreapta a coloanei vertebrale. Meridianele pornesc din varful degetelor palmelor si ajung pana in varful degetelor picioarelor. Meridianele controleaza starea optima de sanatate si echilibrul Yin-Yang al corpului.

Yin este latura feminina, pasiva, negativa iar Yang este latura pozitiva, activa, masculina.

Aplicat in terapiile de vindecare, principiul Yin si Yang ia in considerarea mintea, trupul, sufletul si emotiile in relatie cu tot ceea ce exista. Toate sunt interconectate si totul este energie.

Cele 12 meridiane principale sunt denumite dupa organele principale si sunt pereche (se oglindesc stanga-dreapta) – stomac, splina, intestinul subtire, inima, rinichi, pericard, trei focare, vezica biliara, vezica urinara, ficat, plamani si intestinul gros. In fiecare pereche, un organ este gol (Yang) si un organ este solid (Yin). De exemplu Stomacul (Yang) si Splina (Yin). Nici un organ nu este integral Yin sau integral Yang, insa este predominant Yin sau predominant Yang.

Cateva cuvinte despre meridiane (sursa Meridiane energetice „Ghid usor de inteles”:

Meridianul ficatului controleaza sistemul nervos si ochii; predispozitii depresie, stari de nervozitate, dureri de picioare, alergii, hepatita, cresterea valorilor colesterolului LDL;

Meridianul plamanilor controleaza caile respiratorii superioare si functia de termogeneza; predispozitii bronsita, faringita, laringita, amigdalita, tuse, afectiuni si dureri ale mainilor, astm;

Meridianul intestinului gros controleaza digestia si functia de detoxifiere; predispozitii dezechilibre digestive, hemoroizi, parazitoza;

Meridianul stomacului controleaza digestia; predispozitii afectiuni ale articulatiilor genunchiului, toracale si gastrice;

Meridianul splinei si pancreasului controleaza sistemul imunitar; predispozitii eczeme, diabet, probleme imunitare;

Meridianul inimii controleaza activitatea inimii; predispozitii depresie, anxietate, palpitatii, insomnii, tulburari psiho-emotionale, dureri de cap, astenie.

Meridianul intestinului subtire controleaza functionarea corespunzatoare a articulatiilor superioare si absorbtia apei in organism; predispozitii dezechilibre digestive, enterocolita, meteorism.

Meridianul vezicii urinare controleaza procesul de producere si eliminare a urinei din corp; predispozitii retentție de apa, dereglari ale ciclului menstrual, dismenoree, cistita, prostata, hemoroizi, osteoporoza;

Meridianul rinichilor controleaza functia de reproducere si urechile; predispozitii nefrita, hipersensibilitate la frig, impotenta, frigiditate, pietre la rinichi.

Meridianul pericardului controleaza circulatia sangvina; predispozitii disfunctii sexuale, stare de agitatie, dureri de maini, hipertensiune, stres.

Meridianul Trei Focare controleaza respiratia, digestia, mictiunea; predispozitii balonare, dezechilibre de auz, sinuzita, alergii, reumatism, afectiuni toracice.

Meridianul vezicii biliare controleaza bila; predispozitii dureri de cap, acnee, icter, afectiuni hepatobiliare.

II. Punctele energetice adresate prin EFT si corespondenta lor pe meridiane

Karate Chop Points – meridianul Intestinului Subtire (rezolva inversarea psihologica, inabilitatea de a renunta „let go” si de a te schimba, tristetea, vulnerabilitatea, anxietatea, comportamentele obsesive si compulsorii. Sprijina abilitatea de a merge inainte, conectarea cu momentul prezent, eliminarea credintelor limitative).

Eyebrow Point / Punctul de la baza sprancenii – meridianul vezicii urinare (rezolva frustrarea, regretele, nerabdarea, agitatia, frica, anxietatea, lipsa de speranta. Sprijina dobandirea linistii interioare si sperantei).

Side of the Eye Point / Punctul de la coltul ochiului – meridianul trei focare, vezicii biliare, intestinului subtire (rezolva furia, disperarea, resentimentele, frica de schimbare, gandirea alterata si plina de judecata. Sprijina dobandirea claritatii, compasiunii, tolerantei si bunatatii).

Under the Eye Point / Punctul de sub ochi – meridianul stomacului (rezolva frica, anxietatea, lipsa scopului, grija obsesiva, nervozitatea si dezamagirea. Sprijina dobandirea multumirii, sigurantei si linistii interioare).

Under nose Point / Punctul de sub nas – meridianul vasului director (guvernator), intestinului gros (rezolva jena, rusinea, vinovatia, lipsa de putere, frica de esec, doliul, nevoia de a controla si inversiunea psihologica. Sprijina acceptarea de sine, imputernicirea, compasiunea fata de sine si fata de ceilalti).

Chin Point / Punctul de pe barbie – meridianul vasului de conceptie (central), stomacului (rezolva confuzia, nesiguranta, rusinea, jena, vulnerabilitatea si dubiile. Sprijina obtinerea claritatii, imbunatatirea concentrarii, sigurantei, increderii si acceptarii de sine, sentimentului de inradacinare).

Collarbone Point / Punctul de sub clavicula – meridianul rinichilor (rezolva inversiunea psihologica, sentimentele de blocaj emotional, indecizie, ingrijorare, stres general. Sprijina obtinerii usurintei de a privi inainte, increderea in sine si claritatea).

Under arm Point / Punctul de sub brat – meridianul splinei (rezolva vinovatia, ingrijorarea, comportamentele obsesive, insecuritatea, lipsa de speranta, stima de sine scazuta. Sprijina obtinerea claritatatii, increderii, relaxarii, compasiunii fata de sine si fata de ceilalti.

Top of head Point / Punctul din crestetul capului – meridianul vasului director (guvernator) (rezolva vocea critica interioara, mintea de maimuta care altereaza gandirea si genereaza lipsa de concentrare, lipsa de curaj. Sprijina reconectarea spirituala, claritatea, inspiratia si intuitia, intelepciunea, concentrarea, discernamantul, consolidarea si integrarea de noi cunostinte).

III. Ce face de fapt EFT?

Mult timp s-a considerat faptul ca efectul PLACEBO este responsabil pentru rezultatele remarcabile obtinute prin aplicarea tehnicilor EFT.

Foarte multi nu se asteapta ca aceasta metoda sa functioneze pentru ca li se pare ciudata si pur si simplu nu cred in ea, prin urmare efectul PLACEBO este prea putin probabil sa se produca in astfel de cazuri, insa rezultatele pozitive nu au intarziat sa apara nici in cazul scepticilor.

Intr-o sesiune EFT sunt implicate tapotarea (activat simtul tactil), limbajul (activat simtul auditiv), concentrarea (activata mintea), reamintirea (activata memoria), sentimentele (activate emotiile), toate adresate intr-un mod particular.

Poate ca EFT distrage mintea constienta si permite astfel un acces mai usor catre subconstient. Sau poate ca implicand sinceritatea in recunoasterea problemei precum si acceptarea problemei exact asa cum este, stimuleaza aparitia blandetii si compasiunii fata de propria persoana si diminuarea anumitor blocaje emotionale pe care le avem vizavi de propria noastra intelegere si acceptare de sine.

Aplicarea tehnicilor EFT ajuta la reducerea nivelului cortizolului si altor hormoni de stres. Cercetari facute la Harvard Medical School au demonstrat faptul ca raspunsul creierului la generatori de frica si stres (functie de baza a amygdalei din creierul uman) poate fi temperat prin stimularea punctelor energetice de pe meridianele din corpul nostru, cu ajutorul acupuncturii, presopuncturii si binenteles tapotarii. Studiile au aratat faptul ca EFT reduce presiunea sangvina la nivelul amygdalei, stimuland eliberarea de endorfine (hormonul natural al starii de bine) si cresterea nivelului acidului gamma-aminobutiric (GABA – gamma amino butyric acid).

GABA este un neurotransmitator inhibitor (mediator inhibitor central) care calmeaza nervii si stimuleaza aparitia undelor cerebrale Gamma. Undele cerebrale Gamma au frecvente cuprinse intre 40 si 5.000 Hertzi (cicli pe secunda). Pe aceasta frecventa au loc vindecari instantanee, deoarece se pare ca in acest proces de vindecare instantanee creierul poate trece in mod natural de la o frecventa de 4 Hz la 5.000 de Hz. Ele sunt specifice activitatii cerebrale superioare si sunt frecvent acesate de cei care practica tehnici spiritual-profunde, insotite de o detasare completa de controlul mintii constiente (in procese de meditatie, rugaciune etc).

Un alt set de studii a fost coordonat de Dr. Dawson Church. Echipa acestuia a realizat un experiment pentru a stabili impactul unei ore de tapotare asupra nivelului de stres in cadrul unui grup tinta de 83 subiecti. Pentru a verifica acest efect a fost masurat nivelul de cortizol inainte si dupa sesiunea de tapotare. In medie, nivelul de cortizol a scazut cu 24%, nivelul maxim de reducere la unii dintre subiectii fiind de aproape 50%.

Learn how to tap with Jesica Ortner