Notiuni despre mindfulness. Mindfulness isi are radacinile in practica buddista si poate fi descris pe scurt ca stare de atentie constienta. De obicei, noi oamenii traim pe pilot automat chiar si atunci cand luam masa, sofam sau dialogam cu cei dragi. In acelasi timp, ne pierdem printre ganduri, majoritatea dintre ele negative, iar mintea noastra este permanent ocupata de analizarea trecutului sau de crearea a zeci de scenarii despre posibilul nostru viitor. In acest mod, ne pierdem mare parte din viata nefiind prezenti, asteptand permanent sa treaca timpul.
Aici intervine Mindfulness. Foarte multa lume confunda mindfulness cu meditatia ceea ce este complet eronat. Meditatia mindfulness este doar un tip de meditatie ca multe alte tipuri cunoscute in prezent (meditatia mindfulness, meditatia transcedentala, meditatia axata pe respiratie, meditatia zen, meditatia iertarii sau compasiunii, meditatia crestina etc) si poate fi un instrument mindfulness.
Mindfulness este insa mult mai mult decat atat. Termenul mindfulness (provine din limba engleză: mind=minte; ful=întreg, complet; ness=sufix pentru formarea substantivului), pentru care nu s-a gasit un termen-pereche in limba romana; a fost lansat in anul 1979, cand cercetatorul si profesorul universitar Jon Kabat-Zinn a creat, in cadrul prestigioasei Universitati americane MIT, un program numit Reducerea Stresului prin Mindfulness / Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR);
Jon Kabat-Zinn, fondatorul Mindfulness-Based Stress Reduction, defineste notiunea de mindfulness drept:
"starea de constienta rezultata in urma focalizarii atenției in mod deliberat si necritic asupra momentului prezent"; "o modalitate inteleapta si vindecatoare de a ne afla in relatie cu intamplarile din viata noastra". "constientizarea cultivata prin atentia acordata intr-o maniera sustinuta si particulara: intentionata, in momentul prezent si fara a judeca".
Conform lui Jon Kabat-Zinn, provocarea aplicarii tehnicilor mindfulness este aceasta: „cum sa fii intr-o relatie inteleapta cu clipa prezenta asa cum e ea, oricum este ea, inclusiv cu toate elementele enervante, nedorite si cumplite care apar uneori si care trebuie infruntate”.
Mindfulness este o stare de existenta prin care devenim atenti, constienti fara sa judecam si dovedind compasiune, blandete si acceptare. Devenim observatori ai lumii noastre interioare (sentimente, ganduri, emotii), precum si ai lumii noastre exterioare. Totul este asa cum este ACUM.
"La nivelul cel mai profund, mindfulness se referă la acea stare a persoanei tale în care corpul, sufletul și mintea sunt „adunate” la un loc, sunt treze și participă împreună, în armonie, la ceea ce vrei să faci, sau trebuie să faci, în locul unde te afli fizic în momentul prezent" - Elisabeta Stanciulescu.
Ce retinem de fapt ca notiuni despre mindfulness:
- sa fim prezenti in orice moment;
- sa fim permanent atenti si intr-o stare de constienta fata de tot ceea ce ni se intampla in clipa prezenta;
- sa participam cu toata fiinta la ceea ce facem aici si acum, in locul in care ne aflam si in momentul prezent;
- sa fim in pace cu noi insine si cu lumea noastra interioara acceptandu-ne asa cum suntem – cu bune, cu mai putin bune, cu frici, cu temeri, cu angoase;
- sa privim intotdeauna cu compasiune, cu acceptare si fara sa judecam;
Aplicarea tehnicilor mindfulness are o serie de beneficii:
- ne permite sa redevenim stapanii vietii noastre pentru ca ne aduce in prezent, aici si acum;
- ne permite sa readucem bucurie autentica in viata noastra in primul rand prin intelegere, compasiune, acceptare;
- ne permite sa reducem stresul si sa ne regasim linistea si pacea interioara;
- ne permite sa diminuam efectele produse de anxietate sau depresie;
- ne permite sa ne modificam o serie de comportamente nepotrivite (mancatul excesiv – obezitatea, vicii diverse);
- ne permite sa avem o relatie mai buna cu copii nostrii creandu-le acestora un mediu propice pentru dezvoltare;
- ne creste increderea in noi insine si ne imbunatateste starea de spirit;
- ne ajuta sa ne concentram si sa invatam mai usor etc.
"In mintea ta intotdeauna exista o avalansa de ganduri. Pana si povestirile romanesti spun zboara precum gandul… Mindfulness isi propune sa accepte gandurile, nu sa le schimbe sau sa le critice. Este o forma de acceptare a prezentului, de constientizare a emotiilor asociate gandurilor si de acceptare ca tot ceea ce se intampla acum si aici este exact ce trebuie sa fie. Nici mai bine, nici mai rau, fara judecati de valoare. Tot ce trebuie sa faci este sa le observi si sa accepti ca ele sunt." - Aida Ivan.
Ca si tehnici mindfulness se pot mentiona: meditatia, activitatile sportive, cresterea unui animal de companie, mancatul constient, scanarea corpului si senzatiilor din corp, prezenta in practicarea unor gesturi simple cum ar fi spalatul pe maini sau spalatul vaselor, practica recunostiintelor (jurnal, agenda, biletele cu motivele zilnice pentru care suntem recunoscatori), jocuri precum lego, puzzle, lucru manual, desenat care te provoaca sa fi prezent si atent, plimbarile in natura si atentia acordata acesteia – pasarilor, cerului, apei, frunzelor etc).
Resurse utile:
What is mindfulness? / Jon Kabat-Zinn
Mindfulness Stress Reduction And Healing
Mindfulness with Jon Kabat-Zinn
How Mindfulness Can Bring Balance to Your World | Eckhart Tolle | Rubin Report