Oglinzile eseniene – Cele 7 oglinzi ale relatiilor noastre

Luam contact in fiecare zi cu o multime de persoane. Unele sunt trecatoare prin vietile noastre, altele sunt menite sa ramana pentru o perioada, si asta o stim cu totii.

Dar oare v-ati gandit vreodata ca ar putea exista un motiv pentru care intra in vietile noastre anumite persoane?

Dar la motivul pentru care se intampla acest lucru v-ati gandit?

Am gasit prima oara aceasta notiune intr-un film documentar al lui Gregg Braden si curiozitatea m-a impins sa caut informatii si sa aflu un pic mai mult despre notiunea de „oglinda eseniana”.

Filmul lui Gregg Braden este facut pe intelesul tuturor si ne explica pas cu pas ce este cu aceste 7 oglinzi.

Prin intermediul acestor oglinizi se pare ca putem sa ne intelegem si sa ne cunoastem mai bine. Oglizile sunt vazute ca mesaje trimise de Univers, prin care sa intelegem ceea ce avem de rezolvat, ce anume ne blocheaza viata si ce anume ne poate ajuta sa devenim ceea ce ne dorim.

Permament ne intrebam de ce Universul, sau Dumnezeu, ne trimite oameni care ne supara, ne provoaca, ne fac sa suferim, sau ne fac rau, sau de ce suntem pusi in anumite situatii neplacute si provocati sa le depasim.

Totul se intampla cu un scop, si toate acestea sunt manifestate pentru ca noi sa putem evolua. Sa ne vindecam, sa crestem, sa evoluam. Oglinzile reflecta atat ceea ce manifestam constient cat si ceea ce manifestam inconstient, prin urmare uneori este necesar sa acordam o anumita atentie pentru a intelege ce anume avem de rezolvat intr-o anumita situatie sau pusi fata in fata cu un anumit gen de persoane.

Pe scurt despre cele 7 oglinzi eseniene:

1. Prima oglinda – oglinda a ceea ce suntem in momentul prezent; reflectam in jurul nostru si manifestam ceea ce suntem ACUM, in prezent.

Oglinda ne reflecta gandurile, emotiile, atitudinile, comportamentele si tot ceea ce facem, ceea ce gresim, orice este inauntrul nostru in momentul prezent.

2. A doua oglinda – oglinda a ceea ce judecam in acest moment, fiind constienti de faptul ca judecata atrage tot judecata si fara sa realizam atragem ceea ce judecam.

Olgindeste ceva ce poate ne-a ranit, sau ne-a marcat la un moment dat, sau poate ceva ce am facut in trecut si nu am iertat (umbrele noastre). Prin intermediul acestei oglinzi putem ajunge sa intelegem faptul ca atunci cand judecam felul de a fi, comportamentul, actiunile, faptele cuiva, fiind puternic afectati emotional de acestea, condamnam de fapt ceva ce exista in interiorul nostru. Avem de-a face cu o umbra inca neconstientizata.

Mai este un aspect de punctat si anume faptul ca judecand si opunand rezistenta unui anumit tip de situatie, comportament, nu facem decat sa generam la o scala mai mare si sa atragem in viata noastra acelasi gen de situatie si de comportament.

Este motivul pentru care mindfulness ne invata sa renuntam la judecata, sa observam fara a judeca, sa acceptam totul exact asa cum este, fara nici o alta rezistenta interioara si mentala.

3. A treia oglinda – oglinda reflecta ceea ce am pierdut / oferit / renuntat / ni s-a luat la un moment dat.

Oglinda ne arata ca ceea ce iubim la cei din jurul nostru este adesea ceva ce noi insine am pierdut, am dat sau ni s-a luat. Adesea prin relatiile pe care le avem cu alte persoane cerem inapoi ceea ce am pierdut, la ce am renuntat sau ce ni s-a luat candva in trecut.

La cursul de traume am auzit o notiune faina si anume ca intr-o relatie rana unuia dintre parteneri vindeca rana celuilalt partener si ca ne alegem partenerii in asa fel incat de fapt sa vindecam ceea ce avem de vindecat. Mi se pare foarte interesant sa iti privesti partenerul ca pe o reflexie a propriului tau Sine si sa identifici ce anume ai de lucrat la tine insuti pentru propria-ti vindecare si stare de bine.

In ceea ce priveste aceasta oglinda ea nu se refera doar la vindecare ci si la faptul ca putem afla prin intermediul celorlalti, si mai bine spus constientiza, ceea ce am pierdut la un moment dat – bucuria, curajul, iubirea, afectiunea, atentia etc. si Sinele nostru doreste cu ardoare sa redobandeasca.

4. A patra oglinda – oglinda iubirii pierdute sau uitate, cea mai mare dintre toate.

Poate fi privita si ca oglinda celei mai mari frici pe care am avut-o/o avem in continuare.

Aici mi se pare mie cel mai mult de vorbit, pentru ca se reflecta traume si adesea sub impactul traumei noi ca persoane ne definim un anume mod de viata, care poate duce spre relatii destramate sau ratate.

Pentru cine crede in vieti multiple, oglinda se refera adesea la o viata trecuta in care am inteles gresit o anumita experienta si nu am evoluat prin invatare. Se va perpetua aceasta situatie, experienta, pana cand vom invata ceea ce avem de invatat si Sinele va dobandi acea intelepciune necesara pentru a merge mai departe.

5. A cincea oglinda – oglinda mamei, a tatalui, a Creatorului

Aceasta oglinda ne permite sa ne dam seama de ce anume ducem aceste vieti in felul in care o facem.

Oglinda reflecta tot ceea ce am preluat de la parintii nostrii pe parcursul vietii lor si tot ceea ce ne-am dorit in relatie cu ei. Analizand din aceasta perspectiva ne putem da seama la un moment dat cat anume suntem si am preluat din ceea ce au fost parintii nostrii – ca si mod de gandire, atitudini, comportamente. Mie imi este foarte clar acum ce anume sunt din ceea ce era mama, si desi la inceput nu realizam ceea ce manifestam, in ultimul timp a devenit din ce in ce mai clara tendinta de a merge pe urmele trasate de ea, fara ca nici macar sa nu realizez pana de curand, ca fac acest lucru.

Este important sa ne disociem de aceasta tendinta pentru ca autenticitatea si implinirea noastra nu inseamna nici pe departe copierea patern-urilor preluate inca din frageda copilarie.

Oglinda reflecta si credintele si asteptarile noastre in legatura cu Divinitatea.

6. A sasea oglinda – este oglinda cuceririi intunericului cunoscuta si sub numele de „noaptea neagra (sau intunecata) a sufletului”.

Dam peste aceasta oglinda atunci cand intalnim cele mai mari provocari in viata noastra.

Ceea ce este necesar sa intelegem este ca toate provocarile sunt menite sa scoata ceea ce este mai bun din noi, si este indicat sa nu le percepem doar ca pe niste obstacole in dezvoltarea noastra, ci sa ne amintim permanent faptul ca Sinele ne ofera permanent oportunitati pentru a creste si a evolua.

Cresterea si evolutia nu se pot petrece aflandu-ne permanent in triunghiul dramatic al lui Karpman (victima, salvator sau persecutor). Evolutia se petrece atunci cand pasim in afara triunghiului, ca Observator al propriilor realitati, si cand realizam faptul ca Amor Fati are cu adevarat sens.

Mai este de mentionat si faptul ca nici o provocare nu apare in vietile noastre fara a ne fi date si uneltele necesare pentru a o putea depasi.

7. A saptea oglinda – oglinda modului in care ne percepem pe noi insine, a conceptului de Sine

Considerata a fi cea mai subtila dintre oglinzi, oglinda ne invita sa credem despre noi, despre viata noastra si despre experientele noastre, ca au fost cele mai bune, menite sa ne provoace sa crestem ca si nivel de constiinta.

Reflexia Sinelui este cea mai puternica dintre toate. Face legatura directa cu autenticitatea si cu iubirea de sine. Modul in care ne raportam la noi insine, va determina modul in care ceilalti ne percep. Iubirea de Sine atrage iubirea celorlalti. Atentia catre Sine atrage atentia celorlalti. Stiu ca pare un non-sens si mai ales pare ca vorbim despre o atitudine individuala, dar se observa in practica faptul ca acei oameni, cei mai atenti la ei insisi, cu sima ridicata de sine, sunt cei care manifesta in jurul lor si atrag din partea celorlalti aceleasi lucruri.

Aceasta oglinda ne ajuta sa realizam ca puterea sta numai in noi, ca suntem principalii responsabili fata de noi insine si de tot ceea ce ni se intampla.

Va invit sa va uitati in jurul vostru si sa va intrebati cu curiozitate de ce anume oameni au intrat in viata voastra, ce anume reflecta si ce anume aveti de invatat.

Nimic nu este intamplator. Prin reflexia in oglinzile eseniene ajungem de fapt sa realizam cine suntem, ce avem de invatat, de experimentat si de vindecat.

Scopul suprem al intalnirilor cu aceste oglinzi eseniene este de fapt reintoarcerea catre Sine si o oportunitate extrem de importanta de autocunoastere si de reintoarcere catre Sine.

Alte resurse:

Cele 7 oglinzi eseniene si ce tip de oameni atragem in vietile noastre

Cum ne oglindesc relatiile din viata noastra

Cele 7 oglinzi eseniene

https://www.paginadepsihologie.ro/cel

Cele sapte oglinzi eseniene – aspecte ale Sinelui nostru