„When we are no longer able to change a situation, we are challenged to change ourselves!” (cand nu mai putem schimba o situatie, suntem provocati sa ne schimbam noi insine!) – Viktor Frankl, Omul in cautarea sensului vietii (psihiatru, parintele logoterapiei, doctor in neurologie si filozofie, n. 1905 – d. 1997).
Marea putere a omului se regaseste in libertatea de a alege care este atitudinea pe care o va adopta, intre stimul si raspunsul generat de stimul. Viktor Frankl a gasit acel spatiu al constientizarii intre stimul si raspunsul la stimul (mesaj pe care ni-l aduce prin intermediul cartii Omul in cautarea sensului vietii), si desi prizonier la Auschwitz, a gasit puterea de a vedea in oamenii care il pazeau, fiinte umane.
Pentru Viktor Frankl, in timpul petrecut in lagar, dorinta de a-si revedea sotia si speranta de a publica o carte despre teoriile sale in domeniul psihiatriei, au reprezentat motivul necesar care l-a ajutat sa supravietuiasca celor trei ani de captivitate.
Tendinta de a demoniza oamenii in loc sa ii umanizam pare sa faca parte din natura umana. Puterea de a trece dincolo de aceasta tendinta, prin constientizare, este un pas mare pe drumul spre evolutie.
Pot controla aceasta atitudine. Pot controla ceea ce gandesc, prin urmare pot controla ceea ce simt, si felul in care ma comport!
Viktor Frankl scrie in cartea Omul in cautarea sensului vietii (Men’s search for meaning, 1946) urmatorul lucru:
"Omului ii poate fi luat totul, dar nu si ultima dintre libertatile omenesti: aceea de a-si alege atitudinea intr-un anumit set de circumstante, de a-si alege propriul fel de a fi”
Cand nu mai poti schimba o situatie, sau cand esti provocat de acea situatie, singura modalitate de a avansa este sa te schimbi pe tine insuti. De-a lungul vietii sunt lucruri care ne scapa de sub control, pentru ca realitatea este ca nu putem controla lucrurile din exteriorul nostru, dar putem sa ne consolidam o pozitie de siguranta si stapanire de sine (putere) atunci cand ne schimbam noi, prin propria vointa, pe noi insine.
Fricile si greselile apar atunci cand incercam sa ne concentram, ne canalizam energia si resursele asupra a tot ceea ce exista in exteriorul nostru. Cand incercam sa controlam mediul exterior noua. Principalul lucru pe care trebuie sa ne concentram este propria fiinta; trebuie sa ne concentram pe cele patru componente interioare pe care le putem de fapt controla – cunostiintele pe care le avem si le acumulam, abilitatile pe care le avem si le acumulam sunt sub controlul meu. Modul in care gandesc (mentalitatea mea) este controlata de mine. Atitudinea mea este controlata de mine.
Despre asta este si situatia prezenta. Anul 2020 a reprezintat un an de schimbare pentru multi dintre noi. Un an de incertitudine si nesiguranta care ne-a provocat sa ne intoarcem atentia catre noi insine, sa ne analizam, sa ne observam, sa fim din ce in ce mai constienti, sa ne adaptam si sa supravietuim, prin schimbare.
Nimeni nu va mai fi la fel… maine!