Piramida nevoilor umane este un concept prezentat de Abraham Maslow (1908-1970) in lucrarea „A Theory of Human Motivation”.

Scopul lucrarii este de a descifra motivatiile care stau la baza actiunilor umane.

Maslow (1943) afirma ca pentru a trece la un nivel superior al piramidei, oamenii trebuie sa isi satisfaca nevoile de pe nivelurile inferioare. In anul 1987 revine cu o clarificare la aceasta afirmatie si spune ca nu este nevoie de satisfacerea 100% a unei nevoi pentru a trece la satisfacerea unei nevoi aflate pe un nivel superior din punct de vedere al ierarhiei sale.

Pe nivelul de jos din piramida nevoilor umane, Abrahan Maslow aseaza nevoile fiziologice primare – hrana, apa, adapost, si tot ceea ce tine de supravietuire.

Pe nivelul urmator sunt asezate nevoile care tin de securitatea si siguranta personala – dincolo de siguranta fizica se merge spre siguranta financiara, siguranta locului de munca, siguranta ce deriva din atingerea unui anumit nivel de confort (safety).

Primele doua niveluri se refera la nevoi de baza.

Nivelul al treilea se adreseaza nevoilor sociale si de apartenenta – relationarea, organizarea in grupuri conform intereselor comune (love / belonging).

Pe nivelul patru intervine nevoia de recunoastere sociala. Abraham Maslow se refera aici la increderea si respectul de sine (esteem).

Nivelurile trei si patru se refera la nevoi psihologice.

Cel mai important nivel, numit si „self-actualization” (actualizarea de sine) este nivelul dezvoltarii personale si autorealizarii. Vorbim aici despre descoperirea de sine si despre indeplinirea potentialului maxim al fiecaruia dintre noi. Este cel mai greu de atins nivel, dar atingerea lui ofera cel mai mare grad de satisfactie si de realizare personala. Nivelul cinci este nivelul implinirii personale (self-fulfillment needs).

Ca si principii generale ale teoriei lui Maslow se pot mentiona:

 • (a) fiintele umane sunt motivate de nevoi care se pot ierarhiza;
 • (b) nevoile sunt organizate ierarhic considerand gradul in care o anumita nevoie poate la un moment dat fiind satisfacuta (nevoile de baza au un grad mai ridicat in care pot fi satisfacute decat nevoile de dezvoltare personala);
 • (c) ordinea nevoilor nu este rigida, ci poate fi flexibila in functie de circumstantele externe sau diferentele dintre indivizi;
 • (d) majoritatea comportamentelor umane sunt multi-motivate, adica determinate simultan de mai mult decat de o singura nevoie de baza.

Abraham Maslow si-a petrecut o buna parte din viata adulta cercetand si scriind despre ideea implinirii personale (nivelul cinci – self-actualization / actualizarea de sine).

El a descris procentul mic de oameni pe care i-a numit self-actualizati ca traind la un nivel extraordinar de constiinta. Dr. Wayne W. Dyer afirma:

"Imi amintesc in mod viu afirmatia doctorului Maslow conform careia una dintre cele mai puternice calitati pe care o au aceste persoane este inclinatia de a fi complet independenti de opinia buna a altora despre ei. [...] Sunt profund atras de aceasta idee de a trai extraordinar – independent de parerea altor oameni – idee pe care am subliniat-o in multe dintre cartile si inregistrarile mele, inca din anul 1971. Doctor Maslow a incetat din viata pe 08 iunie 1970, in aceeasi zi in care eu mi-am sustinut doctoratul pe tema „self-actualizarii”, si am simtit adesea ca, intr-un fel mistic, el mi-a predat stafeta. Una dintre atributele semnificative ale unei vieti traite la nivelul cinci al nevoilor umane este increderea in sine. Atunci cand ai incredere in tine stiind ca iti poti decide destinul, nu vei permite nimanui sa te descurajeze sau sa te influenteze. Vei avea credinta, iar credinta va fi atinsa prin increderea completa in puterea unei minti universale, a carei parte suntem"

Citandu-l pe Dr. Wayne W. Dyer, calitatea principala a oamenilor care ajung sa isi satisfaca nevoile de pe nivelul 5, este ca acestia vor functiona intotdeauna independenti de opiniile altor oameni, in special de parerile (inclusiv cele bune) ale acestora. Sunt oameni care ajung sa traiasca fara grija rezultatului, fara a cauta aprobarea nimanui vizavi de propriile lor fapte.

Se mai pot mentiona o serie de alte caracteristici ale acestor oameni printre care:

 • sunt persoane care se accepta pe ei insisi si pe ceilalti exact asa cum sunt fara cristicism si fara obiectii;
 • sunt persoane foarte realiste;
 • sunt persoane centrate pe gasirea si rezolvarea problemei;
 • sunt persoane ghidate de o etica profunda si de un inalt grad de responsabilitate;
 • sunt persoane extrem de autonome si independente;
 • sunt persoane care stiu sa se bucure de singuratate si respecta intimitatea proprie si pe cea a altora;
 • sunt persoane care au un sens al umorului filozofic;
 • rad adesea de ei insisi intr-un sens extrem de motivator prin puterea exemplului propriu;
 • sunt persoane spontane, deschise, frecvent neconventionale;
 • sunt persoane care se bucura intotdeauna de calatorie nu numai de destinatia finala!

Tot respectul meu pentru munca acestor oameni!

Puteti citi si despre:

De ce ne pasa de gura lumii!
Dr. Wayne W. Dyer – A doctoral student’s lesson in self-actualization