Desi prietenii se gasesc greu si fiecare dintre noi doreste sa aiba relatii de prietenie benefice si echilibrate pentru ambii membrii ai relatiei, exista si relatiile toxice de prietenie.

Prietenii ni-i alegem in functie de pasiuni si idealuri comune, de credinte, de modul in care ne fac sa ne simtim, sa ne dezvoltam, sa crestem.

Intimitatea cuplului, viata privata de familie si aspiratiile personale si profesionale sunt limite intr-o prietenie. Respectul pentru aceste aspecte este esential intr-o prietenie reala.

Este important sa discernem corect si sa facem diferenta intre o prietenie reala si benefica si una care ne cauzeaza rau. De regula relatiile toxice de prietenie sunt foarte stresante; devine stresant sa ne vedem cu celalalt sau sa facem fata unor conversatii cu persoana in cauza.

Relatiile toxice de prietenie nu sunt cinstite, necesita mult efort pentru a fi gestionate si nu aduc plus valoare sau dezvoltare reciproca. Sunt un soi de gauri negre deoarece dupa petrecerea unui timp indelungat intr-o astfel de relație, sunt sanse mari sa ne simtim mai degraba sleiti de puteri si de energie decat sa fim energici, entuziasti si plini de viata. Ajungem sa simtim nevoia sa fugim, sa ne eliberam. Ajungem sa simtim nevoia sa nu mai auzim de celalalt, cel putin pentru o perioada de timp, pana reusim (cel putin teoretic) sa ne reincarcam bateriile.

Relatiile de acest gen ne dispera. Ne cauzeaza stres si panica. Intr-o prietenie toxica putem fi foarte criticati sau putem fi secatuiti emotional, financiar sau mental. Intr-o relatie toxica nu avem loc sa ne dezvoltam, sau sa crestem. Nu avem loc nici macar sa fim noi insine. Incepem sa ne ascundem sentimentele si dorintele, incepem sa limitam comunicarea, pentru a nu fi criticati sau cumva atacati (prin starnirea unor sentimente de vina sau de rusine, prin punerea la zid sau printr-o serie de „de ce-uri” nesfarsite). 

Intr-o relatie toxica incetam practic sa mai fim noi insine. Acest gen de relatie ajunge sa ne afecteze viata intr-un mod negativ, sa ne afecteze viata privata de familie, sa ne afecteze starea emotionala si, daca nu poate fi schimbata sau imbunatatita, singura cale este sa ne eliberam ca sa scapam.

De regula persoanele toxice nu pot fi schimbate pentru ca au tendinta sa nu inteleaga unde gresesc sau ce anume nu este in regula cu ele. Se intampla frecvent ca persoana respectiva sa nu aiba relatii toxice cu alte persoane, ci din anumite motive de natura psihologica, sa fie toxice doar in relatie cu noi.

Prin continuarea unei astfel de relatii, permitem celuilalt sa ne faca rau, sa ne raneasca sentimentele, sa ne provoace nesiguranta si neincrederea, sa ne provoace accese de plans si de tristete, de frustrare, de furie si de angoasa. Intr-o astfel de relatie nu vom ajunge niciodata sa evoluam sau sa ne dezvoltam, si nu vom fi niciodata pe plus.

Ajungem sa nu mai cautam compania respectivei persoane si sa nu apelam la ea nici in cazul in care in mod real am avea nevoie de ajutor. Nu ne vom deschide si nu ne vom pune pe tapet sentimentele pentru a nu ajunge ca acestea sa fie (din nou) exploatate.

Caracteristicile principale ale persoanelor toxice:

  • criticism excesiv indreptat catre persoana noastra;
  • tendinta de a barfi foarte mult si de a nu ne pastra secretele;
  • tendinta de a ne reaminti permanent esecuri sau greseli pe care le-am facut;
  • tendinta de a se purta manipulator;
  • tendinta de a santaja emoţional si de a da ultimatumuri;
  • tendinta de a isi modela comportamentul in functie de cum ne comportam noi;
  • tendinta de a parea o victima fiind un foarte bun manipulator;
  • tendinta de a ne starni frecvent sentimente de frica, tristete, vina, rusine, sentimente pe care ulterior le exploateaza;
  • tendinta de a ne arata cu degetul si a ne pune la zid in fata celor dragi noua;
  • tendinta de a deveni gelosi pe realizarile noastre;
  • tendinta de a ne sufoca cu prezenta si parerile lor;
  • tendinta de a se indoi de spusele noastre si de a verifica intotdeauna daca ceea ce am spus este adevarat sau nu, chiar daca aceasta inseamna de a ne pozitiona rau in fata unor persoane dragi noua;
  • Tendinta de a ne scoate in evidenta toate aspectele pe care le considera negative la noi.

Ca si in cazul relatiilor sentimentale, orice relatie din viata noastra trebuie sa fie pe plus la sfarsitul zilei sau oricarei alte perioade de analiza. Trebuie sa ne ofere liniste, confort, siguranta, incredere. Trebuie sa ne ofere un mediu in care sa fim noi insine, reali, autentici, fara ascunzisuri.

Prietenii adevarati se bucura pentru realizarile noastre si sunt acolo sa le si sarbatoreasca. Prietenii adevarati nu ne saboteaza. Sunt empatici, protectori si ne incurajeaza. Prietenii adevarati ne arata lucrurile noastre pozitive si nu ne judeca chiar si atunci cand au opinii contradictorii. Prietenii adevarati ne respecta intimitatea si viata privata de familie. Au limite si nu intervin in deciziile noastre. Inteleg ca familia este pe primul plan si ca toti avem nevoie de timp si spatiu pe care sa il petrecem alaturi de familiile noastre.

Prietenii adevarati nu detin adevarul absolut, poarta intotdeauna discutii constructive si respecta notiunea de prietenie. Admira si respecta chiar si ceea ce nu inteleg la noi. Chiar si interesele pe care nu le avem comune. Prietenii adevarati ne permit sa fim noi insine, cu bune si cu mai putin bune, si ne accepta asa cum suntem. Ne respecta si nu vor sa ne schimbe.

Analizati si alegeti cu atentie persoanele care va inconjoara. Dezvoltarea si cresterea voastra tine si de mediul si oamenii de care va insotiti. Pentru ca adevarul este ca doar o viata avem. Si pe aceasta trebuie sa o traim cat putem de bine. Cat putem de frumos. Alaturi de persoane care sa ne ofere aripi, sprijin si incredere. Care finalmente sa ne ofere iubire. Pentru ca si in prietenie exista iubire!