Nu m-am abtinut sa nu va povestesc putin despre stereograme, considerand ca am fost impresionata de modul in care se pot „citi” aceste imagini tridimensionale.

Stereograma este un grup de doua fotografii suprapuse, care privite la un stereoscop, permit obtinerea in spatiu a unui obiect (3D). Perechea de imagini, vizualizate intr-un anume fel, produc efectul 3D chiar si prin simpla privire cu ochiul liber.

Dr. Bela Julesz a studiat in 1959 vederea stereoscopica cu ajutorul unor imagini bidimensionale care nu aveau insa legatura cu stereogramele pe care le privim in zilele noastre. In anul 1979 Crhistopher Tyler descopera un truc prin care face posibila folosirea unei singure imagini pentru ambii ochi si astfel deschide drumul spre stereogramele moderne.

Exista trei tehnici prin care se pot „citi” stereogramele:

  1. privirea incrucisata; liniile de vedere ale celor doi ori trebuie sa se incruciseze in fata stereogramei;
  2. tehnica privii pe linii paralele ca si cum am privii un obiect indepartat;
  3. tehnica vederii interne prin spatele imaginii; imaginea ramane neclara. Se focalizeaza un punct din mjlocul imaginii ca si cum ati vizualiza in spatele ei. usor usor apare imaginea tridimensionala.

Din practica mea va recomand urmatoarele:

  • sa nu va incordati ochii; stereogramele se vor privi pe cat de relaxat posibil;
  • sa nu va concentrati in mod deosebit pe nici o zona a imaginii. Imaginea se priveste drept, in ansamblu, lasand privirea sa alunece in spatele sau;
  • sa priviti stereogramele de la cca 30-40 cm pentru ca ochii sa nu oboseasca;
  • sa va uitati la imagini pe ecranul calculatorului / laptopului; cel mai probabil pe mobil nu veti reusi. Imaginea trebuie sa fie mare pentru a putea fi cuprinsa in raza vizuala in mod corespunzator;
  • daca simtiti ca vi se tulbura privirea nu este nici o problema; de regula in momentul in care privirea se tulbura imaginile 3D incep sa apara;
  • sa nu va suparati daca nu reusiti de prima data; important este sa mai incercati cand sunteti relaxati si linistiti.

Cercetatorii care au studiat efectele acestor stereograme asupra mintii umane au constatat faptul ca in timpul realizarii convergenței oculare care te face sa „citesti” tridimensionalitatea, creierul intra intr-o stare de relaxare, incepand sa emita unde alfa. Starea alfa este cea in care se produce si echilibrarea emisferelor cerebrale.

Se recomanda utilizarea consecventa a metodei, inclusiv ca tehnica de relaxare, in special pentru persoanele care traiesc consistent in stare de stres (stare caractezitata de undele beta inalte). Studiile au demonstrat o imbunatatire a puterii de concentrare si memorare, a tonusului mental general.

Un alt efect a fost cresterea increderii in sine, in capacitatea de reusita prin puterea personala a individului. Pentru ca prin utilizarea consecventa a stereogramelor, in creierul nostru apare ideea: „este posibil sa reusesc ceva ce nu am reusit pana acum„; creierul crede din ce in ce mai convins ca va reusi, si se va reprograma consecvent spre reusita.

Efectul vizualizarii stereogramelor este acelasi ca al vizualizarii unui caleidoscop – activarea glandei pineale si echilibrarea emisferelor cerebrale.

Ar putea fi o imagine cu îmbrăcăminte de exterior şi trandafir
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Ar putea fi un cadru apropiat
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Ar putea fi artă cu text care spune „hwwAtygarag idden-3d.com www.hidden-3d.com www.hidden-3d.com www.hidden-3d.com www.hidden-3d.com www.hidden-3d.com www.hidden-3d.com www.hidden-”
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Ar putea fi artă cu 3 persoane
Ar putea fi o imagine cu floare şi copac
Ar putea fi un cadru apropiat
Ar putea fi o imagine cu copac şi natură
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Ar putea fi un cadru apropiat
Ar putea fi un cadru apropiat
Ar putea fi o imagine cu text care spune „©2000 Garyw Priester”
Ar putea fi o imagine cu munte şi natură

Recunosc, dupa un efort destul de indelungat in prima zi de exercitiu, am reusit sa vad aceste stereograme 3D prin tehnica descrisa la punctul 3 de mai sus.

Spor tuturor!

Amazing Cross Eye Stereogram
Relaxing stereograms under heavy rain
Puteti citi despre caleidoscop aici