Dr. Wayne W. Dyer Change your thoughts – change your life (interpretand Tao Te Ching, versete de intelepciune scrise de Lao-Tzu).

Cel mai vechi intelept chinez cunoscut este Lao Tzu, fondatorul Taoismului. <Lao Tzu> nu este un adevarat nume propriu, ci inseamna pur si simplu <batranul filosof>. El a fost (potrivit traditiei) un contemporan mai in varsta a lui Confucius, iar filosofia lui este dupa mine foarte, foarte interesanta. El sustinea ca fiecare persoana, fiecare animal, si fiecare lucru are o anumita cale sau maniera de comportament care este naturala pentru el, si ca trebuie sa ne conformam noi insine acestei cai si sa ii incurajam pe altii sa faca asta. <Tao> inseamna <cale>, dar este folosit intr-un sens mai mult sau mai putin mistic, precum in textul: <Eu sunt Calea si Adevarul si Viata>. Cred ca el a intrezarit ca moartea era cauzata indepartarii de <cale> si ca daca traim cu totii strict in acord cu natura ar trebui sa fim nemuritori, asemeni corpurilor ceresti.” – Bertrand Russell.

When you are content to be simply yourself and don’t compare or compete, everybody will respect you„. Tao Te Ching – Eight

Lao Tzu

Regula 1 – Treci de la frica la curiozitate. Incepe sa fi curios in privinta fricii tale, citeste, studiaza, analizeaza; de ce? cum? care sunt reactiile? ce o provoaca? Curiozitatea in final va genera cunoastere, cunoasterea va genera incredere, iar increderea va invinge frica.

Regula 2 – Treci de la control la incredere. Incearca sa renunti la control si permite-ti sa ai incredere in tine insuti si in ceilalti. „If you don’t trust the people, you make them untrustworthy” Tao Te Ching – Seventeen

Regula 3 – Treci de la acumulare la daruire; pune in practica regula 80% – 20%; 80% din ceea ce avem nu folosim. Haine, obiecte, posesiuni. Ia acei 80% si daruieste-i. Altcuiva ii vor fi necesari. Ordinea si curatenia pe care o faci daruind cei 80% iti vor face ordine si curatenie nu numai in casa ci si in ganduri. „If you want to be given everything, give everything up” Tao Te Ching – Twenty-two

Soarele i-a spus Pamantului – Pamantule eu nu voi fi niciodata proprietatea ta. Bucura-te de mine asa cum sunt. Acolo unde sunt. Accepta-ma. Faptul ca nu apartin ma face fericit. Faptul ca Soarele nu se considera proprietatea Pamantului, il face sa straluceasca si astfel luminand face fericit intregul Pamant.

Regula 4 – Treci de la „am dreptul la …” la umilinta; „stay humble, stay low„; A fi umil genereaza bunatate si estomparea ego-ului care ne genereaza permanent frustari si ne face in permanenta sa suferim. Umilinta genereaza liniste.

Regula 5 – Treci de la „a acumula din ce in ce mai mult” la a fi satisfacut cu ceea ce ai. Traieste intr-o stare de satisfactie si multumire. Multumeste zilnic pentru ceea ce ai. Seteaza-te sa gandesti ca un om multumit. Ca un om care nu duce lipsa. Lipsa genereaza lipsa. Gandind ca esti abundent, generezi abundenta. Ia lucruri la care ti foarte mult si daruieste-le. In momentul in care ai reusit sa daruiesti un lucru la care ti foarte mult si sa fi fericit si impacat cu decizia de a il oferi, acela este momentul in care ai invins ego-ul si dorinta egoului de posesie.

"Fame or integrity: which is more important? 
Money or happiness: which is more valuable?
Success of failure: which is more destructive?

If you look to others for fulfillment,
you will never truly be fulfilled.
If your happiness depends on money,
you will never be happy with yourself.

Be content with what you have;
rejoice in the way things are.

When you realize there is nothing lacking,
the whole world belongs to you" 

Tao Te Ching - Fourty-four

Regula 6 – Treci de la gandire rigida la gandire permisiva (softness). Daca ar fi sa alegi care este mai puternica – piatra sau apa care o umezeste zilnic intr-un rau, ai alege implicit piatra. Dar gandeste asa… apa are intotdeauna rabdare si sfarseste prin a modela piatra. Cu cat gandesti mai rigid cu atat detii mai putin controlul. Cu cat esti mai permisiv, mai flexibil cu oamenii si in situatiile aparute zilnic in vietile noastre, cu atat generezi mai multa incredere si siguranta.

Regula 7 – Treci de la „a interveni” la „a nu mai interveni„. O regula de aplicat in general in relatia cu copii. Acestia trebuie sa invete din propria experienta. Parinti isi pot spune parerea, dar fara sa o impuna.

A interveni in viata copiilor nostri le modifica viitorul si le creaza frustrari, regrete, resentimente. Trebuie insa sa fim constienti de limita pana unde poate functiona aceasta interventie pentru a mentine un nivel neinvaziv. Evident nu vom lasa copilul sa sara in fata masinii, dar vom asculta si vom fi flexibili cand va dori sa isi aleaga anumite studii, loc de munca, prieten / prietena etc.

Copii se joaca. Se supara unul pe celalalt. Vin la parinte „tata … fetita m-a udat„. Copilul trebuie sa simta ca este supravegheat si in siguranta, dar si ca are libertatea de a isi rezolva problema singur. Parintele nu trebuie sa intervina decat atunci cand situatia scapa de sub control si copilul inceteaza sa mai fie in siguranta.

Regula 8 – Realizeaza faptul ca ai timp. Ai timp sa muncesti, sa te odihnesti, sa dormi, sa citesti, sa faci orice ai nevoie sa faci. Fi in armonie cu timpul. Stapaneste timpul. Organizeaza-te. Intotdeauna ai timp daca gandesti deasupra timpului. Cand traiesti cu frica ceasului, timpul se contracta, si brusc nu mai ai timp. Pune o ora deoparte zilnic pentru tine. Oricat de ocupat ai fi. Iesi in natura. Invata de la natura. Citeste. Fa ceva pentru tine. Care iti satisface sinele si iti aduce liniste.

"There is a time for being ahead,
a time for being behind;
a time for being in motion,
a time for being at rest;
a time for being vigorous,
a time for being exhausted;
a time for being safe,
a time for being in danger" 

Tao Te Ching - Twenty-nine

Regula 9 – „Achive greatness in little things, take in diffliculties were are still easy, do great things where are still small„.

Treci de la a iti propune sa realizezi dintr-o data lucruri marete la a dori sa realizezi pas cu pas lucruri marunte. O constructie incepe cu o caramida. Un copac creste dintr-o samanta. Porneste de la mic la mare cu pasi marunti. Unul cate unul. Realizand fiecare lucru la rand, vei realiza in final lucruri marete, pentru ca nu te vei descuraja. Important este sa faci primul pas. Si urmatorul. Si urmatorul. Daca dintr-o data vei dori sa cuceresti lumea, iti vei da seama ca saltul este imposibil si cu siguranta vei renunta. Vrei sa alergi la maraton. Nu poti sa te inscrii la maraton fara exercitiu. Fara sa faci astazi 10 minute, maine 15 si tot asa pana vei fi pregatit sa participi si sa ai sanse reale la maraton.

Regula 10 – Treci de la neintelegere la acceptare. „Nu inteleg ceea ce faci, dar nu vreau sa ma cert cu tine pentru ca oricare ar avea dreptate, eu te iubesc„. A avea puterea de a inceta un conflict printr-un act de iubire, nu numai ca va pune punct conflictului, dar va genera iubire. Alege intre a avea mereu dreptate si a fi bun, a fi iubitor, a renunta la ego. Nu trebuie sa ai mereu dreptate. Dorinta de a avea mereu dreptate este apanajul ego-ului. Si cand ego-ul realizeaza ca nu are dreptare apare frustrare si suferinta. Invata sa domini ego-ul prin bunatate si iubire.

Traim intr-o lume obsedata de celebritate. De succes. De necesitatea de a fi mereu in centrul atentiei. De a fi importanti. Acestea sunt apanajele ego-ului. Noi nu suntem ego-ul nostru. Putem fi intotdeauna mai buni. Putem aborda intotdeauna mai bine situatiile care apar. Trebuie doar sa fim constienti, sa avem zilnic „awareness„, capacitatea de constientizare a gandurilor, faptelor, reactiilor noastre, consecintelor vorbelor si faptelor noastre, astfel incat sa putem domina ego-ul la un nivel la care sa traim in final linistiti si in iubire, de noi insine si de toti ceilalti din jurul nostru.

Pentru cei care doresc sa citeasca cele 81 versete de intelepciune scrise de Lao-Tzu le pot gasi aici:

Tao Te Ching – Lao Tzu
Dr. Wayne W. Dyer – The Tao Te Ching & A Million Little Pieces