The Monkey Mind – mintea de maimuta, desi pare o analogie usor umoristica, intelegerea expresiei „monkey mind” este importanta.

Simțiți vreodata faptul ca gandurile voastre o iau razna si va saboteaza? Simtiti vreodata faptul ca mintea voastra zboara in prea multe directii si nu ii mai faceti fata?

Majoritatea ne simtim obositi si distrasi pe parcursul zilei nemaiputandu-ne concentra la ceea ce avem de facut. Avem cca 50.000-60.000 de ganduri zilnic, majoritatea lor pe aceleasi teme.

Analogia monkey mind compara fiecare gand pe care il avem cu o creanga a unui copac stufos, unde atentia mintii noastre constiente sare ca o maimuta de pe o creanga pe alta. Fara incetare.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Ar putea fi o caricatură cu text care spune „Distract the monkey mind from constantly giving you opinions (judging things, comparing complaining) Ask the Monkey mind for a moment, to watch your breath. It will calm it dowh and it will bring you back to the Present Skatches im Stillhess.com moment. Grangois 2017”

Practic The Monkey Mind – mintea de maimuta este un termen folosit pentru o minte plina de ganduri, unde atentia zboara permanent de la un lucru la altul, fara odihna.

Buddha descria mintea umana ca fiind plina de maimute baute, care sar de colo colo, tipand, sporovaind la nesfarsit. Buddha afirma faptul ca toti avem minte de maimuta, cu duzine de maimute care solicita atentie.

Frica este o maimuta foarte zgomotoasa, care porneste alarma constant, atragand atentia spre tot ceea ceea ce poate sa mearga rsu.

Povestea spune ca o maimuta obisnuia sa fure din templu fructele care se ofereau pe altar. Ea astepta ca oamenii sa se aseze in pozitie de lotus si sa inchida ochii. Era momentul potrivit pentru a lua fructele.

Intr-o zi, pe cand astepta momentul decisiv, maimuta asculta ultima parte din discursul calugarului de la templu. Si ce a auzit, nu i-a placut deloc, pentru ca se vorbea despre subiectul <minte de maimuta>; intr-un mod peiorativ, ca si cum ar fi rau sa ai o minte de maimuta.

Dupa ce si-a incheiat calugarul prelegerea, maimuta nu a mai avut rabdare sa astepte momentul in care ar fi putut sterpeli fructele. Era mult prea iritata de cele auzite. Asa ca a fugit degraba la seful maimutelor, sa ii spuna ce insultator au vorbit creaturile de la templu, despre <mintea de maimuta>.

Seful maimutelor i-a raspuns astfel:

– Stii, agitatia pe care o emani acum, aceasta agitatie o numesc ei <minte de maimuta>. Chiar si acum cand imi vorbesti, te misti intr-o parte si alta. Asa suntem noi; avem tendinta de a nu sta niciodata locului.

Suparata, maimuta i-a replicat:

– Si atunci … si atunci, ce este de facut? Eu vreau sa se spuna lucruri frumoase despre noi!

Seful maimutelor ramase pentru un moment pe ganduri, iar apoi ii spuse:

– Hmm! Am o idee! Vom face ca si ei, oamenii: vom medita!

Dupa ce seful maimutelor a luat aceasta decizie, a chemat toate maimutele si le-a adus la cunostinta ce vor avea de facut de azi inainte. Ca sa nu mai piarda timp pretios si sa progreseze mai repede, au hotarat sa inceapa meditatia chiar din acel moment. Astfel au luat poziția pentru meditat pe care au vazut-o la templu: picioarele incrucisate, spatele drept, ochii inchisi, concentrarea pe inspiratie-expiratie. Au ramas asa timp de trei minute, pana cand se auzi o voce spunand:

– Scuzati-ma! Scuzati-ma!

Si maimutele au deschis ochii.

– Scuzati-ma, dar mi-am amintit ca trebuia sa mergem pe plantatie, sa luam banane. Nu mai bine mergem acum, ca pe urma cand venim sa meditam, fara sa avem grija ca se intuneca afara?

Maimutele au raspuns in cor:

– Da! Da!

Si maimutele s-au dus, au strans banane si s-au intors la locul de meditatie. Acum erau pregatite sa mediteze. Astfel, ele si-au reluat locurile si s-au asezat in pozitia specifica pentru meditat: picioarele incrucisate, spatele drept, ochii inchisi, concentrarea pe inspiratie-expiratie. De data aceasta au ramas cam cinci minute, pana cand se auzi din nou o voce:

– Scuzati-ma! Scuzati-ma!

Si maimutele au iesit din concentrare.

– Mi-a venit o idee! Ma gandeam ca ar fi bine sa decojim banalele acum, pentru ca sa fie gata pentru mancat, dupa ce terminam de meditat.

Maimutele au fost de acord, era o idee foarte buna. Si toate au inceput sa isi decojeasca banalele. Dupa ce au terminat treaba, s-au repus pe pozitii: picioarele incrucisate, spatele drept, ochii inchisi, concentrarea pe inspiratie-expiratie. Trei minute a durat, pana cand se auzi:

– Mi-e pofta! Mi-e pofta! Hai sa mancam acum bananele!

Raspunsul maimutelor a fost:

– Da! Da! Hai sa mancam acum!

Si au inceput sa infulece bananele si sa discute intre ele. Distractia tocmai a inceput. Si nimeni nu si-a mai adus aminte de meditatie.”

Poveste preluata de pe pagina web filedelumina.ro

Efectele mintii de maimuta sunt oboseala mentala si psihica, lipsa de concentrare si de atentie. Este o abordare gresita sa incercam sa luptam cu maimutele pentru ca ele nu pot fi infrante. Este binecunoscut faptul ca lucrurile carora incercam sa le rezistam – persista si nu numai ca persista, dar ne fac din ce in ce mai rau.

Putem insa invata sa temperam The Monkey Mind – mintea de maimuta, sa stapanim maimutele imprietenindu-ne cu ele, pentru a putea coabita in liniste. Meditatia zilnica este un instrument eficient prin care ne putem calma mintea si gandurile astfel incat sa aducem un pic de liniste in vietile noastre.

Puteti citi pe internet un articol interesant pe aceasta tema scris de Leo Babauta:

Monkey mind: Shifting the habit of feeling distracted throughout the day
Despre meditatie puteti citi aici