Vindecarea emotionala a traumei, in special a traumelor din copilarie, reprezinta preocuparea mea de mai bine de un an incoace. Pentru a adresa un subiect vast ca acesta, tin sa punctez cateva aspecte principale cu privire la creierul uman.
Creierul nostru primitiv a fost creat pentru a ne asigura supravietuirea intr-o lume primitiva in care omul era permanent amenintat de pradatori si pericole.
Pradatorii care amenintau omul la inceputurile evolutiei sale nu mai exista in zilele noastre. Prin urmare cel mai mare pradator al zilelor noastre, sunt propriile noastre GANDURI!
Trecand printr-un eveniment traumatic, orice amintire a acelui eveniment, genereaza in corp aceleasi reactii chimice pe care le-a generat evenimentul initial, iar impactul asupra corpului nostru este mare.
Cand vorbim despre ganduri si emotii, vorbim despre ceva intangibil, fara substanta. Cu toate acestea gandurile si emotiile ne modeleaza, ne determina reactiile si comportamentele si ne influenteaza decisiv viata.
Gandurile sunt trecatoare, insa credintele raman pe termen lung, credintele fiind tipare de ganduri repetate.
Spre exemplu credinta ca totul in viata merge prost atrage dupa sine automat credinta negasirii locului in aceasta lume. Asocierea emotiilor negative de tristete, suparare, furie, depresie etc. genereaza secretia hormonului de stres numit cortizol.
Este important de stiut faptul ca asocierea unei credinte cu un tipar emotional negativ, conduce in timp la mentinerea ridicata a nivelului secretiei de hormoni de stres (adrenalina si cortizol), generand pe termen lung efecte fizice precum reducerea masei musculare, reducerea densitatii osoase, ridarea excesiva a pielii, digestie defectoasa.
Cortizolul afecteaza inclusiv centrii memoriei din creierul uman. Stresul cronic, prezent frecvent in cazul oamenilor cu traume, afecteaza direct marimea si structura creierului, precum si modul in care creierul uman functioneaza.
Axa HPA (hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenala) controleaza reactiile corpului uman la stres. In prezenta unei situatii stresante (sa nu uitam faptul ca mintea noastra nu face diferenta intre realitate si amintire sau imaginatie), axa HPA se activeaza imediat eliminand hormonul numit cortizol, cu scopul de a pregati corpul pentru a reactiona.
Stresul cronic are efect direct asupra hipocampului, partea creierului uman asociata cu invatarea, memoria si controlul stresului. Un nivel ridicat de cortizol, afecteaza conexiunile neuronilor din hipocamp si deterioreaza functiile acestuia. Hipocampul are si rolul de a diminua activitatea axei HPA, iar prin degradarea sa, abilitatea umana de a controla stresul se reduce semnificativ.
Oamenii afectati de stres cronic vor observa printre primele simptome faptul ca li se reduce capaciatea de invatare (pentru ca excesul de cortizol determina in timp calcifierea hipocampului).
Gandind in termeni de energie, putem afirma faptul ca corpul uman este energie. Cand experimentam emotii, considerand ca orice emotie are o anumita frecventa, daca emotia este suficient de puternica (este cazul emotiilor asociate traumelor), corpul preia frecventa emotiei, producerea acesteia afectand la nivel energetic corpul.
Emotia este generata de organe si de anumite glande. Emotia este generata, o simtim, si o lasam sa se disipe pentru ca mai apoi sa dispara. Daca impiedicam acest proces, energia emotiei ramane inmagazinata in corp. Acest lucru se produce mai ales in cazul oamenilor afectati de traume. Blocarea emotiilor conduce in timp la aparitia afectiunilor fizice, mentale, emotionale.
Suprimarea emotiilor nu apare numai in cazul traumelor ci este uneori stimulata prin educatie. Baietilor li se spune ca este o slabiciune sa planga. Ca este o slabiciune sa se manifeste prin afectiune si iubire. Suprimarea emotiilor nu face decat sa le blocheze si sa le localizeze la nivelul organelor si anumitor zone din corp, care in timp vor genera afectiuni si boala.
Cand vorbim despre trauma, aceasta afecteaza in fapt structura creierului uman. Traumele complexe inmagazineaza emotii, fiind mai greu de tratat datorita modului in care afecteaza structura si functionarea creierului uman.
Din pacate creierul uman stocheaza amintirea traumei in subconstient. Uneori amintirile sunt blocate odata cu suprimarea emotiilor asociate traumei. In timp apare anxietatea, depresia, problemele de sanatate, dependentele si alte efecte, carora aparent nu le putem gasi cauza. Orice simptom este un semnal de alarma pe care subconstientul, uneori prin intermediul corpul nostru, ni-l transmite, pentru a ne determina sa cautam emotiile blocate si sa demaram procesul de vindecare.
Subconstientul ne transmite mesaje prin intermediul emotiilor generate de triggere aparent nesemnificative. Disconfortul fizic este un semnal al unui bagaj emotional blocat. Daca te trezesti plangand fara motiv, sau incapabil sa gasesti implinirea intr-o relatie, sau ai o relatie defectoasa cu banii, toate acestea pot reprezenta semnale pe care subconstientul ni le trimite pentru a ne semnala prezenta emotiilor blocate. Frica inmagazinata in corpul nostru iese la suprafata in anumite situatii, chiar si atunci cand noi nu ne credeam a fi afectati de frica.
Psihologia imparte mintea umana in trei componente: componenta constienta (rationala, logica, intentionata), componenta subconstienta (unde sunt pastrate credintele, atitudinile, valorile, motivatiile) si componenta inconstienta.
Se spune faptul ca mintea noastra este 99% subconstienta. Componenta subconstienta retine tot ceea ce se intampla cu noi de la conceptie si pana la moarte. Este acea parte din noi care stie 99% in plus fata de ceea ce putem percepe in mod constient. Este partea din noi care are nevoie de spiritualitate, care cauta mai mult decat ceea ce vedem cu ochii, auzim cu urechile si percepem cu simturile. Mintea subconstienta stie tot ceea ce noi inca nu stim.
Intre componenta constienta si cea subconstienta este important sa existe o punte de legatura si o sincronizare a intentilor. Puntea de legatura se afla la nivel constient, fiind reprezentata de gandurile noastre. Gandurile determina emotii, iar emotiile transmit mesaje catre nivelul mintii subconstiente.
Daca am realiza efectele pe care le au asupra noastra gandurile negative, am inceta cu siguranta sa le mai facem loc in vietile noastre.
Daca doriti vindecarea emotionala a traumei, nu va ignorati emotiile si nici semnalele pe care subconstientul si corpul vostru vi le transmit. Nu ignorati mesajele care va arata ca ceva nu este in regula in comportamentul, gandurile, relatiile voastre. Blocarea emotiilor nu este o solutie. A fugi de infruntarea traumei, considerand ca ea nu exista, sau ca aceasta fuga este o solutie si un scut protector pentru voi – este o greseala.
Darurile noastre izvorasc exact din intelegerea si accesarea responsabila a emotiilor din spatele traumelor noastre. Autenticitatea noastra zace ingropata adanc si nu ne va aduce zambetul pe buze si libertatea, pana cand nu ne vom asuma responsabilitatea cu privire la trecutul nostru. Pana cand nu vom descoperi „the meaning of trauma” (rostul si invatamintele traumei). Vindecarea noastra ne reconecteaza cu corpul nostru, restabileste procesul normal al producerii emotiilor, regleaza fluxul energetic si vindeca toate relatiile pe care le avem si asa cum se spune si generatiile viitoare.